Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Cotația grâului a crescut după anunțul Rusiei privind întreruperea acordului de export al cerealelor pe Marea Neagră

Rusia a declarat luni că a întrerupt acordul care permitea transportul de cereale din Ucraina către țări din Africa, Orientul Mijlociu și Asia, unde foametea este o amenințare tot mai mare, iar prețurile ridicate ale alimentelor au împins tot mai mulți oameni în sărăcie.

Cotaţia grâului creşte, după ce Kremlinul a anunţat încetarea acordului de export al cerealelor

Cotaţia grâului a crescut semnificativ, după ce Rusia a anunţat că nu mai participă la acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră, au informat traderii.

Acordul, încheiat în iulie 2022, cu medierea ONU şi a Turciei, a fost prelungit de mai multe ori şi urma să expire luni. Moscova susţinea de câteva luni că nu mai sunt îndeplinite condiţiile pentru o nouă prelungire, potrivit Agerpres.

La bursa de cereale de la Chicago, cotaţiile futures la grâu au urcat luni cu 3,4%, până la 6,84 dolari per bushel (aproximativ 27 de kilograme), după ce anterior se înregistrase un avans de peste 4%.

Expirarea acordului va obliga Kievul să exporte recolta din 2023 pe rute alternative, spre porturile fluviale şi graniţa UE, în condiţiile în care costurile logistice sunt ridicate, apreciază analiştii.

Sfârșitul unui acord revoluționar

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat oprirea acordului într-o conferință telefonică cu reporterii, adăugând că Rusia va reveni la acord după ce cererile sale vor fi îndeplinite.

"Când partea din acordul privind Marea Neagră legată de Rusia va fi pusă în aplicare, Rusia va reveni imediat la punerea în aplicare a acordului", a declarat Peskov.

 Acesta este sfârșitul unui acord revoluționar pe care ONU și Turcia l-au negociat vara trecută, pentru a permite ieșirea alimentelor din regiunea Mării Negre după ce Rusia a invadat vecinul său în urmă cu aproape un an și jumătate. Un acord separat a facilitat circulația alimentelor și îngrășămintelor rusești pe fondul sancțiunilor occidentale.

Rusia s-a plâns că restricțiile privind transportul maritim și asigurările au împiedicat exporturile sale de alimente și îngrășăminte - de asemenea, esențiale pentru lanțul alimentar global. Analiștii și datele privind exporturile spun că Rusia a expediat cantități record de grâu și că îngrășămintele sale au fost, de asemenea, în cantități mari.

Acordul a fost reînnoit pentru 60 de zile în luna mai, pe fondul împotrivirii Moscovei. În ultimele luni, cantitatea de alimente expediate și numărul de nave care pleacă din Ucraina au scăzut, Rusia fiind acuzată că a limitat navele suplimentare care pot participa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE