Sunt tot mai mulți tineri fără un loc de muncă, în România și în Europa. Pandemia a agravat și mai mult problemele tinerilor șomeri, iar ieșirea din criza sanitară, în loc să ofere soluția, a accelerat rata șomajului pentru cei sub 25 de ani. În prezent, țara noastră se află pe locul cinci în UE în privința șomajului tinerilor.
Numărul celor care nu muncesc este tot mai mare
115 mii de tineri nu au un loc de muncă în România, ceea ce înseamnă o rată a șomajului de 22,8%. Sunt doar o mică parte dintre cele aproape două milioane 700 de mii de tineri șomeri din toată Uniunea Europeană. Procentul este ridicat în țara noastră, în condițiile în care rata medie a șomajului este puțin peste 14 la sută în UE. România se află astfel pe locul cinci în rândul statelor membre, după Grecia, cu peste 30%, urmată de Spania, Estonia și Italia, toate trei cu peste 20%.
În România, unul din patru șomeri este tânăr, adică 115 mii de șomeri sub 25 de ani dintr-un total de 422 de mii de șomeri. Sunt cifre îngrijorătoare, mai ales dacă analizăm modul în care a evoluat rata șomajului în rândul tinerilor începând cu 2019, anul dinaintea pandemiei. Atunci, șomajul în cazul lor era în jur de 15%. A crescut apoi în timpul crizei sanitare, iar în 2022 se apropie de 23%. Așadar, o creștere de aproape opt puncte procentuale într-un interval de trei ani.
În tot acest timp, șomajul total în România a crescut într-un ritm mult mai lent, de la 3,8% la 5,1%. 2022 marchează o revenire pe piața forței de muncă, după doi ani de pandemie în care rata șomajului a tot crescut. Ultimele date oficiale arată că avem în jur de 422 de mii de persoane fără un loc de muncă, în scădere față de 2020 și 2021. Specialiștii avertizează însă că numărul celor care nu muncesc este mult mai mare.