Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România visează la salariul minim european. Studiu BNS: Ar putea aduce, în 2025, majorări pentru angajați

Salariul minim european ar putea aduce majorări pentru o treime din forța de muncă din România, susține Blocul Național Sindical.

Guvernul a transpus directiva europeană într-o lege care prevede un salariu minim pe economie cel puțin egal cu 50% din salariul mediu brut. Sindicaliști și politicieni au dezbătut formula propusă de Guvern. Deși nu a trecut încă de Parlament, măsura ar trebui să intre în vigoare pe 1 ianuarie 2025.

De la 1 iulie 2024, salariul minim brut în România a crescut de la 3.300 la 3.700 de lei

Am rugat un consultant financiar să ne spune cum trăiește un român cu salariul minim pe economie. De la 1 iulie 2024, salariul minim brut în România a crescut de la 3.300 la 3.700 de lei pe lună. Asta înseamnă că salariul minim net oscilează între 2.200 și 2.400 de lei.

În orașele mari, acești bani nu sunt suficienți pentru un trai la limită, e de părere Laura Țicu, consultant financiar.

România e obligată să treacă la salariul minim european printr-o directivă a Comisiei

De părere că nu poți trăi cu minimul pe economie sunt și câțiva localnici din București.

- Cât ar trebui să fie?

- Undeva la 6000 de lei ca să se descurce omul. Chiriile sunt scumpe, sunt oameni care sunt veniți, nu stau în București, sunt veniți din toate regiunile și nu se descurcă.

- Păi și ce facem cu salariul ăsta minim?

- Nu mai facem nimic, ce să facem? Este vina noastră că nu ieșim în stradă.

România e obligată să treacă la salariul minim european printr-o directivă a Comisiei. Practic, directiva prevede nu un standard uniform pentru toate statele, ci un salariu minim care să le permit lucrătorilor din fiecare țară să trăiască decent, adaptat la contextul economic local.

Sindicaliștii consideră formula aleasă de România impredictibilă

Guvernul a transpus directiva într-o lege care prevede o leafa minimă cel puțin egală cu 50% din salariul mediu brut. Numai că sindicaliștii consideră formula aleasă de România impredictibilă, deoarece se bazează pe niște indicatori care pot fi prognozați eronat, ca rata inflației și PIB-ul real.

Radu Burnete, director executiv Confederația Patronală Concordia: Noi am fost de acord cu indexarea salariului undeva la 50% din salariul mediu. Și iarăși suntem de acord cu ce spuneau colegii de la BNS că formula nu ar trebui să se bazeze atât pe date prognozate, ci pe date certe, reale din economie. În clipa de față, așa cum arată proiectul ieșit din guvern, e doar pe date prognozate, unde nu avem un istoric foarte bun în România și ele oricum au o incertitudine mare.

România a înregistrat cea mai mare creștere a costurilor salariale orare din Uniunea Europeană

Un studiu Eurostat, arată că România a înregistrat cea mai mare creștere a costurilor salariale orare din Uniunea Europeană în primul trimestru al anului 2024. Mulți specialiști pun asta pe seama majorărilor din ultimii doi ani. Salariul minim pe economie în România rămâne însă printre cele mai scăzute din Uniune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE