Românii se confruntă cu creșterea de prețuri și cu scăderea puterii de cumpărare, chiar dacă rata inflației a scăzut la 8,8% în luna septembrie. Analiștii economici spun că scăderea inflației este un semnal pozitiv, dar asta nu garantează și că vom rămâne cu mai mulți bani în buzunar. Experții avertizează că prețul ridicat alimentelor va fi cea mai mare problemă a românilor.
În ultimul an, creșterile salariale nu au ținut pasul cu inflația, conform specialiștilor. 8 din 10 români sunt îngrijorați de prețul crescut al alimentelor.
Asigurarea unei mese calde, o problemă reală
Într-un an de zile, un litru de ulei, un litru de lapte, un kg de zahar, unul de vita si un kg de mere s-au scumpit cu peste 10%. Asta înseamnă că de câte ori iese la cumpărături, un român plătește cu aproape 10 lei mai mult anul acesta pentru aceleași produse.
Adrian Negrescu, analist economic: ”De la o lună la alta, banii pe care îi câștigă au valorat din ce în ce mai puțin, în condițiile în care avem o inflație de aproape 8,8% în momentul de față. Dar să nu uităm că a fost de 10% și chiar 11%. O inflație dublă față de ce se întâmplă în țările europene.”
Experții spun că pentru mulți români care au salariul minim sau o pensie mică, asigurarea unei mese calde a devenit o problemă reală.
Bărbat: ”Anul trecut, de la salariu la salariu ne mai rămânea ceva. Anul ăsta nimic.”
Femeie: ”Suntem mai atenți să nu mai aruncăm mâncare în primul rând. Calitatea trebuie să rămână aceeași, că avem copii.”
Femeie: ”Iau și eu ce e mai ieftin, ca să pot să-mi plătesc și facturile. Vă dați seama că e foarte greu.”
Adrian Negrescu, analist economic: ”E un semnal pozitiv faptul că prețurile se temperează din creștere, dar asta nu înseamnă că puterea de cumpărare a crescut în România. Dimpotrivă. Prețurile continuă să crească din ce în ce mai mult, din ce în ce mai des, iar la produsele alimentare din păcate avem în continuare scumpiri cu toate măsurile luate de autorități.”
Aproape 2 milioane de salariați, adică o treime dintre românii care lucrează, trăiesc cu salariul minim pe economie. Adică 2079 de lei net. România are printre cele mai mici salarii minime din Uniunea Europeană.