Vor veni bani mai mulți pentru elevi, pentru decontarea transportului școlar. Totul ține de adoptarea unei ordonanțe de urgență, care prevede introducerea unei sume forfetare pentru cei 131.000 de elevi navetiști. Într-o dezbatere publică ținută joi, ministrul chiar a fost de acord să mărească suma în cauză, față de proiectul inițial.
Ministerul Educației a acceptat dublarea sumei forfetare de la 50%, la 100%, în cazul în care banii alocați pe distanțele stabilite de Minister nu ajung pentru decontarea integrală a navetei.
Proiectul pus în dezbatere publică spune că elevii primesc 50 de lei pe lună pentru distanța de trei kilometri, iar restul drumului poate fi decontat cu cinci lei pe kilometru. În urma dezbaterii, suma va fi de 60 de lei pe trei kilometri și restul va fi de șase lei pentru fiecare kilometru în plus.
Reprezentanții elevilor au cerut mai mult de atât
Reprezentanții elevilor au cerut mai mult de atât, respectiv 80 de lei pe trei kilometri și opt lei pentru restul kilometrilor, însă s-a ajuns, practic, la un compromis. În cazul în care nu ajung banii calculați astfel, alocația forfetară va crește automat cu 100% pentru fiecare elev care se află în această situație, potrivit propunerii aprobate joi de ministrul Educației. Întrebat când va ajunge această ordonanță pe masa Guvernului, ministrul Cîmpeanu nu a înaintat o dată clară, motivând că documentul trebuie să plece mai departe pe traseul de avizare de la ministere și să ajungă în Comisia pentru Dialog Social.
Amintim că proiectul urma să ajungă pe masa Comisiei luni, săptămâna aceasta, însă a fost retras pe ultima sută de metri. Motivul retragerii de pe ordinea de zi ar fi fost tocmai organizarea dezbaterii online care a avut loc joi.
Reprezentanții elevilor susțin că cea mai bună soluție ar fi subvenționarea transportului elevilor
Reprezentanții elevilor susțin că cea mai bună soluție nu ar fi decontarea, ci subvenționarea transportului elevilor, astfel încât să fie gratuite pentru toate mijloacele de transport. Astfel, un elev s-ar putea deplasa cu microbuzul la școală doar prezentând carnetul de elev.
Problema cu această propunere, spune ministrul Cîmpeanu, este că operatorii care asigură acest transport sunt privați, nu de stat, și Ministerul nu poate interveni peste tarifele pe care le practică aceștia. Nu în ultimul rând, Consiliul Național al Elevilor a cerut o întrevedere cu premierul Nicolae Ciucă pe tema transportului elevilor, iar acesta le-a spus că abia după 1 octombrie se va putea întâlni cu ei.