Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EURO 2024. Spania - Franța 2-1. Spaniolii vor juca a cincea finală europeană din istorie

Spania s-a calificat în finala EURO 2024 după ce a învins în semifinale Franța, cu scorul de 2 la 1. Spania ca juca a cincea finală de campionat european și caută să câștige al patrulea trofeu din istorie și să devină echipa cu cele mai multe trofee la EURO.

Spaniolii își vor afla adversara din finală miercuri, după disputarea semifinalei dintre Olanda și Anglia. Meciul se va juca de la ora 22:00.

Franța a deschis scorul în minutul 9, prin lovitura de cap a lui Kolo Muani, venit din centrarea lui Mbappe. A fost primul gol marcat de Franța din acțiune. ”Furia Roja” a reușit să întoarcă scorul în numai patru minute. Întâi a marcat Lamine Yamal, puștiul-minune de numai 16 ani, care a adus egalarea pentru Spania cu un șut superb, de la 25 de metri.

Spaniolii au ajuns în avantaj patru minute mai târziu, prin autogolul lui Kounde, după o faza creată de Dani Olmo, în urma unei acțiune personale.

În repriza a doua, francezii au început să pună presiune la poarta Spaniei, în special după intrarea pe teren a lui Barcola, însă nu au reușit să fructifice nicio șansă de gol. Kylian Mbappe a ratat o șansă uriașă de gol, dintr-o poziție foarte bună, și a rămas cu numai un singur gol marcat la EURO 2024.

LIVE TEXT. Spania - Franța 2-1, prima semifinală EURO 2024

Au marcat: Lamine Yamal 21', Kounde 25' - autogol / Kolo Muani 9'

Statistici la finalul meciului

Posesie:

  • Spania - 58%
  • Franța 42%

Șuturi pe poartă:

  • Spania - 2
  • Franța - 3

Șuturi la poartă:

  • Spania - 2
  • Franța - 5

Cornere:

  • Spania - 4
  • Franța - 6

Cartonașe galbene

  • Spania - 2
  • Franța - 2

Min 90+6. Arbitrul fluieră finalul meciului. Spania merge în finala EURO 2024.

Min 86: Kylian Mbappe ratează o șansă imensă. Pătrunde în careu, trece de Daniel Vivian, dar șutul său, dintr-o poziție foarte bună, este dezamăgitor și se duce mult peste poartă.

Min 81: Ocazie Spania. Lamine Yamal șutează din nou de la marginea careului, însă de această dată mingea nu mai pune în pericol poarta apărată de Maignan.

Min 80: Ocazie Franța. Barcola se dovedește a fi cea mai inspirată mutare a lui Dider Deschamps. Jucătorul francez creează o nouă fază periculoasă, de pe partea stângă, dar mingea șutată este respinsă în corner.

Min 79: Schimbare în echipa Franței. Iese Dembele, intră Olivier Giroud, cel mai bun marcator din istoria Franței.

Min 76: Schimbări în echipa Spaniel. Ies Dani Olmo și Alvaro Morata. Intră Mikel Merino (marcatorul goului calificprăii Spaniei în meciul cu Germania) și Mikel Oyarzabal.

Min 75: Ocazie Franța. Șutul lui Theo Hernandez, din careu, din zona de 11 metri, se duce mult peste poartă. Jucătorii francezi pun tot mai multă presiune pe poarta lui Unai Simon.

Min 73: Dembele obține un corner pentru Franța, executat tot de el. Centrarea lui Dembele pentru Upamecano este respinsă.

Min 71: Ocazie Franța. Barcola pune la încercare defensiva spaniolă. Șutul său în careu este respins.

Min 62: Trei schimbări făcute de Franța. Ies Rabiot, Kante și Kolo Muani (autorul golului Franței). Intră Camavigna, Griezmann și Barcola.

Min 60: Ocazie Franța. Dembele centrează în fața de pe partea dreaptă, după o pasă venită de la Kante. Portarul Unai Simon are o intervenție inspirată, la prima bară, și oprește mingea.

Min 57: Prima schimbare a meciului, în echipa Spaniei. Veteranul Jesus Navas este înlocuit de Daniel Vivian.

