Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Semifinalele EURO 2024. Spania, prima finalistă, va întâlni Anglia în ultimul act

Semifinalele EURO 2024 s-au jucat pe 9 și 10 iulie. Spania și Anglia vor lupta pentru marele trofeu, pe 14 iulie.

Programul semifinalelor EURO 2024

9 iulie:

10 iulie

Echipele calificate în semifinalele EURO 2024

Spania

Spania este singura echipă care la acest campionat european a câștigat toate meciurile disputate. Ibericii s-au calificat în penultimul act după ce au învins în sferturi chiar țara gazdă, Germania, într-un meci decis în penultimul minut din reprizele de prelungiri, prin golul lui Merino (minutul 119).

La EURO 2024, Spania a bifat victorii cu Croația (3-0 în faza grupelor), Italia (1-0 în faza grupelor), Albania (1-0 în faza grupelor), Georgia (4-1 în optimi) și Germania (2-1 în optimi). Tocmai această formă foarte bună arătată îi fac pe spanioli mari favoriți la câștigarea trofeului.

Spania a ieșit campioană europeană în 1964, 2008 și 2012.

Franța

Franța, vicecampioana mondială, s-a calificat în semifinale după ce a învins Portugalia la loviturile de departajare (5-3). Francezii se află într-o situație inedită, fiind singura națională care a ajuns în semifinalele EURO 2024 fără să marcheze vreun gol din acțiune. Două ”reușite” au fost autogoluri (Maximilian Wober în meciul cu Austria și Jan Vertonghen în meciul cu Belgia), iar în meciul cu Polonia, Mbappe a marcat din penalty.

La EURO 2024, Franța a bifat trei victorii și două egaluri. Victoriile le-a obținut cu Austria (1-0 în faza grupelor), Belgia (1-0 în optimi) și Portugalia (5-3 după loviturile de departajare, în sferturi). Francezii au terminat la egalitate meciurile cu Olanda (0-0 în faza grupelor) și Polonia (1-1 în faza grupelor).

Franța a ieșit campioană europeană în 1984 și 2000.

Olanda

Olanda este echipa care a eliminat România în optimile EURO 2024. Este singura națională care a obținut calificarea în semifinale după cele 90 de minute regulamentare, fără să mai fie nevoie de reprize de prelungire. A fost 2-1 în meciul contra Turciei, la capătul unui meci în care olandezii au reușit să întoarcă scorul în mai puțin de 10 minute.

La EURO 2024, Olanda a bifat trei victorii, un egal și o înfrângere. Victoriile au fost cu Polonia (3-1 în faza grupelor), România (3-0 în optimi) și Turcia (2-1 în sferturi). Rezultatul de egalitate a fost obținut cu Franța (1-1 în faza grupelor), iar înfrângerea a fost contra Austriei (2-3 în faza grupelor).

Olanda a ieșit campioană europeană în 1988.

Anglia

Anglia, echipa cu cel mai valoros lot de la EURO 2024, a obținut calificarea în semifinale după ce a trecut de Elveția la loviturile de departajare. A fost al doilea meci consecutiv în care englezii au avut nevoie de mai mult de 90 de minute pentru a obține victoria, după meciul din optimi contra Slovaciei, decis în reprizele de prelungiri.

La EURO 2024, Anglia a obținut trei victorii și două rezultate de egalitate. Victoriile au fost obținute contra Serbiei (1-0 în faza grupelor), Slovaciei (2-1 în optimi) și Elveției (1-1, 5-3 după loviturile de departajare, în sferturi). Cele două rezultate de egalitate au fost obținute în faza grupelor, cu Danemarca (1-1) și Slovenia (0-0).

Anglia nu a reușit să câștige niciodată Campionatul European de fotbal.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE