Ministerul rus al Apărării a declarat, marți, că Ucraina a tras șase rachete ATACMs de fabricație americană asupra regiunii Bryansk din Rusia, potrivit AP.
Într-o declarație transmisă de agențiile de presă ruse, ministerul a declarat că armata a doborât cinci dintre acestea și a avariat încă una.
Fragmentele au căzut pe teritoriul unei instalații militare nespecificate, a precizat ministerul. Resturile căzute au declanșat un incendiu, dar nu au provocat pagube sau victime, a precizat acesta.
Lavrov : Loviturile asupra regiunii Briansk cu rachete ATACMS nu ar fi fost posibile fără participarea americanilor
Au apărut și primele reacții din Rusia în urma apariției informației că că Ucraina a folosit rachete americane în atacul din regiunea Briansk.
Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse: „Loviturile asupra regiunii Briansk cu rachete ATACMS nu ar fi fost posibile fără participarea americanilor. Sper că în occident vor citi în întregime doctrină nucleară actualizată a Federației Ruse”.
În același timp, Dmitri Medvedev vorbește, pe rețeaua X, despre o posibilă ripostă a Rusiei cu arme de distrugere în masă:
„Noua doctrină nucleară a Rusiei înseamnă că rachetele NATO lansate împotriva țării noastre ar putea fi considerate un atac al blocului asupra Rusiei. Rusia ar putea riposta cu arme de distrugere în masă împotriva Kievului și a instalațiilor cheie ale NATO, oriunde s-ar afla. Asta înseamnă al treilea război mondial”.
Russia's new nuclear doctrine means NATO missiles fired against our country could be deemed an attack by the bloc on Russia. Russia could retaliate with WMD against Kiev and key NATO facilities, wherever they're located. That means World War III.
— Dmitry Medvedev (@MedvedevRussiaE) November 19, 2024
Anunțul vine la scurt timp după ce Washingtonul a ridicat restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acțiune fabricate în SUA pentru a lovi Rusia.
Ucraina nu a confirmat imediat utilizarea ATACM-urilor într-un atac asupra regiunii Bryansk din Rusia. Ambasadorul Ucrainean spune ca deocamdată informațiile referitor la utilizarea rachetelor de rază lungă de acțiune nu sunt confirmate de forțele armate ucrainene.
Mai devreme, marți, Statul Major al Ucrainei a declarat că armata ucraineană a efectuat o lovitură asupra arsenalului Centrului 1046 de sprijin logistic din zona Karachev din regiunea Bryansk din Rusia.
”În această noapte, la ora 3.25, inamicul a lovit cu șase rachete balistice o instalație de pe teritoriul regiunii Briansk.
Conform informațiilor confirmate, au fost utilizate rachete operațional-tactice ATACMS de fabricație americană. Ca urmare a luptei antirachetă, cinci rachete au fost doborâte și una a fost avariată.
Fragmentele acesteia au căzut pe teritoriul tehnic al unei instalații militare din regiunea Briansk, provocând un incendiu, care a fost stins imediat. Nu au existat victime sau pagube.”, se arată într-un mesaj al Ministerului rus al Apărării, pe contul de Telegram.
Biden a ridicat interdicţia ca Ucraina să folosească arme americane pentru a lovi ţinte din Rusia
Administraţia preşedintelui Joe Biden a ridicat restricţiile care împiedicau Ucraina să utilizeze armele furnizate de SUA pentru a lovi în adâncimea teritoriului rus, au declarat duminică pentru Reuters trei surse familiarizate cu această problemă, ceea ce pare a fi o schimbare semnificativă a politicii SUA faţă de războiul dus de Rusia în Ucraina.
Ucraina intenţionează să efectueze primele sale atacuri cu rază lungă de acţiune în zilele următoare, au declarat sursele, fără a dezvălui detalii din cauza preocupărilor legate de securitatea operaţională.
Casa Albă a refuzat să comenteze această informaţie.
Ucraina cere permisiunea de a folosi rachete occidentale de luni de zile
Kievul cere de luni de zile să i se permită să atace cu rachete occidentale ţinte militare situate pe teritoriul Rusiei.
Partenerii săi occidentali i-au refuzat până acum această cerere de teama reacţiei Rusiei, care a declarat că va considera că orice lovitură cu rachete occidentale asupra teritoriului său echivalează cu intrarea NATO în război.