Min 53: Corner pentru Franța. Lovitura de cap a lui Tchouameni este prinsă de portarul spaniol Unai Simon.

Min 52: Ocazie Franța. Kante îi pasează lui Jules Kounde, care centrează de pe partea dreaptă în fața porții, dar mingea este respinsă în corner.

Min 50: Ocazie Spania. Cucurella centrează în fața porții pentru Alvaro Morata, dar fundașul francez Saliba intervine și respinge minea.

Min 47: Pasă de la jumătatea careului a lui Alvaro Morata pentru Nico Williams. Jucătorul spaniol aleargă după minge, dar este întâmpinat de portarul francez Maignan, care iese mult din poartă pentru a intercepta mingea.

Min 46: Arbitrul fluieră începutul reprizei a doua. Cei doi selecționeri nu au făcut nicio schimbare la pauză.

Statistici după prima repriză

Posesie:

  • Spania - 56%
  • Franța 44%

Șuturi pe poartă:

  • Spania - 2
  • Franța - 1

Șuturi la poartă:

  • Spania - 1
  • Franța - 1

Cornere:

  • Spania - 3
  • Franța - 2

Cartonașe galbene

  • Spania - 1
  • Franța - 0

Min 45+2: Arbitrul fluieră finalul primei reprize.

Min 44: Lovitură liberă pentru Franța, de pe partea stângă. Centrarea, venită pe centrul careului, este respinsă de spanioli, care câștigă un nou duel aerian.

Min 41: Ocazie Spanie. Contraatac lansat de Nico Williams, care centrează pentru Lamine Yamal. Tânărul de 16 ani încearcă să repete șutul cu care a reușit primul gol, dar mingea este respinsă în corner.

Min 40: O nouă fază fixă pentru Franța. Lovitură liberă de pe partea dreaptă. Centrarea este respinsă în corner de Jesus Navas.

Min 25: GOL SPANIA. Spaniolii întorc scorul în numai patru minute. Dani Olmo șutează din careu după o acțiune personală, iar mingea intră în poartă după ce este respinsă de Kounde în propria poartă. Este al unsprezecelea autogol marcat la acest turneu.

Min 21: GOL SPANIA. Lamine Yamal (16 ani) înscrie primul său gol la EURO 2024 cu un șut formidabil, de la distanță. Este al treilea său gol în tricoul Spaniei. Șutul lui Yamal, de la 25 de metri distanță, a atins o viteză de 102 kilometri pe oră.

Min 19: Ocazie Franța. Mbappe driblează un adversar, pătrunde în careu și șutează, dar mingea este respinsă.

Min 16: Kylian Mbappe execută lovitura liberă, de la 27 de metri. Șutul său nu este foarte bun, iar mingea lovește zidul spaniol.

Min 14: Lovitură liberă pentru Franța, după un fault comis de Jesus Navas asupra lui Rabiot. Jucătorul Spaniei primește cartonaș galben pentru intervenția sa neregulamentară asupra mijlocașului francez.

Min 12: Ocazie Spania: Alvaro Morata primește o pasă prelungită cu capul în careu, dar nu reușește să atingă mingea.

Min 9: GOL FRANȚA. La prima ocazie, Franța înscrie. Mbappe centrează foarte bine în careu pentru Kolo Muani, care trimite mingea în poartă cu o lovitură de cap. Este primul gol din acțiune marcat de Franța la EURO 2024.

Min 7: Ocazie Franța. Kolo Muani îi pasează lui Mbappe. Jesus Navas, veteranul din echipa Spaniei, intervine foarte bine și nu-l lasă pe Mbappe să ajungă la minge.

Min 5: Ocazie Spania. Lamine Yamal, vedeta de 16 ani a echipei iberice, centrează foarte bine în careu, dar lovitura de cap a lui Fabian Ruiz duce mingea peste poartă.

Min 3: Prima ocazie a meciului aparține Spaniei. Fabian Ruiz primește o minge în careu de la Nico Williams. Centrarea acestuia, care îl căuta pe Alvaro Morata, este însă prea înaltă.

