Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii sunt foarte căutați de angajatorii străini. Salariile oferite, în afara țării, sunt chiar și de 3-4 ori mai mari

Companiile din afară sunt din ce în ce mai interesate de angajații români, iar salariile oferite sunt și de 3-4 ori mai mari decât cele din țara noastră.

Spre exemplu, un inginer software poate câștiga lunar, în Germania, 6.500 de euro net plus beneficii, în timp ce un muncitor în depozit, în Olanda, poate câștiga între 1.800 și 2.000 de euro pe lună plus beneficii.

Și dacă la noi, un muncitor în construcții câștigă în medie puțin peste o mie de euro, în străinătate vorbim despre un salariu mediu de 2.500 de euro.

Românii nu sunt interesați de joburi în străinătate

Cu toate acestea, potrivit platformei de recrutare eJobs, românii au arătat un interes scăzut pentru locurile de muncă de peste hotare. Doar 1,4% dintre aplicările recente au fost pentru joburile în străinătate.

De la începutul verii, au fost postate peste 3.000 de oferte pentru joburi în afara țării, cele mai multe în țări precum Germania, Olanda, Arabia Saudită, Spania și Irlanda.

Salarii medii în străinătate

  • construcții și instalații - 2.500 de euro
  • transport și distribuție - 2.000 de euro
  • industria alimentară - 1.800 de euro
  • producție și turism - 1.500 de euro
  • babysitting/ curățenie - 1.600 de euro

Ana Călugăru, director de comunicare platformă de recrutare online: Românii nu mai sunt atât de interesați cum îi știam acum ceva timp, vorbim de ultimii 4 ani, când a început să scadă brusc apetitul lor pentru joburile din străinătate, și s-a menținut destul de scăzut inclusiv până acum, ba chiar cu scăderi mici, dar constante în fiecare din ultimii 4 ani.

Ce oferă angajatorii din străinătate este destul de în sincron cu ceea ce obișnuiau să caute candidații până acum 4 ani și ce caută în continuare, pentru că vorbim despre job-uri din retail, turism, HORECA, construcții, dar și din zona gulerelor albe, cum ar fi, spre exemplu, IT, erau domenii care până acum îi interesau destul de mult pe români, deci angajatorii din străinătate nu au venit cu o schimbare.

Diferența sau factorul de multiplicare al salariilor pe care le pot câștiga în afară rămâne același față de anii trecuți, respectiv pot câștiga de 3-4-5 ori mai mult decât în România, dar au început să privească cu ceva mai mult scepticism faptul că salariile nu trebuie privite în mod absolut și raportate și corelate la un la un cost al traiului care nu este mic în străinătate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE