Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Puștii-minune" de urmărit la EURO 2024. Cel mai scump român din istorie, Radu Drăgușin, este printre ei

Euro 2024 a început spectaculos, cu meciuri frumoase, printre care și acel 3-0 de necrezut al României cu Ucraina. Ca de obicei, turneele finale reprezintă și oportunități pentru ca impresarii să-și facă "portofolii" bogate. Astfel, tinerii jucători pot să explodeze chiar la astfel de competiții de importanță majoră.

"Puștii-minune" de urmărit la EURO 2024. Radu Drăgușin e printre ei

  • Radu Drăgușin (România)

Printre jucătorii tineri care sunt de urmărit la acest Euro 2024 se numără și românul Radu Drăgușin (22 de ani). Transferat de la Genoa la Tottenham în ianuarie 2024, pentru 25 de milioane de euro, fundașul central este cel mai scump jucător român din istorie. Aceasta este și valoarea sa actuală de piață, potrivit publicației de specialitate Transfermarkt. În primul meci de la acest European, cel cu Ucraina, și-a arătat valoarea, a fost integralist și a jucat impecabil, fără greșeală, conform statisticilor UEFA. La Tottenham, el a jucat doar 9 meciuri oficiale și a bifat, în total, 429 de minute, conform Transfermarkt. Drăgușin are 18 selecții la prima reprezentativă a României.

  • Jeremy Doku (Belgia)

Una dintre adversarele României, Belgia, națională aflată pe locul 3 mondial, îl are în componență pe tânărul Jeremy Doku. În vârstă de 22 de ani, Doku joacă la Manchester City din august 2023, când englezii i-au plătit lui Rennes 60 de milioane de euro în schimbul său. Extrema stânga este unul dintre cei mai rapizi jucători ai momentului și are acum o valoare de 65 de milioane de euro. În meciul de debut de la Euro 2024, Doku a jucat până în minutul 84 al partidei cu Slovacia, terminată cu victoria suprinzătoare a slovacilor, scor 1-0. În primul său sezon la Manchester City, Doku a jucat în 43 de meciuri oficiale, a marcat 6 goluri și a dat 10 assist-uri.

  • Lamine Yamal (Spania)

Lamine Yamal este cel mai tânăr jucător care participă la un Campionat European. Spaniolul va împlini 17 ani pe 13 iulie, cu o zi înaintea finalei Euro 2024. La această vârstă, extrema dreapta a Barcelonei are deja o cotă de piață de 90 de milioane de euro. El a jucat deja 86 de minute în primul meci de la Europene, cel cu Croația, câștigat de iberici cu 3-0 și în care Yamal a dat o pasă de gol. Unii specialiști îl compară deja cu legenda Barcelonei, Lionel Messi. Yamal este crescut la cunoscuta academie a Barcelonei, La Masia, iar la prima echipă a fost adus în iulie 2023. În total, el are 51 de meciuri oficiale, 7 goluri și 10 pase decisive la echipa mare a catalanilor. La naționala Spaniei, Lamine Yamal are 8 selecții și două goluri.

  • Rasmus Højlund (Danemarca)

Rasmus Højlund este unul dintre starurile danezilor. Este atacant, are 21 de ani și este legitimat la Mancheter United, acolo unde a ajuns în august 2023, de la Atalanta, în schimbul unei sume uriașe, 73,9 milioane de euro. În sezonul trecut, el a bifat 43 de meciuri oficiale pentru "Diavoli", a marcat 16 goluri și a dat două pase decisive. În tricoul lui United, Hojlund a câștigat Cupa Angliei. Totodată, tânărul danez este cel mai rapid jucător din lotul englezilor. În primul meci de la Euro 2024, el a jucat 83 de minute pentru naționala Danemarcei în meciul cu Slovenia, scor 1-1. Valoarea sa actuală de piață este de 65 de milioane de euro. Pentru naționala daneză, Hojlund are 15 selectii și 7 goluri și a fost golgheter în campania de calificare la Euro 2024.

