Se găsesc cu greu medici specialiști în domeniile considerate printre cele mai solicitante: chirurgie, medicină de urgență sau anestezie. Ministerul Sănătății a organizat o sesiune extraordinară de rezidențiat pentru a ocupa peste 600 de locuri rămase libere de la sesiunea din toamnă. Absolvenții se orientează către specializările care le permit să profeseze în privat sau chiar în străinătate, pe salarii mult mai mari decât în țară.
Două sesiuni de rezidențiat într-un an
A fost agitație duminică dimineața în fața Universității de Medicină Carol Davila din Capitală. Aproape o mie de candidați așteptau să intre la examenul de rezidențiat, ceea ce înseamnă o concurență de aproape doi pe un loc. Două treimi din cei înscriși își încearcă norocul a doua oară:
”Am emoții, încerc să mă calmez. Nu e prima oara când încerc, am zis să încerc să iau ceva totuși. Nu am apucat sa prind un loc pe care-l voiam,” a spus Bogdan, candidat.
Este prima oară în ultimii șase ani când se organizează două sesiuni de rezidențiat într-un an. La sesiunea din noiembrie 2022, s-au ocupat toate locurile la specializările medicină dentară și farmacie, în schimb au rămas descoperite domeniile chirurgie, medicină de urgență, medicină de familie și anestezie.
”Specialitățile chirurgicale presupun și un anumit consum fizic, e o specialitate grea, femeile nu aleg specialitățile mari chirurgicale. Femeile reprezintă majoritatea angajaților din sistemul de sănătate și au și alte sarcini în afară de cele de serviciu. Singura posibilitate e să încercăm peste un an sa direcționăm de la început înscrierile... și să analizăm și alte tipuri de specialități, exemplu medicina de urgență, care nu e atractivă, trebuie să vedem de ce,” a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
Doar două locuri în domeniul medicină de urgență
Candidații recunosc că domeniile atractive sunt cele care le permit să profeseze independent sau să lucreze în străinătate pe salarii mai mari ca în țară. Dintre cei 628 de candidați care vor avea norocul sa ia examenul, doar doi au un post asigurat. Au fost scoase doar două locuri în domeniul medicină de urgență.
Mai rămâne ca cei care promovează să fie de acord să se mute în Harghita, județul în care au fost scoase cele două posturi de medici în unitățile de primiri urgențe.
”Pentru toamna nu mai e timp... dar pe viitor prin modificări legislative să revenim la concurs pe două tipuri de specialități - chirurgicale și boli interne ca să putem ocupa aceste locuri la chirurgie,” a explicat Viorel Jinga, rectorul UMF.
Reporter: ”În ce măsură cei care iau rămân să profeseze pe post?”
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: ”Unii rămân, alții nu rămân, depinde de două elemente, modul în care e formulat contractul și doi - sunt patru ani de rezidențiat, un spital poate să facă în așa fel încât să reprezinte atracție față de rezident... dacă spitalul nu se ocupă, nu se implică, nu-și asigură resursa umana.”
Candidații care ratează examenul în această sesiune specială mai au o șansă la toamnă.