Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Republica Moldova instituie stare de urgență în domeniul energetic. Livrarea de gaze rusești, sub semnul întrebării

Republica Moldova urmează să declare starea de urgență în domeniul energetic, începând din 16 decembrie. Măsura ar urma să fie aplicată pentru o perioadă de 60 de zile.

Propunerea a fost transmisă miercuri Parlamentului de Guvernul de la Chișinău, în condițiile în care există incertitudini privind livrările de gaze naturale de către compania rusă Gazprom către regiunea separatistă Transnistria, precum și atacuri ruse asupra infrastructurii energetice din Ucraina, potrivit Agerpres.

„Această măsură este necesară în contextul riscurilor majore la adresa securităţii energetice a Republicii Moldova şi eventualelor efecte de ordin umanitar în stânga Nistrului, determinate de incertitudinea privind livrările de gaze naturale de către Gazprom către regiunea transnistreană", se arată într-un comunicat al guvernului de la Chişinău.

Cu toate că Ucraina nu va mai prelungi după 1 ianuarie 2025 acordul privind tranzitul gazului rusesc, „nu există nicio problemă de tranzit - sunt căi de livrare a gazului natural către Republica Moldova şi către stânga Nistrului”, au precizat guvernanții de la Chișinău, făcând referire la rute alternative, cum ar fi cea prin Turcia.

Rusia susține că Republica Moldova are o datorie istorică față de Gazprom

În schimb, compania rusă Gazprom cere Republicii Moldova plata unei pretinse datorii istorice de aproape 700 de milioane de dolari, care nu este recunoscută de Guvernul de la Chişinău.

În regiunea separatistă Transnistria se află centrala electrică de la Cuciurgan care produce pe baza gazelor ruseşti mare parte din energia necesară Republicii Moldova, respectiv aproape 80% din necesarul de energie pe malul drept al Nistrului. În consecință, sistarea livrării gazului furnizat de Gazprom ar provoca o criză energetică.

„Dacă intenţia Gazpromului se va materializa, ea se va solda cu o criză umanitară care vine din două surse. Prima este lipsa de resurse energetice pentru necesităţile de bază, în mijloc de iarnă. Al doilea lucru este lipsa de venituri pentru aceşti oameni ca să-şi cumpere bunurile de bază. Acesta este contextul şi problemele care trebuie să le rezolve Guvernul Republicii Moldova", a declarat premierul moldovean Dorin Recean.

Premierul Republicii Moldova, despre posibila criză a gazelor: „Interconexiunea cu România, insuficientă pentru a acoperi cererea”

„Capacitatea de import a energiei electrice în ţara noastră este limitată la 315 MW prin interconexiunea cu România, insuficientă pentru a acoperi cererea în orele de vârf. Vulnerabilitatea este accentuată de faptul că linia electrică de interconectare Isaccea-Vulcăneşti traversează teritoriul Ucrainei, ceea ce o face susceptibilă la întreruperi în cazul unor noi atacuri asupra infrastructurii energetice din ţara vecină”, a precizat Guvernul de la Chişinău.

Autoritățile din Republica Moldova avertizează că în lipsa gazelor naturale de la Gazprom, Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) „nu va putea asigura producţia necesară de energie electrică în aceleaşi condiţii”.

„Astfel chiar şi în condiţiile în care va fi acoperit deficitul creat de energie electrică pe întreg teritoriul ţării, preţul acesteia va fi afectat semnificativ mai ales pentru locuitorii din stânga Nistrului.

Pe parcursul stării de urgenţă, Comisia pentru Situaţii Excepţionale va putea adopta măsuri urgente pentru a aloca resurse financiare şi a coordona acţiunile necesare în vederea asigurării resurselor energetice, dar şi a depăşirii consecinţelor umanitare ale acesteia", se mai arată în comunicat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE