În timp ce numărul cazurilor de variolă a maimuței crește în întreaga lume, experții avertizează că și mai multe infecții ar putea trece neobservate, deoarece simptomele diferă de cele sesizate de medici în trecut. Aceștia atrag atenția că virusul poate fi confundat cu o boală cu transmitere sexuală.
Au fost raportate peste 6.000 de cazuri de variolă a maimuței din 58 de țări până la data de 6 iulie, potrivit datelor publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Cele mai multe cazuri sunt înregistrate în Europa
Actuala epidemie a determinat agenția ONU să se reunească din nou și să se sfătuiască cu privire la declararea epidemiei ca fiind o urgență sanitară globală, începând din 18 iulie.
OMS a avertizat că multe cazuri prezintă simptomele clasice pentru variola maimuței, însă unele prezintă leziuni cutanate limitate sau deloc vizibile.
Un nou studiu realizat în Marea Britanie, publicat în revista Lancet Infectious Diseases, sugerează că, în comparație cu focarele anterioare de variolă a maimuței, simptome precum oboseala și febra sunt acum mai puțin frecvente, în timp ce leziunile la nivelul organelor genitale sunt mai dese.
Studiul sugerează rolul important pe care îl joacă activitatea sexuală în transmiterea bolii, în special în rândul bărbaților cu parteneri de același sex.
Cum se schimbă simptomele variolei maimuței?
Simptomele variolei maimuței au fost mai ușoare în trecut.
Toți pacienții evaluați s-au identificat ca fiind bărbați care întrețin relații intime cu bărbați. Aceștia au raportat că au avut mai multe leziuni cutanate în zonele intime, precum și niveluri mai scăzute de febră și oboseală față de simptomele obișnuite ale variolei. Interesant este faptul că 18% dintre pacienții din studiu nu au raportat niciun simptom înainte de a dezvolta o erupție cutanată, ceea ce este diferit de modul în care a evoluat variola maimuței în trecut.
Experții spun că aceste simptome atipice sunt observate la pacienții cu variola maimuței din întreaga lume și ar putea face ca virusul să nu fie detectat sau să fie confundat cu o boală cu transmitere sexuală.
„În focarele anterioare, oamenii aveau de obicei simptome prodromale - simptome care apăreau înainte de erupția cutanată tradițională. În trecut, oamenii se confruntau cu stări de rău sau dureri de cap, dureri de corp și lucruri de acest gen înainte ca erupția să apară", a declarat Elizabeth Finley, director de comunicare pentru Coaliția națională a directorilor de boli cu transmitere sexuală din Statele Unite pentru Euronews Next.
Aceste constatări se potrivesc cu raportul OMS Europa din 6 iulie: cazurile asociate cu acest focar au fost atipice, multe dintre ele fiind incompatibile cu tabloul clinic descris în mod clasic pentru variola maimuței. Simptomele clasice sunt febră, ganglioni limfatici umflați, erupții cutanate, dureri de cap, dureri musculare.
Dintre cazurile care au raportat cel puțin un simptom, majoritatea au prezentat un fel de erupție cutanată, 50% au prezentat febră și 41% au prezentat o erupție cutanată la nivelul organelor genitale, potrivit datelor OMS.
Este necesară o monitorizare mai precisă
Oficialii OMS au solicitat o monitorizare mai precisă a virusului pentru a înțelege mai bine simptomele și transmiterea acestuia.
„Încă trebuie să ne uităm și să vedem cât de mult evoluează de fapt virusul și cât de mult din această evoluție aparentă se datorează faptului că pur și simplu nu l-am urmărit și monitorizat suficient de mult", a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, Dr. Michael Ryan, directorul executiv al Programului OMS pentru urgențe sanitare.
Medicii care au realizat studiul îi îndeamnă pe cei care se tem că ar putea avea simptome de variolă să se testeze și pentru alte infecții cu transmitere sexuală.
„Este important ca medicii din domeniul sănătății sexuale și pacienții să fie conștienți de simptomele variolei maimuței, deoarece diagnosticarea greșită a infecției poate împiedica oportunitatea unei intervenții adecvate și prevenirea transmiterii ulterioare", spune doctor Ruth Byrne, co-autorul studiului.