Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Putin spune că Ucraina nu poate lovi Rusia cu rachete fără implicarea directă a militarilor NATO: „Dacă se întâmplă așa, vom lua măsurile corespunzătoare"

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, avertizează Statele Unite și țările europene că vor fi în război direct cu Rusia, în cazul în care vor livra Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte de pe teritoriul rusesc.

Potrivit presei de la Kiev, o decizie privind ridicarea restricțiilor de a bombarda teritoriul rus ar putea fi anunțată în timpul întâlnirii de azi a președintelui american Joe Biden cu premierul Marii Britanii.

Vladimir Putin, încă o amenințare la adresa Occidentului

Vladimir Putin spune că Ucraina nu va putea să lovească ținte de pe teritoriul Federației Ruse fără ajutorul și implicarea directă a militarilor NATO.

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse: „Nu este vorba de a permite sau nu regimului ucrainean de a lovi Rusia cu aceste arme, ci despre a decide dacă țările NATO participă sau nu direct în conflictul armat. Acest lucru va însemna că țările NATO, Statele Unite și țările europene sunt în război cu Rusia. Și dacă este așa, atunci, ținând cont de schimbarea însăși a esenței acestui conflict, vom lua deciziile corespunzătoare în funcție de amenințările care ne vor fi create."

Pe de altă parte, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, insistă ca restricțiile de a ataca Rusia să fie ridicate cât mai rapid pentru a nu permite Moscovei să-și evacueze bazele militare din regiunile din vecinătatea Ucrainei.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Lungirea acestui proces (n.r.: de ridicare a restricțiilor pentru utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune) duce la faptul că Rusia își mută acele ținte militare mai adânc pe teritoriul său. Prin urmare, dacă restricțiile sunt ridicate de către parteneri, vreau ca aceasta să fie cu adevărat o strategie pentru victoria Ucrainei și nu o strategie politică."

Între timp, s-au intensificat luptele din regiunea rusă Kursk de la granița cu Ucraina. Armata rusă a anunțat că a reușit să recucerească 10 localități din cele peste o sută controlate de ucraineni. Autoritățile de la Kiev au recunoscut contraofensiva rusă.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Rușii au început acțiuni de contraofensivă (n.r.: în regiunea rusă Kursk). Totul decurge conform planului nostru ucrainean."

Recent, autoritățile de la Moscova au anunțat că au inițiat modificarea doctrinei nucleare pentru a putea răspunde adecvat amenințărilor curente.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE