Ministrul ucrainean de Externe a întâmpinat cu entuziasm decizia Statelor Unite care au aprobat un pachet de ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, după numeroase tergiversări, însă a avertizat că noile provizii nu vor schimba imediat situația pe câmpul de luptă, relatează The Guardian.
"Aleluia", a spus Dmytro Kuleba, după votul final de marți al Senatului SUA prin care a fost aprobat ajutorul pentru Ucraina.
Șeful diplomației ucrainene consideră că decizia Statelor Unite va avea ”un rezultat pozitiv”, însă Occidentul trebuie să "înțeleagă că perioada păcii în Europa s-a încheiat" și să își construiască industria de apărare.
Într-un interviu acordat publicației ”The Guardian”, Kuleba și-a exprimat speranța că Washingtonul va furniza un nou pachet de arme ”în câteva zile, poate chiar ore” și că a fost ”doar o chestiune de logistică” pentru a trimite echipamentele pe linia frontului.
Oficiali ai Pentagonului au menționat că unele muniții au fost deja stocate în Europa, artileria și apărarea aeriană numărându-se printre priorități.
Kuleba a mai spus că Ucraina a identificat șapte sisteme de apărare aeriană Patriot pe care le-ar putea folosi pentru a proteja civilii din marile orașe din afara Kievului. Unul a fost obținut din Germania, alte patru au fost localizate și au loc negocieri. De asemenea, alte două sunt în vizor, a explicat Kuleba.
Potrivit sursei citate, Grecia și Spania se gândesc dacă vor furniza sisteme Patriot, în timp ce Polonia și România dețin, de asemenea, baterii. Kuleba a adăugat că un al optulea sistem ar putea fi trimis din SUA. ”Cred că Armata americană are probabil unul de rezervă”, a spus oficialul ucrainean.
Ucraina poartă negocieri pentru a obține sisteme Patriot
Ministrul ucrainean de Externe a dezvăluit că negocierile pentru a obține aceste sisteme au fost complicate deoarece "statele care folosesc aceste sisteme Patriot negociază prin compensație”.
”Nu am nicio îndoială, având în vedere progresele pe care le facem, că sistemele Patriot vor ajunge și Germania trebuie felicitată pentru că a făcut primul pas”, a menționat Kuleba, conform The Guardian.
Orașe precum Harkov, care a fost bombardat în mod repetat în acest an, iar locuitorii acestuia au fugit din calea atacurilor, ar putea ”trăi în pace și producția lor industrială ar putea continua", a spus Kuleba, atâta timp cât aliații Ucrainei adoptă o abordare mai fermă pentru a ajuta Kievul.
De asemenea, Kuleba a amintit că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat luni cu omologul său american Joe Biden despre ajutorul militar.
Șeful diplomației ucrainene a mai punctat că aliații Ucrainei ar trebui să treacă de la ”exprimarea condoleanțelor și a compasiunii față de ucraineni și promisiunea de a ajuta la redresare, la prevenirea pierderilor de vieți omenești și a distrugerii țării”.
Dmytro Kuleba a evidențiat că reluarea ajutorului militar american, blocat mai multe luni de apropiații lui Donald Trump, nu va fi suficientă pentru a învinge Rusia. ”Niciun pachet unic nu îi poate opri pe ruși. Ceea ce îi va opri pe ruși este un front unit al întregii Ucraine și al tuturor partenerilor săi”, a precizat oficialul ucrainean.
Ucraina cere Occidentului să crească producția de arme
De asemenea, Kuleba a spus că Occidentul trebuie să crească producția de arme, așa cum a făcut Ucraina, deoarece a fost depășită de Rusia. Rusia surclasează Ucraina într-un raport de aproximativ 10 la 1, în timp ce Ucraina este în criză de apărare aeriană.
”Când văd ce a realizat Rusia în construirea bazei sale industriale de apărare în doi ani de război și ce a realizat Occidentul, cred că ceva nu este în regulă din partea Occidentului", a declarat Kuleba.
”Occidentul trebuie să realizeze că perioada păcii în Europa s-a terminat”, a adăugat el.
Un vârf al producției industriei militare din partea aliaților Ucrainei nu este așteptat până la sfârșitul anului 2024, a declarat ministrul de Externe, indicând că Kievul anticipează că războiul va dura până anul viitor.