Valul de caniculă lovește și azi România. ANM a emis cod portocaliu și galben de caniculă pentru jumătatea de sud a țării. Termometrele vor indica azi chiar șli 41 de grade. Un pic mai bine decât ieri când temperatura a ajus la 42 de grade și a fost emis un od roșu.
În aceste condiții, tot mai mulți oameni au nevoie de ajutor medical. La ambulanța București-Ilfov numărul apelurilor la 112 din cauza caniculei a crescut cu aproape 40 la sută. Sfatul medicilor este să nu ieșiți din case, decât dacă aveți neapărat nevoie. În plus, în centrul Capitalei lipsesc corturile de prim ajutor.
Disconfortul termic a fost accentuat în toată țara, chiar dacă numai cinci județe au fost oficial sub cod roșu: Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare și Sălaj. În Bihor, populația a fost informată prin serviciul Ro-Alert să evite deplasări, efortul fizic și expunerea la soare.
Capitala, sub Cod portocaliu de caniculă
„Pe parcursul zilei de astăzi temperaturile pe care le vom avea în vestul și nord-vestul țării, la umbră vor ajunge chiar și la 41 de grade. Sunt temperaturi comparabile cu recordurile absolute pentru această regiune a țării. Acest val de căldură se va intensiifica în regiunile sudice, iar Bucureștiul va fi sub incidența Codului portocaliu”, a explicat Gabriela Băncilă, meteorolog ANM.
Neplăcerile provocate de temperaturile ridicate au fost simțite din plin de locuitorii Capitalei. Am verificat și noi, folosind o camera de termoviziune, temperatura din interiorul unei mașini: maximul a ajuns și la 54,4 grade. Nu este greu de înțeles de ce a fost o zi cu un număr de solicitări record pentru serviciul de ambulanță.
„În ultimele ore 1.873 de persoane au avut nevoie de serviciul de ambulanță București-Ilfov. Dintre acestea, 1.040 de persoane au reprezentat urgențe de cod roșu și galben. Când ne referim la numărul total de persoane care au apelat, în 24 de ore la ambulanță, s-a constatat o crestere cu 37% față de aceeași zi a lunii iunie”, a declarat Alis Grasu, manager al Serviciului de Ambulanță București-Ilfov.
Puncte de prim ajutor în București
În urmă cu două zile, prefectul Capitalei, Toni Greblă, a cerut Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență să pună în aplicare planurile de măsuri și acțiuni specifice. Acest lucru ar fi însemnat amplasarea de corturi unde oamenii să se poată răcori, hidrata și eventual să primească primul ajutor în caz de nevoie.
În fiecare sector al Bucureștiului, oamenii pot beneficia în cadrul centrelor de prim ajutor de asistență medicală primară, se pot odihni, răcori și se pot hidrata. Punctele funcționează după orare distincte, atât în timpul săptămânii, cât și în weekend.
Temperaturile crescute amplifică și seceta care a compromis mare parte din culturi. Debitul Dunării se apropie de cel mai mic nivel din ultimii 30 de ani, spun reprezentanții Apelor Române. Aceștia dau, însă, asigurări că Bucureștiul nu are probleme cu rezerva de apă, ținând cont că în Lacul Morii coeficientul de umplere este de peste 90%.