Min 1: Arbitrul fluieră startul meciului. Franța a avut lovitura de start.

Spania - Franța, echipele de start

Spania: Unai Simon - Navas, Nacho, Laporte, Cucurella - Rodri, Fabian Ruiz - Yamal, Olmo, Williams - Morata

Franța: Maignan - Kounde, Upamecano, Saliba, T. Hernandez - Kante, Thouameni, Rabiot - Dembele, Kolo Muani - Mbappe

Spania - Franța, în semifinalele EURO 2024

Spania a fost prima echipă calificată în semifinalele EURO 2024. Ibericii au eliminat țara gazdă, Germania, în prelungiri, cu golul rezervei Merino, din minutul 119.

Francezii au avut nevoie de lovituri de departajare pentru a trece dramatic de Portugalia.

Spania este echipa cu cele mai multe goluri înscrise la acest European, 11, la egalitate cu Germania, echipă pe care ibericii au eliminat-o în sferturi. La EURO 2024, Spania a avut o posesie medie de 57,2% și este echipa cu cele mai multe șuturi la poartă, 102, dintre care 35 au fost pe spațiul porții. Doar Olmo a avut 14 ocazii. Un alt capitol la care Spania conduce este cel al recuperărilor, cu 230 la acest European.

De cealaltă parte, francezii au înscris doar de trei ori, fără a pune la socoteală loviturile de departajare din sfertul cu Portugalia. Însă două dintre cele trei goluri înscrise de francezi au fost autogoluri și doar Mbappe a fost cel care a marcat, dar din penalty.

Francezii au însă o defensivă foarte bună, cu un singur gol primit. Exact în defensivă are probleme Spania, pentru că trupa lui Luis de la Fuente nu se va putea baza pe doi fundași, Carvajal și Le Normand, suspendați pentru cumul de cartonașe. Însă până acum, defensiva iberică a încasat doar două goluri. Ar urma să lipsească și mijlocașul Rodri, accidentat în jocul cu Germania.

  • Franța are al doilea dintre cele mai valoroase loturi de la acest turneu final, 1,23 miliarde de euro.
  • Spania are al patrulea dintre cele mai valoroase loturi de la EURO 2024, cu jucători totalizând 965,5 milioane de euro.

Spaniolii nu au amintiri prea frumoase cu francezii de la turneele majore, dacă avem în vedere că Franța i-a eliminat în optimile Mondialului din 2006 și în sferturile de la Euro 2000 și i-a învins în finala Euro 1984. Ibericii se pot consola că cea mai importantă victorie în fața francezilor a venit în sferturile de la Euro 2012.

  • În total, la meciurile directe, Spania s-a impus de 16 ori, Franța de 13 ori, iar 7 partide au fost remize.
  • Spania are trei trofee la Euro (1964, 2008 și 2012), iar Franța are două (1984 și 2000).
  • În ultimul meci direct, Franța a învins Spania cu 2-1, în 2021, în finala Ligii Națiunilor.

Rezultatele Spaniei la EURO 2024:

Grupa B: Spania - Croația 3-0 (Alvaro Morata 29', Fabian Ruiz 32', Dani Carvajal 45+2')

Grupa B: Spania - Italia 1-0 (Calafiori 55' - autogol)

Grupa B: Albania - Spania 0-1 (Ferran Torres 13')

Optimi: Spania - Georgia 4-1 (Rodri 39', Fabian Ruiz 51', Nico Williams 75', Dani Olmo 83' / Le Normand 18' - autogol)

Sferturi: Spania - Germania 1-1, 2-1 după prelungiri (Olmo 51', Merino 119' / Wirtz 89')

Rezultatele Franței la EURO 2024:

Grupa D: Austria - Franța 0- 1 (Maximilian Wober 38' - autogol)

Grupa D: Țările de Jos - Franța 0-0

Franța - Polonia 1-1 (Mbappe 56' - penalty / Lewandowski 79 '- penalty)

Optimi: Franța - Belgia 1-0 (Jan Vertonghen 85' - autogol)

Sferturi: Franța - Portugalia 0-0, 3-5 la loviturile de departajare

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE