Românii pot beneficia de consiliere psihologică gratuită, în baza unui simplu bilet de trimitere. Dacă până acum recomandarea putea fi făcută doar de medicul de familie sau de psihiatru, de luna aceasta lista s-a extins. O vor putea face, inclusiv, pneumologii, cardiologii pentru copii și diabetologii.
Datele arată că puțini români merg la un psiholog. Și nu pentru că nu ar avea nevoie, ci pentru că mulți evită să ceară ajutorul unui specialist, de teamă să nu fie judecați sau stigmatizați.
În timp ce unii subestimează utilitatea ședințelor de consiliere psihologică, alții se tem că nu și le pot permite, pentru că sunt scumpe. Pentru a beneficia de ședințe gratuite, este nevoie de trimitere de la un medic care are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.
Durata unei ședințe decontate de stat este de 50 de minute
Larisa Mezinu, purtător de cuvând CNAS: ”Dacă vorbeam de medici de specialități: pediatrie, psihiatrie, oncologie, diabet zaharat, cardiologie și neurologie, de la 1 iulie, li se adaugă alți 10 specialiști: printre care, cardiologia pediatrică, radiologia, gastroenterologia, pneumologia și endocrinologia. Nu există o limită de ședințe. Am tot auzit că ar fi 12 ședințe pe an. Nu, nu există o limită.”
Dorina Stamate, psiholog: ”Atunci când ajungi la psihiatru și îți recomandă psihoterapia. Este deja cam târziu. Ar trebui să ai psihoterapie înainte.”
Începând cu luna aceasta, Casele de Asigurări de Sănătate sunt obligate să afișeze pe site medicii cu care au contract. Durata unei ședințe decontate de stat este de 50 de minute.
Larisa Mezinu, purtător de cuvând CNAS: ”Un medic, un furnizor poate încheia mai multe contracte, cu mai mulți psihologi. Și psihologul poate avea mai multe contracte. Medicul poate recomanda doar 3 ședințe pe zi, iar psihologul poate deconta maxim 7 ședințe pe zi.”
De ce evită românii să meargă la psiholog
Statistic, România este țara cea mai puțin afectată de depresie din Uniunea Europeană - doar un procent din populație ar suferi de această afecțiune, potrivit cifrelor Eurostat. În realitate, mulți evită să meargă la psiholog, de teamă să nu fie judecați sau stigmatizați, spun specialiștii.
Dorina Stamate, psiholog: ”De foarte multe ori acest lucru se întâmplă pentru că există un stigmat social. Privesc mersul la psiholog ca o problemă mintală. Pe de altă parte, accesibilitatea serviciilor psihologice este mai dificilă. Dacă trăiești într-un oraș, care nu e foarte mare și nu sunt mulți specialiști.”
Depresia, considerată de specialiști boala secolului, afectează peste 350 de milioane de oameni la nivel global și este cauza a peste 800.000 de sinucideri în fiecare an.