Fără soluții clare pentru creșterea salariilor în învățământ de la 1 ianuarie. Așa s-au încheiat consultările de la Guvern, între liderii sindicatelor din educație și premier.
Cele două părți s-au întâlnit în încercarea de a găsi o rezolvare, în condițiile în care Legea salarizării nu este gata nici acum.
Ordonanța nr. 57 prevede ca angajații din învățământ să beneficieze, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.
Dar cum legea salarizării nu este gata nici în ziua de azi și se pare, nici nu va fi mai devreme de 1 ianuarie 2025, totul e incert și neclar.
Ce spun reprezentanții profesorilor
La întâlnirea de la Palatul Victoria, reprezentanții profesorilor au negociat și eliminarea inechităților salariale în privința directorilor de școli și a personalului didactic auxiliar cu funcții de conducere.
”Noi vorbim de inechități salariale – asta s-a discutat la întâlnirea anterioară. Asta înseamnă inechități salariale dar nu este vorba doar de salariile directorilor vorbim și de personalul didactic auxiliar care ocupă funcții de conducere deci sunt mai multe.”, a declarat Marius Nistor.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, printr-un comunicat de presă, că la consultările cu reprezentanții sindicatelor din educație au fost analizate și agreate soluțiile legislative pentru eliminarea inechităților salariale în cazul personalului de conducere, atât didactic, cât și auxiliar.
Acestea vor fi puse în practică în cel mai scurt timp. În plus, Guvernul dă asigurări că vor fi bani pentru plata salariilor profesorilor, așa cum au fost stabilite prin Ordonanța de Urgență nr 57.
Comunicatul nu indică însă nicio soluție concretă pe care o are în vedere Guvernul pentru creșterea salariilor în educație de la 1 ianuarie 2024, în lipsa legii salarizării.