S-a născut la 24 de săptămâni, pe când avea doar 550 de grame. Cadrele medicale i-au dat unu la sută șanse de supraviețuire, însă ea s-a agățat de această șansă. Este povestea unei fetițe care a luptat și s-a prins de viață cu toată puterea. La aproximativ 150 de zile de stat în incubator medicii se pregătesc să o externeze. Multă muncă, dedicare, implicare și speranță. Toate au dus la acest final fericit la maternitatea "Cuza Vodă" din Iași, spital unde anual se nasc aproximativ 700 de prematuri.
Daria Maria a venit pe lume mai devreme cu aproape patru luni. Doar o minune și strădania medicilor au făcut ca fetița să aibă o șansă la viață.
Mihaela Tinău, mama Mariei: „Unu la sută a avut șanse de supraviețuire. După ce am născut mi-au spus: țineți telefonul aproape că oricând vă pot suna. 550 de grame avea când s-a născut. A scăzut la 400 de grame și un pic, nici nu se vedea, practic. De abia o vedeam de aparate, de toate ce avea ea în incubator.”
Maricica, așa cum este alintată de cei din maternitate, a ajuns la aproape 2,9 kilograme în 148 de zile de stat în incubator, aparatul cu care cadrele medicale au putut sa o țină în viață.
Lenuța Chelariu - asistent medical principal, Secția de Neonatologie, Maternitatea "Cuza Vodă" , Iași: „Să sperăm că munca noastră va fi un succes pentru că au fost foarte multe probleme, foarte multe probleme. De la adaptare, la toleranță digestivă, la respirat singurică. Era foarte, foarte important ca să poți să îl scoți de pe un aparat să poată respira singur, să poți alimenta, să tolerezi acea alimentație.”
La Maternitatea "Cuza Vodă" din Iași sunt îngrijiți aproximativ 700 de prematuri. Este nevoie, însă, și de aparatură performantă. În unitatea medicală doar cinci dintre incubatoarele existente sunt noi, achiziționate prin PNRR.
Carmen Ciocan, jurnalistă Euronews: „În funcție de greutate și problemele de sănătate pe care le are un nou născut prematur, acesta stă între câteva săptămâni și până la cinci-șase luni într-un incubator. În tot acest timp are nevoie non stop de monitorizare și tot sprijinul medical.”
Dr. Carmen Grecu, medic primar neonatolog, Maternitatea "Cuza Vodă" Iași: „Au nevoie de nutriție parenterală foarte mulți dintre ei, care se administrează pe pompe. Au nevoie de suport respirator neinvaziv, invaziv. Sunt foarte multe dispozitive cu care administrăm oxigenul acestor copii prematuri și au nevoie de căldura noastră sufletească și de îngrijiri deosebite.”
Dr. Anca Bivoleanu - șef Neonatologie II, Maternitatea "Cuza Vodă" din Iași: „Noi schimbăm incubatoarele la zece zile, trecem un copil dintr-unul în altul, se curăță. Este un rulaj practic al incubatoarelor. Luptăm pentru greutățile lor. De aceea necesită foarte multe investiții pentru ca de ei depinde viitorul țării. Ei dacă primesc niște îngrijiri de calitate, ei recuperează.”
Un copil sănătos înseamnă și cheltuieli mai mici în viitor cu ce înseamnă bolile copilăriei, cele cronice și bolile adultului. În România, zece la sută dintre copii se nasc prematur.