Ucraina a lovit, pentru prima dată, teritoriul Rusiei cu rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, în noaptea de 18 spre 19 noiembrie. A doua zi, ucrainenii au atacat și cu rachete britanice Storm Shadow.
În consecință, Rusia a amenințat că va da o replică dură, iar temerile erau foarte mari și pentru Occident, așa că mai multe ambasade s-au închis temporar, inclusiv cea a României. Până acum, în ciuda atacurilor, ambasadele din Kiev nu s-au mai închis. Serviciile secrete din SUA, Marea Britanie, Franța, Germania și Polonia au informații despre acest atac iminent.
Rusia vrea să lanseze asupra Ucrainei o rachetă experimentală de 50 de tone, RS-26 Rubezh
Până acum însă rușii nu au lovit Ucraina cu intensitatea despre care se vorbea, iar ucrainenii au spus că „informațiile sunt un fals”, conform publicației LB. Dar potrivit Centrului de Combatere a Dezinformarii din cadrul NSDC, rușii ar putea recurge la astfel de tactici doar pentru a propaga panică, după cum precizează șeful acestei insituții, Andrii Kovalenko.
Însă această întârziere s-ar putea datora doar unei planificări care mai durează ceva timp. Experții susțin că rușii ar pregăti cel mai mare atac de până acum, în care vor folosi inclusiv o rachetă experimentală. Este vorba de racheta balistică RS-26 Rubezh, cu combustibil solid, dar ea ar urma să fie lansată în varianta non-nucleară, adică cea cu focoase convenționale. Informațiile au început să se răspândească rapid pe canalele ucrainene de Telegram.
Doar focosul acestui tip de rachetă are 1,2 tone, adică echivalentul a trei rachete Iskander-M. Dar ceea ce este mai interesant este că focosul principal se poate împărți în mai multe unități de luptă care au câte 100 de kilograme.
Acest tip de rachetă era planificat să fie introdus în dotarea Forțelor Armate ale Rusiei până la sfârșitul anului 2027, dar proiectul pentru lansarea unei astfel de rachete cu rază medie de acțiune a fost sistat în 2018, din cauza costurile uriașe. Din acest motiv, acum sunt necesare mai multe acțiuni pregătitoare care se fac la poligonul Kapustin Yar, locul de unde ar urma să fie făcută această lansare. De acolo și până la Kiev sunt 1.300 de kilometri, iar dacă va fi lansată, ea ar ajunge în capitala Ucrainei în 8-10 minute, potrivit fostului șef adjunct al Statului Major General din Forțele Armate ale Ucrainei, Ihor Romanenko.
El spune că nu este sigur dacă sistemele antiaeriene Patriot și Samp/T o pot intercepta, ceea ce înseamnă că și ele vor fi testate. Nici în teorie nu este sigur dacă sistemul Patriot ar putea să doboare racheta RS-26 Rubezh nici măcar în stratosferă, din cauza traiectoriei balistice foarte înalte a rachetei. Singurele sisteme care ar fi capabile să o doboare ar fi THAAD-ul american sau Arrow 3-ul israelian.
”Echipamentele de apărare aeriană ucraineană nu vor putea doborî racheta când zboară în straturile superioare ale atmosferei. Sunt necesare sisteme THAAD, al căror transfer nici măcar nu a fost discutat. Dar unitățile de luptă pot fi doborâte de complexul Patriot”, susține expertul militar Pavlo Narojnîi.
Racheta balistică RS-26 Rubezh a fost creată pornind de la racheta Topol-M, are o greutate totală cuprinsă între 40 și 50 de tone, în funcție de versiune și o rază de acțiune de cel mult 6.000 km. Ea a avut un prim test pe 27 septembrie 2011, însă finalizarea sa a fost în 2015.
Alături de lansarea acestei rachete, rușii pregătesc și un atac simultan cu 30 de bombardiere strategice Tu-160 și Tu-95MS. Ele se află deja „într-un grad ridicat de pregătire pentru luptă”, așa cum arată și imaginile din satelit. La baza Olenya se află deja 12 avioane Tu-95MS și opt Tu-160, iar la baza Engels se pregătesc patru Tu-95MS și două Tu-160 la Engels. În plus, mai există trei Tu-95MS la baza Diaghilevo.