Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful poligonului de teste nucleare rusești afirmă că Moscova este pregătită să reia testele ”în orice moment”

Șeful poligonului de teste nucleare din Rusia a declarat marți că instalația sa secretă este pregătită să reia testele nucleare „în orice moment” dacă Moscova dă ordinul, în comentarii rare care ar putea alimenta îngrijorările că riscul unui astfel de pas este în creștere, potrivit Reuters.

Moscova nu a mai efectuat un test cu arme nucleare din 1990, anul dinaintea căderii Uniunii Sovietice, dar unii analiști occidentali și ruși spun că președintele Vladimir Putin ar putea ordona unul pentru a încerca să trimită un mesaj de descurajare Occidentului dacă acesta permite Ucrainei să își folosească rachetele cu rază lungă de acțiune pentru a lovi Rusia, lucru care este în discuție.

Un test nuclear efectuat de Rusia ar putea încuraja alte state, precum China sau Statele Unite, să îi urmeze exemplul, declanșând o nouă cursă a înarmărilor nucleare între marile puteri, care au încetat testele nucleare în anii de după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Locul de testare al Rusiei, situat în arhipelagul Novaya Zemlya din Oceanul Arctic, a fost locul unde Uniunea Sovietică a efectuat peste 200 de teste nucleare, inclusiv detonarea celei mai puternice bombe nucleare din lume în 1961.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE