Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia lasă Austria fără gaze naturale. Karl Nehammer: „Nu vom permite guvernului lui Putin să ne îngenuncheze”

Rusia a oprit sâmbătă dimineață livrările de gaze naturale către Austria. Gazprom, gigantul energetic din Rusia, este nemulțumit că a fost obligat să achite amenzi de 230 milioane euro pentru nerespectarea prevederilor contractuale.

Anunțul a fost făcut de compania austriacă OMV, care administrează rețeaua de transport al gazelor. Chiar dacă va rămâne fără gaze din Rusia, compania austriacă dă asigurări că dispune de surse alternative de import.

Karl Nehammer, cancelarul Austriei: „Doamnelor și domnilor, vă pot informa că ne-am pregătit exact pentru această eventualitate tot timpul. Asta înseamnă că pot să vă promit că nimeni din Austria nu va îngheța din cauza lipsei de gaz. Și nicio casă din Austria nu va fi în frig. Nu vom permite nimănui să ne șantajeze, nici măcar președintelui rus. Nu vom permite guvernului lui Putin să ne îngenuncheze”.

Austria, alături de Slovacia, sunt printre puținele state din Uniunea Europeană dependente de gazul rusesc. Majoritatea țărilor europene se bazează în prezent pe importuri din Norvegia, Africa de Nord și Azerbaidjan.

Înainte de război, Kievul și Moscova au încheiat un acord pe cinci ani, potrivit căruia Rusia a agrea să trimită către Europa cantități fixe de gaz prin sistemul de conducte al Ucrainei - construit în perioada în care ambele țări făceau parte din Uniunea Sovietică,

Gazprom, compania energetică deținută majoritar de statul rus, câștigă bani din gaz, iar Ucraina încasează taxe de tranzit. Acest acord expiră la sfârșitul anului, iar ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko, a declarat că Ucraina nu vrea să-l prelungească.

Oprirea robinetului cu gaze rusești ar declanșa o criză energetică în unele state europene

Înainte de a declanșa invadarea Ucrainei în februarie 2022, Rusia furniza aproximativ 40% din gazele naturale de care Europa are nevoie, prin conducte pe sub Marea Baltică (Nord Stream), Belarus și Polonia, Ucraina și Turk Stream pe sub Marea Neagră, prin Turcia, către Bulgaria.

Când a izbucnit războiul, Kremlinul a întrerupt majoritatea livrărilor prin conductele din Marea Baltică și Belarus-Polonia, invocând dispute legate de o cerere de plată în ruble.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE