Sarcina poate slăbi sistemul imunitar, iar medicii avertizează că infecțiile respiratorii sunt periculoase atât pentru viitoarele mame, cât și pentru făt. Iar medicamentele luate după ureche sunt nocive, mai spun doctorii.
De mai multe zile, Maria, o viitoare mămică de 26 de ani, nu se simte bine. S-a prezentat la medic îngrijorată că răceala ar putea să îi afecteze sarcina.
Maria, pacientă: „Am aproape 11 săptămâni de sarcinp, sunt în primul trimestru. Este o sarcină obținută greu, cu multe analize în spate și în ultima perioadă nu m-am simțit bine. Am avut febră, tuse, am simțit, așa, o dificultate în respirație.”
În primul trimestru de sarcină se formează organele, țesuturile și scheletul viitorului copil. Orice impact negativ asupra mamei sau a sarcinii poate genera fătului probleme serioase de sănătate.
Marius Romilă, medic primar obstetrică – ginecologie: „Infectia virală este periculoasă atunci când prin simptomatologie afectează sarcina. Vorbesc de o hipertermie, deci o febră foarte înaltă care poate modifica, conditiile locale de dezvoltare ale sarcinii. Vorbesc de modificări ale organogenezei în primul trimestru.”
Sfaturile medicilor
Sarcina poate determina scăderea imunității. Viitoarelor mămici li se recomandă să aibă mai multă grijă de sănătatea lor. Paza bună trece primejdia rea, spun specialiștii.
Marius Romilă, medic primar obstetrică – ginecologie: „Sfaturile sunt de ordin general: de la evitarea locurilor aglomerate, de la evitarea comunităților unde sunt persoane bolnave, de la purtarea măștii în zonele aglomerate unde prezența ta acolo este necesară si tratamentul rapid al primelor simptome pentru a nu lăsa o boală să se dezvolte. Și, nu în ultimul rând, vaccinarea acolo unde este posibil.”
Unele medicamente, precum antibioticele nu sunt recomandate în perioada de sarcină. Automedicația poate să facă rău atât mamei cât și fătului. Îndrumarea medicului înainte de a le folosi în aceasta perioadă este obligatorie.