  • Francisco Conceicao (Portugalia)

Francisco Conceicao este unul dintre puștii-minune ai Portugaliei la acest European. De altfel, el și-a și pus amprenta chiar în primul meci, cel cu Cehia, când a marcat golul victoriei în prelungiri, la nici trei minute de la intrarea sa pe teren, în a treia selecție pentru țara sa. Francisco Conceicao este fiul fostului mare internațional Sergio Conceicao, cel care a făcut carieră la echipe precum Porto, Lazio sau Standard Liege. Francisco are 21 de ani și a fost împrumutat de la Ajax la FC Porto în ultimul sezon. Numai că "Dragonii" l-au transferat definitiv cu începere de la 1 iulie, pentru 10,5 milioane de euro. Potrivit publicației de specialitate Transfermarkt, el are o valoare actuală de piață de 22 de milioane de euro. În sezonul trecut, Francisco Conceicao a reușit 43 de meciuri oficiale, 8 goluri și 8 pase decisive pentru Porto.

  • Jamal Musiala (Germania)

Jamal Musiala este noua perlă a Germaniei și a lui Bayern Munchen. La doar 21 de ani, el are deja 30 de selecții și trei goluri pentru națională. Este mijlocaș ofensiv și a ajuns la Bayern în iulie 2019, când avea doar 16 ani și când bavarezii i-au plătit lui Chelsea 200.000 de euro în schimbul său. La doar un an distanță, Bayern l-a promovat la prima echipă, iar acum are o cotă de piață uriașă, de 120 de milioane de euro. În 2021, Musiala a devenit cel mai tânăr jucător german care a participat la un turneu major, la Euro 2020, când avea 18 ani și 117 zile. În primul meci de la Euro 2024, cel de deschidere, cu Scoția, el a jucat până în minutul 74 și a marcat un gol.

  • Jude Bellingham (Anglia)

Jude Bellingham, deși are doar 20 de ani, este unul dintre cei mai scumpi jucători ai planetei în acest moment, cu o valoare de piață de 180 de milioane de euro, potrivit Transfermarkt. În iulie 2023, Real Madrid i-a plătit lui Bayern 103 milioane de euro în schimbul englezului. Pe 1 iunie, Bellingham tocmai a câștigat Champions League cu Real Madrid. La această vârstă, Bellingham are deja 30 de selecții și 4 goluri la națională. Iar specialiștii vorbesc deja despre posibilitatea ca, la finalul anului, el să devină cel mai tânăr câștigător din istorie al Balonului de Aur. Totul depinde dacă Anglia va reuși să devină campioană europeană și dacă va rupe astfel blestemul care ține de 58 de ani. Primul și singurul trofeu al Angliei, la nivel de echipă națională, este titlul mondial din 1966.

  • Ryan Gravenberch (Olanda)

Olandezii îl au pe Ryan Gravenberch, puștiul de 22 de ani crescut la celebra academie a lui Ajax și pentru care Liverpool i-a plătit lui Bayern 40 de milioane de euro în septembrie 2023. Gravenberch este un mijlocaș central versatil, care îmbină forța cu abilitățile tehnice. El încă nu a debutat la acest European, în meciul Olanda - Polonia 2-1, din prima etapă a grupelor. Valoarea sa de piață este de 35 de milioane de euro. La Liverpool, el nu a primit prea multe șanse de a juca. A făcut-o în 11 meciuri oficiale, a marcat două goluri și a dat două pase decisive.

  • Eduardo Camavinga (Franța)

Franța, una dintre favoritele competiției, are mai mulți puști în lot, dintre care se remarcă Eduardo Camavinga. Are 21 de ani, este mijlocaș central la închidere și joacă la Real Madrid de când avea 19 ani, atunci când spaniolii le-au plătit celor de la Rennes 31 de milioane de euro în schimbul său. Acum, cota sa a ajuns la 100 de milioane de euro. La această vârstă fragedă, Camavinga are deja 9 trofee în carieră, printre care două Ligi ale Campionilor, cu Real Madrid. Iar la naționala Franței, Camavinga are 17 selecții și un gol. În meciul de debut de la Euro 2024, cel cu Austria, el a intrat pe teren în minutul 71.

  • Benjamin Sesko (Slovenia)

Benjamin Sesko, în vârstă de 21 de ani, este cel mai valoros jucător din lotul Sloveniei. Atacantul de 1 metru și 95 de centimetri are o cotă actuală de piață de 50 de milioane de euro și joacă la Leipzig, acolo unde a ajuns în iulie 2023, de la Salzburg, în schimbul sumei de 24 de milioane de euro. În sezonul trecut, Sesko a evoluat în 42 de meciuri oficiale, a marcat 18 goluri și a dat două pase decisive. Pentru naționala Sloveniei, el are 30 de selecții și 11 goluri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE