Războiul declanșat de Rusia în Ucraina durează deja de aproape un an și 8 luni, iar ucrainenii continuă să solicite aliaților din NATO rachete cu rază lungă de acțiune sau de croazieră, pe care le consideră extrem de necesare. Dacă până acum Anglia le-a oferit acele Storm Shadow, iar Franța, pe cele SCALP, Germania refuză să le livreze celebrele Taurus. Acestea ar fi capabile să provoace multe pagube armatei ruse.
Cancelarul german Olaf Scholz a justificat această reticență prin faptul că se teme de o escaladare a războiului. Cu toate acestea, Scholz a anunțat sprijin militar suplimentar pentru Kiev sub forma unui alt sistem de apărare aeriană Patriot "pentru lunile de iarnă" și a susținut că "acesta este cel mai necesar acum"
De ce refuză Germania să furnizeze Ucrainei sisteme Taurus.
Oficialul german este supus unei presiuni crescute din partea unor aliați, precum Regatul Unit, dar chiar și din cadrul propriei coaliții de guvernământ, pentru a livra Ucrainei acest tip de rachete de mare precizie. Însă nemții susțin că exclud o asemenea mutare "deocamdată", conform unui oficial german citat de Politico.
Cancelarul Olaf Scholz a fost întrebat, în mod repetat, și de mass-media, de ce refuză sistematic un astfel de ajutor, care s-ar putea dovedi decisiv în câștigarea războilui. Acesta a precizat că este nevoie, în continuare, de "o analiză atentă".
"La urma urmei, când un război durează atât de mult, aceste considerente nu se pot opri dintr-o dată. Tebuie să luăm întotdeauna în considerare ce prevede Constituția de la noi și care sunt opțiunile noastre de acțiune. Acest lucru include în special faptul că trebuie, desigur, să ne asigurăm că nu există o escaladare a războiului și că Germania nu devine parte a conflictului. Este, de asemenea, sarcina mea, ca și cancelar, să asigur asta", a spus Scholz, în timpul unei conferințe de presă de la summitului Comunității Politice Europene de la Granada, Spania.
Scholz se teme de o prevedere-cheie din Constituție
Scholz nu a explicat ce potenţiale constrângeri constituţionale avea în vedere, dar publicația Bild susține că există o prevedere-cheie în Constituție. Astfel, cancelarul este îngrijorat de faptul că, pentru ca Ucraina să poată folosi rachetele Taurus, Berlinul va trebui să furnizeze date geografice ale ţintelor ruse şi, prin urmare, ar putea să fie acuzat că are un rol mai activ în razboi. De asemenea, Scholz este îngrijorat că Ucraina ar putea folosi rachetele pentru a lovi podul Kerci, care leagă Crimeea de Rusia.
Cu toate acestea, Christian Mölling, directorul adjunct al Consiliului German pentru Relații Externe și un renumit expert în securitate, a susținut, pe platforma X, că Germania nu va avea un rol activ în război chiar dacă va preda rachetele de croazieră Ucrainei și a caracterizat aceste argumente ale lui Scholz drept "fumigene".
Printre cei mai duri critici ai deciziei lui Scholz se numără și Andreas Schwarz, un parlamentar pentru politica de apărare din cadrul Partidului Social Democrat al cancelarului. Acesta crede că decizia ar putea să-i coste pe ucraineni chiar pierderea războiului.
"Cărțile de istorie își vor găsi verdictul asupra politicii noastre de astăzi. Părerea mea este și rămâne clară: livrați Taurus! Imediat!", a scris Schwarz.
Încercând aparent să mai aplaneze criticile tot mai mari, Scholz a subliniat, în mod repetat, în timpul conferinței de presă de joi, că decizia de până acum, aceea de a livra sisteme Patriot, a fost una "de foarte mare anvergură și foarte eficientă".
Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a confirmat livrarea sistemelor Patriot: "Sunt recunoscător pentru sprijinul Germaniei în apărarea libertății și a poporului nostru".