Marcel Ciolacu vrea să-l determine pe Piedone să se retragă din cursa pentru Primăria București. Dar Piedone n-ar avea de ce să facă asta, spune politologul Cristian Pîrvulescu, la Euronews România, el fiind unul dintre „capii populismului în România”. Pîrvulescu a vorbit și despre retragerea medicului Cîrstoiu, pe care a catalogat-o ca pe un „experiment”.
S-ar retrage Piedone în favoarea Gabrielei Firea?
Cristian Pîrvulescu, politolog: „N-are nimic de-a face omul (n.r. Piedone) cu stânga. Populismul este fără culoare politică. Dar are un electoral comun cu doamna Firea, aveți dreptate aici. Și, evident, de ce s-ar retrage? Domnia sa spune că nu se retrage. Este supus unei presiuni extraordinare, i-a răspuns domnului Ciolacu și invitației sale de a discuta. Este sigur, oarecum, disperat, pentru că apariția acestei candidaturi îi complică lucrurile. (...)
Piedone ia voturi de peste tot, în special de la electoratul PSD, și acum doamna Firea va avea o dificultate să recupereze votanții pe care îi avea inițial pentru că unii au părăsit-o deja. Iar dacă este vorba de populiști, atunci trebuie să recunoaștem, Cristian Popescu este unul dintre capii populismului din România. Doamna Firea nu-l va putea niciodată atinge, cel puțin în ceea ce privește discursul populist. Domnia sa este, însă, un candidat de partid, are în spate o organizație, aparent – cea mai puternică organizație din București – va fi, însă, suficient pentru a-l egala și apoi depăși pe Cristian Popescu zis Piedone? Nu știu. Va depinde de foarte multe variabile, în primul rând de sprijinul de care se va mai bucura candidatul PUSL din partea unor televiziuni. Dacă acel sprijin va dispărea, probabil că și votul pe care acele televiziuni îl aduc va dispărea”.
Marian Rasaliu, deputat PSD: „Oferim bucureștenilor posibilitatea de a alege ceea ce consideră dumnealor. (...) Am fi câștigat foarte mult timp în ceea ce privește pregătirea pentru campania electorală a doamnei Firea. Repet, dumneai este un om cu mare experiență și de a doua de când intră în primărie știe exact ce să facă în ceea ce privește administrația Bucureștiului. E candidatul cu cea mai mare experiență dintre toți cei care sunt în momentul de față pe eșichierul acesta electoral în ceea ce privește Bucureștiul”.
Mihaela Ștefan, viceprimar USR Sector 6: „Ei merg să îl roage frumos pe Piedone să renunțe, ca să își maximizeze șansele. E o lipsă de respect față de public.
Am văzut și eu declarațiile celor doi primari la dvs, bineînțeles, eu cred într-o dezbatere organizată, într-o dezbatere obiectivă. Mi se pare că Piedone fuge de o dezbatere reală, știe că nu are nicio soluție pentru oraș, știe că nu poate fi vreodată la nivelul discursului și al felului în care vede situația orașului Primarul General și de-asta propunerea lui este una hilară, de a merge să faci dezbatere în stradă. (...) O să vedem cum o să decurgă alegerile, dacă o să dea curs invitației prietenului lui, Marcel Ciolacu, și o să renunțe la candidatură”.
În momentul de față, șansele Gabrielei Firea de a câștiga Primăria Capitalei nu sunt foarte mari, a explicat Cristian Pîrvulescu la Euronews România.
Cristian Pîrvulescu, politolog: „Așa cum s-a explicat, ea trebuie să-și înceapă campania mai târziu. Încă din start pleca din poziția de challenger, iar sondajele indicau - și a fost unul dintre motivele pentru care a fost căutat un candidat independent - că este la o oarecare distanță de domnul Nicușor Dan. Sigur, sondajele nu au legătură cu votul.
Dacă doamna Firea câștigă, atunci ea este întărită, iar poziția domnului Ciolacu slăbește în consecință. Dar vor conta foarte mult și rezultatele alegerilor la nivel național. Deci, vom vedea pe 10 iunie dacă PSD reușește să confirme și să își întărească pozițiile față de 2020, ceea ce bănuiesc că se va întâmpla pentru că efectul mecanic al sistemului electoral se va vedea. Cu excepția marilor orașe, în rest, primarii în funcție au cea mai mare șansă să fie aleși (...)
Dacă nu câștigă, poziția domnului Ciolacu se întărește. Numai că așa cum v-am explicat, experimentul nu a privit-o pe doamna Firea, nu l-a privit pe domnul Burduja, ci a privit candidatura unică. Și cred că au tras o concluzie: și anume că electoratul liberal nu este un electorat foarte disciplinat, este un electorat care nu merge în mod automat către candidatul indicat de partid (...)”.
Cum s-a ajuns la retragerea lui Cîrstoiu: „E o decizie care privește prezidențialele”
Cristian Pîrvulescu, politolog: „Eu cred că cei care au luat această decizie priveau deja spre alegerile din septembrie și din decembrie, deci nu e o decizie care îl privește pe Cîrstoiu, ci este o decizie care privește prezidențialele și parlamentarele. Dar mai întâi prezidențialele. Pentru că a fost un experiment. Un candidat unic la București, care ar fi trebui să verifice teoria conform căreia votanții PSD și votanții PNL se unifică și îl întăresc.
Dar asta nu s-a întâmplat. Nu s-a întâmplat nici pentru că cele două partide politice nu au făcut foarte multe eforturi în favoarea domnului Cîrstoiu. Dumnealui spunea că (...) s-a simțit foarte singur. A avut și celelalte probleme atât de discutate legate de cariera sa medicală, de firmă, de conflicte de interese, dar cel mai mult a contat faptul că cele două electorale nu s-au reunit. (...) Mecanica comasării alegerilor a funcționat, dar ea nu duce în mod automat la sprijinirea unui candidat care are mai degrabă un profil PSD, chiar dacă Cîrstoiu nu era un pesedist, domnia sa avea un asemenea profil”.
„Domnul Burduja are deja planul pentru București, o carte pe care a lansat-o”
Diana Mardarovici, consilier general din partea PNL: „Noi pregătisem o campanie și un plan de guvernare locală. Domnul Burduja are deja planul pentru București, o carte pe care a lansat-o acum două săptămâni. E un lider vizionar, un lider care are soluții (...)
E foarte jos nivelul dezbaterii acum, mai ales pentru o primărie atât de importantă cum este Primăria Generală (...) Invitațiile astea de tip Hai în stradă să ne măsurăm în puteri îmi aduce aminte de poveștile alea, să ne trântim, să ne măsurăm, nu cred că sunt oportune. Dar da, sunt de acord să fie o dezbatere nu doar televizată, cu public în sală, mi se pare că ar fi oportun pentru că așa și bucureștenii ar avea posibilitatea să pună întrebări candidaților. Domnul Burduja este disponibil oricând”.
Calendarul alegerilor din 2024
Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.
Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.
9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.