O fostă directoare a TikTok a intentat un proces împotriva platformei de socializare, susținând că a făcut obiectul unor represalii și a fost concediată din funcția sa deoarece proprietarii companiei din China au stabilit că "nu avea docilitatea și blândețea" cerute angajaților de sex feminin.
Katie Puris, care a ocupat funcția de Global Head of Brand & Creative la TikTok, a susținut, într-un proces depus săptămâna aceasta la un tribunal federal din Manhattan, că a fost concediată în 2022 după ce a făcut plângeri interne privind discriminarea de gen și de vârstă legată de ceea ce ea a numit o preferință a directorilor companiei pentru angajarea de persoane tinere.
Potrivit plângerii, Puris a raportat, de asemenea, un incident de hărțuire sexuală la un eveniment TikTok în afara sediului, la care, potrivit acesteia, compania nu a răspuns în mod corespunzător și care a determinat-o să lipsească de la un eveniment TikTok la care presupusul hărțuitor era așteptat să participe.
Atât TikTok, cât și compania mamă ByteDance din Beijing, care figurează ca pârât, nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
În proces, avocații lui Puris susțin că aceasta a primit evaluări pozitive ale performanței după ce s-a alăturat TikTok la sfârșitul anului 2019 și a fost în cele din urmă invitată să participe la întâlniri bisăptămânale cu președintele ByteDance, Lidong Zhang, în anul următor.
Procesul susține că Zhang a fost nemulțumit de prezentările făcute de Puris "pentru că ea a sărbătorit succesele și realizările echipei sale, ceea ce el a considerat că era nepotrivit, deoarece crede că femeile trebuie să rămână întotdeauna umile și să exprime modestie". Puris susține că, în cele din urmă, compania a început să microgestioneze echipa ei și să recomande anularea proiectelor lor.
Mai mult, în plângere se afirmă că, în timpul unei întâlniri de conducere din 2021 la care Puris a fost prezentă, Yiming Zhang, directorul general al ByteDance la acea vreme, a spus că ar prefera să angajeze o persoană tânără și fără experiență, deoarece persoanele mai în vârstă sunt "mai puțin dispuse să se schimbe, mai puțin inovatoare și mai lente".
Procesul spune că Puris, care se apropia de 50 de ani la acea vreme, și-a exprimat îngrijorarea față de șeful resurselor umane globale de la TikTok. Compania a atribuit concedierea ei unor "motive de performanță", se arată în plângere.