Vladimir Putin susține din nou că ar fi gata să negocieze încetarea focului în Ucraina, dar cu anumite condiții. Așa cum a mai spus, președintele Rusiei ar vrea ca înțelegerea să însemne că țara sa va păstra teritoriile delimitate de actuala linie a frontului. În caz contrar, Rusia va continua războiul "atât timp cât este nevoie", după cum spun cinci surse din anturajul său, citate de Reuters, sub protecția anonimatului. Acestea "lucrează sau au lucrat cu Putin".
Putin spune că ar vrea pace în Ucraina în condițiile teritoriale actuale
Putin ar fi nemulțumit de faptul că Occidentul împiedică negocierile, potrivit acelorași surse și s-ar fi plâns consilierilor săi de acest aspect. În plus, liderul de la Kremlin este deranjat și de faptul că președintele ucrainean Volodimir Zelenski refuză în continuare o asemenea propunere și astfel de discuții. Zelenski a emis, încă din primul an de război, în 2022, un decret prin care spune că orice discuții cu Putin sunt imposibile. Tot atunci, Zelenski a promis că va recupera și Crimeea, pe care rușii au anexat-o în 2014.
Disponibilitatea la pace a fost confirmată și de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a spus că Rusia "nu vrea un război etern".
Dacă vrea să continue războiul, "Vladimir Putin înțelege" că orice cucerire pe care dorește să o mai facă necesită o nouă mobilizare pe plan intern, conform unei alte surse. Iar el nu dorește asta, pentru că își dă seama că popularitatea sa a scăzut pe plan intern, conform sondajelor, mai ales după acea primă mobilizare din septembrie 2022.
Iar mare parte din populația rusă este speriată de o nouă chemare la arme, ceea ce a făcut ca sute de mii de bărbați cu vârsta adecvată mobilizării să plece din țară. În plus, cu cât războiul durează mai mult, cu atât vor crește nemulțumirile, mai ales din partea veteranilor care se întorc în Rusia și vor fi nemulțumiți de locurile de muncă și de perspectivele economice, ceea ce ar putea crea alte tensiuni în societate.
Însă dacă războiul continuă, rușii ar putea, totuși, să mai cucerească pas cu pas alte teritorii, până când Zelenski va fi cel care ar putea cere pacea, după cum susțin aceleași surse. În acest context, Putin mizează pe faptul că Occidentul nu le va mai putea furniza ucrainenilor armele necesare, pentru mult timp. Acesta este motivul pentru care rușii au accelerat producția și importurile de arme.
Nu este pentru prima dată când liderul de la Kremlin a vorbit despre posibile negocieri, însă de fiecare dată a susținut că vrea păstrarea teritoriilor ucrainene cucerite.
Rusia ar putea negocia pacea direct cu SUA
Având în vedere că nici Zelenski nu dorește pacea cu Rusia în condițiile realității teritoriale actuale, una dintre sursele menționate spune că acordul de pace ar putea totuși să aibă loc doar în cazul în care "Zelenski este ocolit" și rușii încheie un acord direct cu Washingtonul. Numai că secretarul de stat Antony Blinken a spus, chiar la Kiev, săptămâna trecută, că el nu crede că Putin "este interesat serios de pace". Iar în februarie, SUA au respins o încetare a focului în asemenea condiții.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a avut un punct de vedere pe această temă.
"E clar pentru toți din lumea asta: el a decis să declanșeze acest război și nu e gata să facă el pace. Finalul jocului înseamnă pacea durabilă", a spus Macron, potrivit CNBC.
A venit și o reacție a ucrainenilor, care spun că așa-zisul armistițiu propus de Putin are ca scop perturbarea summitului de pace care va avea loc în Elveția, luna viitoare.
"Putin încearcă cu disperare să deraieze summitul de pace din Elveția, din 15-16 iunie. Îi este frică de succesul acestui summit. Anturajul său trimite aceste semnale false de presupusă pregătire pentru o încetare a focului, în ciuda faptului că trupele ruse continuă să atace brutal Ucraina, iar ploaia de drone și rachete cade asupra orașelor și comunităților ucrainene", a spus ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, pe rețelele de socializare.
Why are Russian "sources" suddenly telling the media that Putin is willing to halt the war at the current battle lines? It’s simple.
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) May 24, 2024
Putin is desperately trying to derail the Peace Summit in Switzerland on June 15–16. He is scared of its success. His entourage sends these phony…
La summitul de pace din Elveția, condus de Ucraina, se va urmări "unificarea opiniei internaționale" cu privire la modul în care se poate pune capăt războiului. Inițiativa a fost a lui Zelenski, care a spus că Putin nu trebuie să participe, așa că elvețienii nu l-au invitat. La acea vreme, rușii au spus că nu poate exista niciun fel de finalitate a discuțiilor, care "nu sunt credibile" fără participarea Rusiei. Însă ucrainenii, la rândul lor, au spus că rușii nu pot fi de încredere din moment ce ei au negat în mod repetat că vor invada Ucraina chiar înainte să o invadeze.
- La summit a fost invitată și China, aliatul "din umbră" al Rusiei.
Dacă războiul s-ar încheia cu Rusia deținând cele patru regiuni pe care le-a anexat în toamna lui 2022, Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, asta ar însemna că rușii ar avea și un culoar terestru spre peninsula Crimeea. În aceste condiții, Rusia ar susține că și-a păstrat suveranitatea. Rușii au și inclus în Constituție acele regiuni, deși nu le controlează în totalitate.
- Rusia controlează în acest moment aproximatv 18% din teritoriul Ucrainei.