Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Portugalia - Franța 3-5, în sferturile EURO 2024. Francezii sunt în semifinale, după loviturile de departajare

Franța este a doua semifinalistă la EURO 2024, după un meci dramatic în sfertul cu Portugalia, câștigat la loviturile de departajare.

Franța - Portugalia 3-5 la loviturile de departajare, în sferturile EURO 2024

Campioana europeană din 2016, Portugalia, a început destul de reținut meciul, iar francezii au avut prima ocazie, prin 'bomba' lui Hernandez, respinsă de Costa.

În repriza a doua, portughezii au avut atacuri succesive. Mai întâi, Leao a fost blocat de Camavinga exact în momentul șutului, iar apoi a ieșit la rampă portarul Franței, Maignan. În minutul 61, el a parat șutul lui Bruno Fernandes, iar în aceeași fază, Cancelo a tras la o palmă de vinclu. La scurt timp, Vitihna l-a pus și el la grea încercare pe Maignan.

La poarta cealaltă, șutul lui Kolo Muani a fost deviat de Dias, la câțiva milimetri de bară. Trupa lui Deschamps a avut apoi o bară, prin Camavinga, în minutul 70, iar peste alte trei minute, mingea lui Dembele a trecut aproape de vinclu.

Franța - Spania, prima semifinală EURO 2024

Mbappe a avut ultima ocazie din timpul regulamentar și s-a ajuns la reprizele de prelungiri. În prima, ambele echipe au avut câte o șansă. Portughezii, prin Ronaldo, iar Franța, prin Mbappe. Ultimele ocazii din reprizele de prelungiri le-au aparținut lusitanilor Joao Felix și Mendes.

Astfel, s-a ajuns la loviturile de departajare. Primul care a ratat a fost Joao Felix, care a nimerit bara, iar Hernandez a transformat ultima lovitură de pedeapsă și Franța va juca semifinala cu Spania, cea care a eliminat Germania.

LIVE TEXT Portugalia - Franța 3-5, în sferturi la EURO 2024

Lovituri de departajare:

-Portugalia - Franța 3-5. Hernandez transformă. Franța e în semifinale.

-Portugalia - Franța 3-4. Bruno Mendes transformă.

-Portugalia - Franța 2-4. Barcola transformă.

-Portugalia - Franța 2-3. Joao Felix nimerește bara.

-Portugalia - Franța 2-3. Kounde transformă.

-Portugalia - Franța 2-2. Bernardo Silva transformă.

-Portugalia - Franța 1-2. Fofana transformă.

-Portugalia - Franța 1-1. Cristiano Ronaldo transformă.

-Portugalia - Franța 0-1. Dembele transformă prima lovitură de pedeapsă.

Min. 120+1: Finalul prelungirilor. Urmează loviturile de departajare.

Min. 120: Ocazie Portugalia. Mendes primește o pasă de pe dreapta, șutează din poziție ideală, dar exact pe direcția portarului, care reține.

Min. 108: Ocazie Portugalia. Conceicao centrează în fața porții, iar lovitura de cap a lui Joao Felix nimerește plasa laterală.

Min. 106: Începe a doua repriză de prelungiri.

Min. 105+1: Finalul primei reprize de prelungiri.

Min. 97: Ocazie Franța. Mbappe are o acțiune personală, dar e blocat impecabil de cel mai bătrân jucător din istoria Euro, Pepe, exact în momentul șutului.

Min. 93: Ocazie Portugalia, Conceicao trece de Hernandez, cetrează în fața porții, de unde Ronado șutează peste.

Min. 91: Începe prima repriză de prelungiri.

Min. 90+3: La finalul timpului regulamentar, scorul este 0-0. Urmează două reprize de prelungiri, de câte 15 minute.

Min. 90+3: Ocazie Franța. Mbappe șutează din marginea careului, dar exact pe direcția portarului, care reține.

Min. 73: Ocazie Franța. Dembele șutează cu stângul, la colțul lung, dar mingea trece foarte aproape de vinclu.

Min. 70: Ocazie mare Franța. Dembele ia o acțiune personală, întoarce în careu, balonul e deviat de Pepe, până la Camavinga, care șutează la colțul lung, dar mingea mângâie bara.

Min. 66: Ocazie Franța. Kolo Muani scapă spre poartă și șutează plasat, dar Ruben Dias se aruncă în fața mingii și o deviază balonul, iar acesta trece razant cu bara.

Min. 63: Ocazie Portugalia. Leao centrează în centrul careului, Vitinha șutează fulgerător, din prima, dar Maignan apără. Faza continuă, mingea ajunge la Ronaldo, care încearcă o pasă cu călcâiul în careu, însă același portar respinge din nou.

Min. 61: Ocazie Portugalia. Cancelo pasează la Bruno Fernandes, care șutează din prima, dar Maignan are o paradă frumoasă. Faza continuă, iar Cancelo trimite la doi metri de vinclu.

