Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia amenință SUA după ce Ucraina a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Kremlinul a lansat, luni, acuzații la adresa Statelor Unite, după ce Ucraina a folosit sisteme ATACMS (Army Tactical Missile Systems) într-un atac asupra peninsulei Crimeea, în care cel puțin patru persoane au murit, iar alte 151 au fost rănite. De altfel, Moscova l-a avertizat oficial pe ambasadorul SUA că vor urma represalii, relatează agenția Reuters.

Războiul din Ucraina a declanșat una dintre cele mai mari confruntări dintre Rusia și Occident de la criza rachetelor din Cuba din 1962. Oficialii ruși au precizat că acest conflict intră într-una dintre cele mai periculoase faze de escaladare.

Tensiunile s-au intensificat după ce Rusia a acuzat în mod direct SUA pentru atacul asupra Peninsulei Crimeea, un teritoriu pe care Moscova l-a anexat în 2014, deși cele mai multe dintre țările occidentale îl consideră a fi în componența Ucrainei.

”Ar trebui să-i întrebați pe colegii mei din Europa și mai ales din Washington (...) de ce guvernele lor ucid copii ruși. Doar puneți-le această întrebare", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, despre atac, conform sursei citate.

Cel puțin doi copii au fost uciși în atacul de duminică de la Sevastopol, susțin oficialii ruși. Pe o plajă din apropiere de Sevastopol, unii dintre oameni au fugit, iar unii dintre răniți au fost transportați pe șezlonguri.

Ambasadorul american la Moscova, convocat de Ministerul rus de Externe

Rusia a declarat că Statele Unite au furnizat armele și că experți militari americani au furnizat date pentru acestea.

Atât oficialii ucrainei, cât și cei americani nu au făcut declarații în legătură cu atacul din Crimeea.

În consecință, Rusia a convocat-o pe ambasadoarea Statelor Unite, Lynne Tracy, la Ministerul de Externe. Washingtonul a fost acuzat că ”duce un război hibrid împotriva Rusiei și a devenit, de fapt, parte a conflictului".

Rusia a avertizat-o pe Tracy că atacul ”nu va rămâne nepedepsit” și că vor urma ”represalii”.

Joe Biden exclude trimiterea de militari în Ucraina

Președintele Vladimir Putin a avertizat în repetate rânduri cu privire la riscul unui război mult mai amplu în care să fie implicate cele mai mari puteri nucleare ale lumii, cu toate că a afirmat că Rusia nu vrea un conflict cu Alianța Nord-Atlantică.

La rândul său, președintele american Joe Biden a exclus trimiterea de trupe americane pentru a lupta în Ucraina și, la scurt timp după invazia rusă din 2022, a afirmat că o confruntare directă între NATO și Rusia ar însemna al Treilea Război Mondial.

Putin prezintă războiul din Ucraina ca parte a unei lupte mult mai ample cu SUA, despre care spune că a ignorat interesele Moscovei după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991 și apoi a complotat pentru a diviza Rusia și a pune mâna pe resursele sale naturale.

De cealaltă parte, Occidentul și Guvernul ucrainean au prezentat războiul din Ucraina ca fiind o acaparare de terenuri în stil imperial. Occidentul neagă că vrea să distrugă Rusia, care, la rândul său, susține că nu intenționează să invadeze vreun stat membru NATO.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE