Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Doi experți în armament spun că nu exclud „o testare nucleară" din partea lui Putin: „Ar fi ceva nou”

Ce opțiuni de ripostă ar avea Vladimir Putin dacă Occidentul ar permite Ucrainei să atace ținte militare din Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune? Aceasta este întrebarea momentului, pe care foarte mulți și-o pun.

Până acum, deși doctrina nucleară a Rusiei spune că există posibilitatea utilizării armamentului nuclear dacă îi este atacat teritoriul, rușii nu au făcut-o, cu toate că ucrainenii au pătruns în regiunea Kursk, de șapte săptămâni.

O „testare nucleară" din partea lui Vladimir Putin ar putea avea loc

Între timp, Vladimir Putin a ținut să mai lanseze un avertisment la adresa Occidentului și a spus clar că țările NATO ar fi în conflict direct cu Rusia, în aceatsă situație.

În aceste condiții, un fost consilier al lui Putin a spus că una dintre reacții ar putea fi ca Rusia să atace aerodromuri din țările NATO, precum România sau Polonia, unde se află avioane F-16.

Iar unii experți spun că ar exista totuși posibilitatea ca Putin să apeleze chiar la arme nucleare, dar nu pentru a lovi direct Occidentul și nici Ucraina, ci ar putea face „un test nuclear" demonstrativ, pentru a arăta că „nu esle slab” în fața liderilor occidentali. Astfel, Ulrich Kuehn, expert în armament la Institutul pentru Cercetarea Păcii și Politica de Securitate din Hamburg, anticipează un scenariu care nu a mai fost văzut de mult timp. Adică posibilitatea ca Putin să transmită un „mesaj nuclear".

„Aceasta ar fi o escaladare dramatică a conflictului. Pentru că ideea este: ce fel de săgeți mai are domnul Putin de trimis dacă Occidentul continuă cu planul lui, în afară de utilizarea nucleară efectivă? Testarea nucleară ar fi ceva nou. Nu aș exclude acest lucru și ar fi în concordanță cu ruperea de către Rusia, în ultimii doi ani, a unui număr de acorduri internaționale de securitate pe care le-a semnat de-a lungul deceniilor", a spus Ulrich Kuehn, citat de Reuters.

  • Rusia nu a mai efectuat un test cu arme nucleare din 1990, cu un an înainte de destrămarea Uniunii Sovietice.

Un alt expert austriac în securitate la Universitatea din Innsbruck, Gerhard Mangott, este de aceeași părere, însă spune că șansele sunt mici, totuși. Adică e posibil, dar mai puțin probabil.

„Rușii ar putea face un test nuclear. Ei au făcut toate pregătirile necesare, ar putea detona o armă nucleară tactică undeva în estul țării doar pentru a demonstra că vorbesc serios atunci când spun că vor recurge în cele din urmă la arme nucleare”, a spus Mangott.

Occidentul încă nu permite Ucrainei să lovescă Rusia cu rachete cu rază lungă

Președintele american Joe Biden tocmai a avut o întâlnire cu premierul britanic Keir Starmer, pentru a discuta despre eventualitatea de a permite Ucrainei să lovească Rusia cu rachete occidentale cu rază lungă de acțiune, însă decizia a fost amânată pentru moment.

Aceeași idee ca Putin a avut-o și ambasadorul Moscovei în SUA, care a transmis Consiliului de Securitate american că NATO va fi „în război direct” cu Rusia dacă s-ar acorda această permisiune. Practic, aceasta este linia roșie trasată de Putin.

Numai că, de-a lungul timpului, de când a început acest război din Ucraina, Vladimir Putin și alte persoane de rang înalt din regimul de la Kremlin au făcut mai multe amenințări nucleare care nu s-au concretizat. Iar experții spun că Putin este conștient de faptul că, deși Rusia este o mare putere nucleară, arsenalul ei nu ar mai fi atât de modern precum cel occidental.

Astfel, Putin ar fi conștient totuși că nu ar face față unui conflict cu NATO, indiferent de ce natură ar fi el. Iar dovadă stă chiar ceea ce se întâmplă în războiul din Ucraina, unde armele occidentale sunt mult mai moderne decât cele rusești.

Practic, singurul avantaj al rușilor ar fi cel numeric, atât în ceea ce privește personalul militar, cât și în ceea ce privește numărul de arme și muniții.

În plus, armamentul pe care Rusia îl primește din Coreea de Nord sau Iran este depășit calitativ, iar dovezile s-au văzut în numeroasele atacuri asupra Ucrainei. De exemplu, rachetele nord-coreene de tip Hwasong fie au fost doborâte, în marea lor majoritate, fie au explodat în aer, fie s-au defectat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE