Canicula din aceste zile ar fi mai ușor de suportat cu ajutorul aparatului de aer condiționat. Numai că, din cauza scumpirii energiei electrice, unii români nici măcar nu își permit să îl pornească.
Experții în energie susțin că, în această perioadă, folosirea aerului condiționat ar depăși plafonul pe care îl compensează statul. Pe de altă parte, medicii vin și ei cu mai multe recomandări pentru a utiliza în siguranță aerul condiționat.
Doamna Marioara are 81 de ani și locuiește într-un apartament cu două camere. Are noroc pentru că stă la parterul blocului, unde soarele nu bate atât de puternic. Altfel, desi are aer condiționat, nu îl folosește din cauza scumpirilor la energia electrică.
”Nu pot sa îi dau drumul, nu îmi permit. Nu-mi ajung banii să plătesc și aerul. Mai fac un curent, deschid ușa și aici și la intrare, fac curent. Altceva...pe timpul căldurii închid peste tot, deschid numai dimineața și seara...asta este”, a zis femeia.
Experții spun că țara noastră a ajuns să consume mai multă energie electrică vara decât pe timpul iernii. Aparatele de aer condiționat sunt solicitate la maximum în aceste zile caniculare și asta se simte cel mai bine la buzunare.
”Există consum care în principiu e în jurul a un KW, deci dacă îl ții zece ore ai 10 KW. 30 de zile, vă dați seama și intri deja, depășești în limita pe care o poți folosi pentru consum la un anumit preț, sunt aparate ca fac nu numai răcoare dar au și posibilitatea să încălzească încăperile.”, a declarat Ionuț Purica, expert în energie.
Tot în contextul temperaturilor extrem de ridicate, medicii au mai multe recomandări pentru a folosi aerul condiționat în siguranță. Aceștia spun că este de preferat să pornim aerul condiționat în timpul prânzului, când soarele este foarte puternic și să îl oprim dimineața, seara și în cursul nopții. Altfel, utilizarea incorectă a acestuia poate să ducă la probleme de sănătate.
”Există o boală care se numește chiar așa: legionela, pentru ca este o pneumonie care a fost depistată atunci cand a început folosirea aerului condiționat pe scară largă, la un club al veteranilor. Un număr semnificativ de persoane s-au îmbolnăvit cu o bacterie noua care a a primit acest nume”, a declarat Gindrovel Dumitra.
Comisia Europeana va cere în perioada următoare, ca toate statele Uniunii Europene să limiteze temperatura la 19 grade iarna și la 25 de grade vara pentru a reduce consumul de gaze de pe continent.