Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Într-un crater de mică adâncime de pe Marte, roverul Perseverence al NASA a escavat mai multe roci care demonstrează că în trecut planeta ar fi putut conține apă în stare lichidă. Rocile escavate de Perseverence sunt încărcate cu molecule organice care stau la baza vieții, așa cum o știm noi pe Pământ. Oamenii de știință spun că rocile au rețeta chimică potrivită care să păstreze dovezi ale unei presupuse vieți antice pe Marte, notează „The Washington Post”.

„Este uimitor. În aproape fiecare rocă găsim substanțe organice”, a spus Abigail Allwood, geolog la NASA.

Într-unul dintre cele trei studii publicate miercuri, după descoperirea făcută de roverul Perseverence, se arată că rocile din crater au experimentat trei faze diferite în care au fost expuse la apă. „Condițiile din rocă arată că de fiecare dată când apa a circulat prin ea, acasata ar fi putut susține mici comunități de microorganisme”, a spus Michael Tice, geolog la Universitatea Texas A&M.

Roverul Perseverence adună dovezi din 2021

Roverul Perseverence a aterizat în craterul Jezero de pe planeta Marte pe 18 februarie 2021 și de atunci a strâns numeroase mostre de rocă pentru a fi analizate ulterior pe Pământ.

Cu toate acestea, chiar și găsirea unor substanțe organice - molecule favorabile vieții, cu combinații de carbon, hidrogen și oxigen – nu echivalează cu descoperirea vieții sau chiar a unor dovezi privind existența vieții în trecut pe Marte. Marte se află însă în prim-planul cercetărilor celor de la NASA deoarece are multe caracteristici favorabile pentru susținerea vieții.

Viața a început pe Marte?

Potrivit oamenilor de știință este posibil ca viața să fi existat cândva simultan pe Pământ și pe Marte și este posibil ca aceasta să fi apărut inițial pe Marte și să se fi răspândit mai apoi pe Pământ prin intermediul meteoriților. Totodată, oamenii de știință atrag atenția asupra un lucru care lipsește astăzi pe Marte: un câmp magnetic precum cel al Pământului. Un astfel de câmp ne protejează atmosfera de efectele corozive ale vântului solar - particule de mare energie care vin în mod constant de la Soare și care pot distruge moleculele mai ușoare.

De asemenea, Marte nu dispune de tectonica plăcilor, procesul geologic care pe Pământ aruncă în atmosferă apă și lavă bogată în nutrienți prin vulcani activi. La un moment dat, câmpul magnetic al planetei Marte a dispărut, transformând planeta într-un deșert friguros.

Oamenii de știință mai au multe lucruri de descoperit, însă odată ce rocile escavate de roverul Perseverence vor ajunge pe Pământ aceștia vor putea să afle, cu destulă exactitate, dacă a existat vreodată viață pe Marte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE