Senatul american a votat cu o majoritate covârșitoare în favoarea unei legi care ar interzice TikTok în Statele Unite dacă proprietarul său, firma chineză de tehnologie ByteDance, nu reușește să renunțe la populara aplicație de videoclipuri scurte în următoarele nouă luni până la un an, potrivit Reuters.
Proiectul privind interzicerea Tiktok în SUA, promulgat de Joe Biden
Președintele american Joe Biden a promulgat proiectul legislativ privind interzicerea Tiktok în Statele Unite în cazul în care proprietarul aplicației, compania chineză ByteDance, nu a renunța la acesta în următoarele nouă luni sau într-un an, relatează agenția Reuters.
Platforma este deosebit de populară în rândul tinerilor americani cu viziuni de stânga, un grup crucial pentru victoria lui Joe Biden în noiembrie.
Impulsionat de îngrijorările larg răspândite în rândul congresmenilor americani că Guvernul chinez ar putea accesa datele americanilor sau să-i supravegheze cu ajutorul aplicației, proiectul de lege a fost adoptat sâmbătă de Camera Reprezentanților a SUA, iar președintele american Joe Biden a declarat că îl va promulga miercuri.
”Ani de zile am permis partidului comunist chinez să controleze una dintre cele mai populare aplicații din America, ceea ce a fost periculos de miop. O nouă lege va impune proprietarului său chinez să vândă aplicația. Aceasta este o mișcare bună pentru America", a declarat senatorul Marco Rubio, din Comisia pentru Informații.
La momentul respectiv, ministerul a criticat legislația, susținând că „deși SUA nu a găsit niciodată dovezi că TikTok reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a SUA, nu a încetat niciodată să urmărească TikTok”.
Bătălia de patru ani asupra TikTok, care este folosit de 170 de milioane de persoane în Statele Unite, este doar un front în războiul dintre Washington și Beijing pe tema internetului și a tehnologiei. Săptămâna trecută, Apple a declarat că Beijingul i-a ordonat să elimine platformele WhatsApp și Threads ale companiei Meta din App Store-ul său din China, din cauza preocupărilor legate de securitatea națională chineză.
TikTok urmează să conteste proiectul de lege pe baza Primului Amendament, iar utilizatorii TikTok sunt, de asemenea, așteptați să acționeze din nou în justiție. Un judecător american din Montana a blocat în noiembrie o interdicție de stat privind TikTok, invocând motive de libertate de exprimare.
Uniunea Americană pentru Libertăți Civile a declarat că interzicerea sau solicitarea de dezinvestire a TikTok ar „crea un precedent global alarmant pentru un control guvernamental excesiv asupra platformelor de social media”. ...Dacă Statele Unite interzic acum o platformă deținută de străini, acest lucru va invita alte țări să ia măsuri de copiere”.