Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comandantul Armatei ucrainene anunță că Franța va trimite instructori militari în Ucraina

Franța va trimite instructori militari în Ucraina. Anunțul a fost făcut de comandantul suprem al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski. Însă nu este vorba de combatanți, ci de instructori. Entuziasmat, oficialul ucrainean a făcut anunțul public.

Franța va trimite militari NATO în Ucraina

"Sunt încântat să salut inițiativa Franței de a trimite instructori în Ucraina pentru a instrui militarii ucraineni. Am semnat deja documentele care vor permite primilor instructori francezi să viziteze în scurt timp centrele noastre de instruire și să se familiarizeze cu infrastructura și personalul acestora", a scris Oleksandr Sîrski, pe Telegram.

Comandantul Armatei ucrainene a venit cu o clarificare după câteva ore, în care a spus că există discuții, dar că nu s-a semnat încă nimic.

Trimiterea de instructori NATO în Ucraina ar ajuta la economisirea de resurse și ar mări eficacitatea.

Problema este ridicată în contextul discuțiilor ucrainenilor cu ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu. Acesta din urmă a spus că studiază dosarul și dezbate problema cu alte state NATO.

Ar fi vorba despre aproximativ 200 de instructori, conform publicației Monitorul Apărării, care citează presa din Franța.

La finalul lunii februarie, Emmanuel Macron a spus că Franța ia în calcul trimiterea de trupe în Ucraina. Declarația sa a stârnit controverse, iar reacțiile au apărut imediat. La începutul lunii mai, șeful statului francez a reluat ideea trimiterii de trupe pe teritoriul ucrainean, din cauza îngrijorărilor privind securitatea celorlalte țări, în cazul în care Rusia câștigă războiul.

Între timp, mai multe țări NATO vorbesc din ce în ce mai des despre trimiterea de trupe în Ucraina, dar tot pentru a-i pregăti pe militarii ucraineni. Estonia și Lituania sunt și ele pe listă, iar Polonia intenționează si ea să o facă.

Militarii ucraineni au fost și sunt antrenaţi în ţări precum România, Polonia, Germania, sau SUA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE