Marți a avut loc ceremonia de începere a producţiei de gaze naturale în cadrul Proiectului MGD, operaţionalizat de compania Black Sea Oil & Gas.
Nicolae Ciucă a spus că depozitele de gaze sunt ocupate în prezent la o capacitate de 41%, iar până la 1 noiembrie se va ajunge la 80%.
"Există o decizie la nivelul Uniunii Europene şi fiecare ţară membră trebuie să intre în iarnă cu 80% din capacitatea de depozitare. În momentul de faţă suntem puţin peste 40%, 41%. Angajamentul nostru, faţă de noi, în primul rând, şi faţă de Uniunea Europeană este ca până la 1 august să avem în depozite 46%. Până la 1 septembrie 57%, până la 1 octombrie 66% şi până la 1 noiembrie 80%", a spus Nicolae Ciucă, la Constanţa.
Șeful guvernului a adăugat că este un moment istoric pentru industria energetică din România.
"Sigur, se fac demersuri... Sunt în discuţie elementele de contract cu Azerbaidjan. Se discută cu partea americană pentru gaz lichefiat şi de asemenea discutăm, pentru că nu depindem doar de partea de origine şi partea de primire la noi în ţară, discutăm şi de zonele de tranzit şi trebuie să facem în aşa fel încât să primim acceptul de la ţările de tranzit, respectiv Turcia, Bulgaria şi Grecia. Am depins şi de interconectorul dintre Grecia şi Bulgaria. Am înţeles că este finalizat şi că putem să discutăm mai facil această posibilitate de aducere a gazului în ţară", a menţionat Ciucă.
Premierul Ciucă a precizat că acest proiect va genera un miliard de metri cubi de gaze naturale pe an, ceea ce înseamnă că vom ajunge să asigurăm 90% din necesarul de consum al României.
Primul proiect de exploatare a gazelor din Marea Neagră, din ultimii 30 de ani
Proiectul Midia este și primul de exploatare a gazelor din zona românească a Mării Negre din ultimii 30 de ani.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat și alte planuri de dezvoltare a României în domeniul energetic: "Dorim să facem un pod de energie regenerabilă, să legăm Marea Caspică de Marea Neagră, să legăm potențialul eolian din Marea Capsică împreună cu cel din Marea Neagră." a precizat Popescu, care mai spune că vrea ca România să faciliteze existența unui "coridor de transport pentru energia verde."