Aproximativ 50.000 de locuri de muncă sunt neocupate în România, însă ministrul Muncii, Marius Budăi, spune că mediul de afaceri ar angaja până la un milion de oameni dacă ar putea. Țara noastră se confruntă cu o criză a forței de muncă de peste 15 ani. Amplificată de pandemie și de război, problema devine din ce în ce mai acută.
Mii de români pleacă anual în căutarea unui venit mai bun. În locul lor, la muncă în România vin muncitori din Bangladesh, Nepal și Sri Lanka.
Guvernul a mărit numărul permis de lucrători din afara UE
Potrivit datelor de la Ministerul Muncii, în primele opt luni ale anului 2021 erau aproximativ 270.000 de locuri de muncă vacante. Din cauza lipsei forței de muncă, la solicitarea mediului de afaceri, Guvernul a mărit numărul permis de lucrători din afara Uniunii Europene cu 400%. De la 25.000 în 2021, la 100.000 în momentul de față.
Peste 200.000 de români pleacă anual în alte țări pentru a găsi oportunități mai bune. Însă cei din Sri Lanka, Bangladesh sau Nepal preferă astfel de locuri de muncă pentru că sunt mult mai avantajoase decît în țările lor.
Tal Lazar, Director de producție la fabrica Papillon: „Îmi place România foarte mult și voi angaja români. În urmă cu 2-4 ani, când am început să angajez oameni din Nepal, căutam disperat oameni care să vină să muncească. Nimeni n-a vrut să vină. Cei care au venit au vrut salarii foarte mari, birouri mari și așa mai departe. În timp ce căutam oameni în producție. La sfârșitul zilei a trebuit și am fost forțat să caut oameni din afară.”
Raj și Sugam se au doar unul pe altul în România. Trăiesc sub același acoperiș și în fiecare dimineață parcurg același drum, în același autobuz, în drum spre fabrica la care lucrează.
Kohadka Sugam, muncitor din Nepal: „Treaba mea e să umplu acest tub. Avem multe culori diferite.”
Kamal Raj, muncitor din Nepal: „Împachetez manual. Voi împacheta această culoare. Aici intră doisprezece cutii.”
Unii români nu au vrut să îi accepte inițial, dar când au văzut cât de muncitori sunt nepalezii, au început să mai lase de la ei.
Viețile lui Raj și Sugam nu sunt cu mult diferite de vieților celor opt milioane de români care sunt plecați în străinătate. Cu toții vor același lucru: o viață mai bună pentru ei și pentru familiile lor.