Min. 59: Ocazie Portugalia. Leao face o cursă pe partea stângă, intră în careu, dar este deposedat de Camavinga în momentului șutului.

Min. 46: Începe repriza a doua.

Min. 45: La pauză, Portugalia - Franța 0-0.

Min. 20: Ocazie Franța. Theo Hernandez șutează din afara careului, dar Costa parează. Grafica televiziunii arată că viteza șutului a fost de 127 de kilometri pe oră.

Min. 1: Începe meciul.

Echipele de start:

Ambii antrenori au aliniat cel mai bun ”11” posibil pentru confruntarea care va duce una din echipe în semifinalele EURO 2024.

Portugalia: Diogo Costa - Cancelo, Rúben Dias, Pepe, Nuno Mendes - Vitinha, Palhinha, Bruno Fernandes - Rafael Leão, Ronaldo, Bernardo Silva

Franța: Maignan - Koundé, Saliba, Upamecano, Hernández - Kanté, Tchouameni, Camavinga - Griezmann - Kolo Muani, Mbappé


Știrea inițială:

Portugalia - Franța. Parcursul echipelor la EURO 2024

Portugalia a obținut cu greu calificarea în sferturile EURO 2024, după ce a învins în optimi Slovenia la loviturile de departajare. După 120 de minute, meciul s-a terminat la egalitate, scor 0-0. La penaltiuri, portarul Diogo Costa a fost eroul portughezilor, apărând trei lovituri.

În grupe, Portugalia a terminat pe primul loc, cu două victorii (2-1 cu Cehia și 3-0 cu Turcia) și o înfrângere în fața Gerorgiei (scor 0-2).

Rezultatele Portugaliei la EURO 2024:

  • Grupa F: Portugalia - Cehia 2-1 (Hranac 69' - autogol, F. Conceicao 90+2' / Provod 62')
  • Grupa F: Turcia - Portugalia 0-3 (Bernardo Silva 21', Samet Akaydin 28' - autogol, Bruno Fernandes 56')
  • Grupa F: Georgia - Portugalia 2-0 (Kvaratskhelia 2', Mikautadze 57' - penalty)
  • Optimi: Portugalia - Slovenia 0-0 (3-0 după loviturile de departajare)

De cealaltă parte, Franța s-a calificat în sferturi după ce a învins la limită Belgia, prin autogolul marcat de Jan Vertonghen în minutul 85. În grupe, vicecampioana mondială a terminat pe locul doi, cu o victorie în fața Austriei (scor 1-0) și două rezultate de egalitate, cu Țările de Jos (0-0) și Polonia (1-1).

De altfel, francezii au o situație inedită: după primele patru meciuri de la EURO 2024 nu au reușit să înscrie niciun gol din acțiune. Trei ”reușite” au fost autogoluri (Maximilian Wober în meciul cu Austria și Jan Vertonghen în meciul cu Țările de Jos), iar în meciul cu Polonia, Mbappe a marcat din penalty.

Rezultatele Franței la EURO 2024:

  • Grupa D: Austria - Franța 0- 1 (Maximilian Wober 38' - autogol)
  • Grupa D: Țările de Jos - Franța 0-0
  • Franța - Polonia 1-1 (Mbappe 56' - penalty / Lewandowski 79 '- penalty)
  • Optimi: Franța - Belgia 1-0 (Jan Vertonghen 85' - autogol)

Franța, favorită în meciul cu Portugalia

Dacă ne uităm la întâlnirile directe dintre cele două echipe, Franța pornește cu prima șansă în meciul de vineri. Cele două naționale s-au întâlnit de 28 de ori, cu francezii învingători în 19 meciuri. Șase partide au fost câștigate de Portugalia, iar trei meciuri s-au terminat la egalitate.

Ultima întâlnire directă între Franța și Portugalia a fost pe 23 iunie 2021, în faza grupelor de la EURO 2020, când cele două formații au terminat la egalitate, 2-2 (duble marcate de Karim Benzema și Cristiano Ronaldo).

Ronaldo vs Mbappe

Portugalia și Franța au printre cele mai valoroase loturi de la EURO 2024. Franța are al doilea cel mai valoros lot de la acest turneu final, după Anglia: 1,23 miliarde de euro. Kylian Mbappe, recent transferat la Real Madrid, are cea mai mare cotă de piață dintre toți jucătorii francezi: 180 milioane de euro.

De cealaltă parte, Portugalia are al treilea cel mai valoros lot de la EURO 2024: 1,05 miliarde de euro. Rafael Leão, atacantul celor de la AC Milan, este cel mai bine cotat jucător al lusitanilor, cu 90 de milioane de euro. Cristiano Ronaldo, golgheterul all-time de la EURO, are o cotă de numai 15 milioane de euro.

Programul sferturilor EURO 2024

5 iulie

  • Spania - Germania, ora 19:00
  • Portugalia - Franța, ora 22:00

6 iulie

  • Anglia - Elveția, ora 19:00
  • Olanda - Turcia, ora 22:00

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE