Patru medalii de aur și două medalii de argint la Balcaniada de Matematică pentru Juniori. Asta au adus acasă șase elevi români de clasa a 8-a. Adunați din Iași, București, Timișoara, Baia Mare și Pitești, olimpicii au obținut și locul I în clasamentul pe națiuni.
Olimpicii au fost întâmpinați la aeroport cu flori și aplauze.
Bogdan Mitroi, fratele olimpicei Aida Mitroi: „Mă simt foarte mândru. O aștept aici cu flori, să i le dau când vine.”
Nou record în istoria competiției
Lotul olimpic de juniori al României a stabilit și un nou record în istoria competiției. România este acum prima țară care a obținut 224 de puncte din 240 la clasamentul pe națiuni. Si au participat 18 țări.
Marius Perianu, profesor coordonator: „Problemele pot fi extrem de dificile. Nu se poate compara cu absolut nimic din testarile pe care le vedem în țară și iată că am reușit.”
Însă pentru unii din ei, subiectele au fost o nimica toată.
Andrei Vila, medaliat cu aur: „A fost foarte ușor. Și ar fi trebuit să luam toți 40, dar mici scăpări au condus la punctaje mai mici.”
Radu-Ionuț Stoleriu, medaliat cu aur: „Mă simt mândru că pot să aduc o medalie așa importantă în țara mea. Anul acesta, România a avut o performanță nemaivăzuta la această competiție.”
Aida Mitroi şi Victor-Vasile Dragoş au încheiat probele de concurs cu punctaj maxim: 40 de puncte.
Aida Mitroi, medaliată cu aur: „Mă bucur foarte mult pentru că asta mi-am dorit cel mai mult și e un vis devenit realitate pentru mine.”
Victor-Vasile Dragoş, medaliat cu aur: „Este un rezultat foarte frumos pe care l-a obținut România, sunt foarte mândru ca am reușit să fac parte din echipa care a doborât un record al competitiei.”
Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, i-a felicitat pe Facebook pe micii mari campioni:
„Felicitări lotului olimpic de juniori pentru rezultatele remarcabile obținute la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori, patru medalii de aur, două medalii de argint și locul I în clasamentul pe națiuni cu un punctaj pe echipe ce stabilește un nou record în istoria competiției!”
Lotul olimpic a fost coordonat de o echipă de profesori din Slatina, București și Iași.
Directorul școlii din Pitești, de unde provine unul dintre medaliați, spune că e strict meritul elevilor, al părinților și bineînțeles al profesorilor care au lucrat cu ei la clasa.
Marian Haiducu, directorul școlii Mihai Eminescu din Pitești: „Ministerul a făcut atât cât îi permite finanțarea. Sperăm ca la anul să fie mai mulți bani pentru acești elevi, să participe la stagii de pregătire mult mai bine organizate. Din păcate, în spatele acestor rezultate se află munca unor oameni dedicați, a profesorilor de la clasă.”
Ionel-Florian Lixandru, consilier Ministerul Educației: „A aduce România pe podium nu e un lucru foarte ușor și nu este ceva de trecut cu vederea. Și cred că pentru asta va trebui să îi apreciem și susținem în tot ceea ce fac de aici inainte.”
Pe lângă Balcaniada de Seniori, ce îi mai așteaptă pe olimpici?
Emanuel Mazăre, medaliat cu argint: „Cu siguranță o să-mi iau o vacanță binemeritată, dar niciodată să nu uităm că vacanța și lucrul trebuie combinate.”
E foarte posibil ca aceasta sa fie reteta succesului. Dar un lucru e cert, viitorul le surâde acestor copii. Facultățile din străinătate deja au pus ochii pe ei.