Simularea Evaluării Naționale 2025 va avea loc în luna martie, pentru elevii claselor a VIII-a care vor susține în vară examenele la încheierea ciclului gimnazial. Simularea are rolul de a testa cunoștințele elevilor și de a-I pregăti în vederea probelor scrise din luna iunie.
Calendar simulare Evaluare Națională 2025
Elevii vor susține simularea Evaluării Naționale 2025 la cele două probe la care vor da și examen în vară (trei probe, pentru elevii aparținând minorităților naționale).
17 martie 2025 – Limba și literatura română – proba scrisă;
18 martie 2025 – Matematică – proba scrisă;
19 martie 2025 – Limba manternă – proba scrisă.
Rezultatele simulărilor vor fi comunicate pe data de 31 martie 2025. Important de precizat este că notele pe care elevii le vor obține la aceste testări nu vor fi trecute în catalog.
La simularea Evaluării Naționale 2024, mai mult de jumătate dintre elevi au luat note sub 5 la Matematică. 73,98% dintre elevi au obținut nota 5 sau peste 5 la Limba română, iar 42,37% dintre elevi au obținut nota 5 sau peste 5 la Matematică.
Calendar Evaluare Națională 2025, pentru clasa a VIII-a:
23 iunie 2025 - Limba și literatura română - proba scrisă
25 iunie 2025 - Matematică - proba scrisă
27 iunie 2025 - Limba și literatura maternă - proba scrisă
3 iulie 2025 - Afișarea rezultatelor inițiale, vizualiarea lucrărilor scrie și depunerea contestațiilor
4-5 iulie 2025 - Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
6-9 iulie 2025 - Soluționarea contestațiilor
10 iulie 2025 - Afișarea rezultatelor finale
Programa pentru simularea Evaluării Naționale 2025
Ministerul Educației a publicat în luna februarie programa pentru simularea Evaluării Naționale 2025. Subiectele de la simulare evaluează competențele formate/dezvoltate corespunzătoare pe parcursul învățământului gimnazial (clasele a V-a, a VI-a, a VII-a și a VIII-a).
Programa pentru Limba și literatura română:
Programa pentru Matematică:
Modele de subiecte pentru simularea Evaluării Naționale 2025
Model de subiecte pentru Limba și literatura română:
Model de subiect pentru Matematică:
Cum se desfășoară simularea Evaluării Naționale 2025
În ziua în care se desfășoară simulareaa Evaluării Naționale 2025, elevii vor intra în săli până la ora 8:30, iar probele vor începe la ora 9:00.
Elevii vor avea la dispoziție două ore pentru a rezolva toate subiectele pe foaia de examen, începând din momentul în care s-a încheiat completarea casetei de identificare din broșura cu subiecte.
Elevii vor primi subiectele de la Evaluarea Națională 2025 sub formă de broșură, iar dacă este cazul, vor putea cere pagini suplimentare.
Capsarea broșurilor se realizează înainte de distribuirea acestora în săli, în trei locuri (lateral - stânga sus, lateral - stânga jos și lateral- mijloc), Eventualele foi suplimentare utilizate de către elevi se vor adăuga prin capsare în alte două locuri, situate între cele trei locuri inițiale, astfel încât broșurile cu pagini suplimentare vor avea cinci capse. Broșura se predă la finalul probei și, întrucât conține subiecte, această nu ramâne în posesia elevilor.
Cum se corectează un răspuns greșit
La proba de limba și literatura română și/sau maternă, un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect. De asemenea, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect.
La proba de limba și literatura română și/sau maternă sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră. În cazul itemilor care vizează sintaxa frazei, este permisă delimitarea propozițiilor în frază, fără a se considera semn particular.
La proba de matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect. În situația în care elevul revine asupra răspunsului selectat/încercuit inițial și consideră că fiind corectă o altă variantă, aceasta va fi scrisă în rubrica/celula dedicată punctajului atribuit itemului, aflată lângă zona cu cele patru variante de răspuns.
La figurile de la proba de matematică sunt permise marcajele pe figură și completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră. De asemenea, este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/pix de culoare albastră) în spațiul pus la dispoziție pentru rezolvarea problemelor.