Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

DISCLAIMER: Acest articol este plătit și provine integral dintr-o sursă de comunicare externă. Euronews România pune la dispoziție spații de comunicare, în timpul campaniei electorale, în condiițile prevăzute de lege.

Echipa editorială Euronews România nu este implicată în niciun mod în realizarea acestui tip de articol și în verificarea acurateții informațiilor prezentate. Autorii își asumă responsabilitatea pentru întregul conținut.

Prețurile producției industriale au scăzut în aprilie cu 4% față de perioada similară din 2023, în mare parte datorită măsurilor economice adoptate de Guvernul condus de Marcel Ciolacu. Aceste scăderi sunt vizibile și în rata inflației, care este pe un trend descendent și care ar trebui să ajungă până la finalul anului sub 5%.

Conform datelor INS, cele mai mari reduceri s-au înregistrat în industria energetică, cu 13%, în timp ce în sectorul bunurilor intermediare, prețurile au scăzut cu 3,7%.

Măsurile implementate de PSD au avut un impact pozitiv asupra întregului sector industrial. De exemplu, prețurile din industria bunurilor de capital au crescut cu 6% an la an, cele din industria bunurilor de uz curent cu 3,8%, iar cele din industria bunurilor de folosință îndelungată cu 1,8%, notează zf.ro.

Astfel că prețurile pe piața internă au înregistrat o scădere de 5%, în timp ce pe piața externă, au rămas relativ stabile, cu un ușor plus de 0,7%. Comparativ cu luna martie, prețurile producției industriale au rămas aproape la același nivel în aprilie, arătând stabilitatea adusă de politicile Guvernului condus de Marcel Ciolacu.

Pe sectoare, conform INS, industria extractivă a înregistrat o scădere de 14%, iar producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a scăzut cu 16%. Aceste scăderi sunt reflectarea directă a măsurilor menite să optimizeze costurile și să îmbunătățească eficiența energetică.

Cifrele INS confirmă faptul că măsurile economice adoptate de PSD au avut un impact pozitiv asupra industriei, contribuind la scăderea prețurilor în sectoare cheie și la creșterea în altele, asigurând astfel o dezvoltare echilibrată și sustenabilă.

Efectele măsurilor PSD: prețuri stabilizate și inflație în scădere

Prețurile la alimentele de bază au scăzut în ultimele luni și cu peste 30%, asta datorită măsurii impuse de PSD privind plafonarea adaosului comercial. Deși au existat extrem de multe critici cu privire la această măsură, vedem o scădere a prețurilor și o reconfigurare a dinamicii economice. Acesta a fost și motivul pentru ca PSD a decis să mențină măsura până la finalul anului 2024 atunci când se preconizează că rata inflației va ajunge sub 5%.

Astfel, produsele esențiale precum pâinea, laptele, ouăle, uleiul și zahărul au devenit mai accesibile pentru consumatori, reflectând o schimbare pozitivă în termeni de costuri de trai. Acest aspect a adus un beneficiu direct pentru populația cu venituri reduse sau medii, care resimte în mod direct orice creștere a prețurilor.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a decis să extindă această măsură și la produsele românești.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a explicat că măsura vine în contextul unor discrepanțe semnificative între adaosurile comerciale aplicate produselor românești și celor de import.

Acesta a dat exemplul magiunului de Topoloveni, care avea un adaos comercial de aproape 100%, comparativ cu magiunul din Grecia sau Franța, unde adaosul nu depășea 25%. Scopul măsurii PSD este acela de a face și produsele accesibile pentru toți românii, inclusiv pentru cei cu venituri mici, dar și susținerea produselor românești, în detrimentul celor de import.

Creșterea prețurilor la energie a fost una dintre principalele cauze ale inflației în multe țări, astfel că această măsură a fost prima propusă de PSD la momentul în care a intrat la guvernare. România a fost primul stat european care a luat decizia de a plafona prețurile la energie și gaze.

Măsurile de plafonare a prețurilor la gaze și energie au fost implementate pentru a proteja consumatorii de fluctuațiile mari de prețuri cauzate de factori geopolitici și de variațiile sezoniere ale cererii și ofertei. Prin stabilizarea prețurilor la un nivel accesibil, aceste măsuri au reușit să reducă impactul negativ asupra bugetelor familiale și asupra costurilor de producție pentru companii.

Tendința descrescătoare a inflației reflectă eficiența măsurilor de plafonare a prețurilor la energie, care au contribuit la reducerea costurilor generale și la crearea unui mediu economic mai stabil.

PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.

Campanie Electorala: Partidul Social Democrat - Alianta PSD-PNL

Cod Mandatar Financiar Coordonator 41240002

PRECIZARE: Euronews România își rezervă dreptul de a refuza comunicări care conțin atacuri la persoană, acuzații ori încălcări ale drepturilor garantate de Constituție pentru toți cetățenii României.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE