Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, cea mai mare incidență de cancer de col uterin. Acest tip de cancer se poate preveni prin testări periodice și vaccin

România rămâne țara cu cea mai mare incidență și mortalitate cauzate de cancerul de col uterin la nivel european. Doar în 2023, s-au înregistrat 2.888 de cazuri noi de cancer de col uterin și aproape 1.200 de femei și-au pierdut viața ca urmare a acestei boli, potrivit datelor INSP. Sunt statistici îngrijorătoare, în condițiile în care acest tip de cancer poate fi prevenit prin vaccinare, care este gratuită în cazul adolescenților, și screening.

În România, cancerul de col uterin este al treilea ca frecvență, după cancerul de sân și cancerul colorectal, situație care diferă de profilul european, unde principalele cinci localizări ale cancerului la femei sunt cancerul de sân, cancerul colorectal, cancerul pulmonar, cancerul de corp uterin și limfomul non-Hodgkin.

Cancerul de col uterin este al treilea ca frecvență în România, după cancerul de sân

Incidența cancerului de col uterin în România se menţine la valori extrem de ridicate comparativ cu cea din alte țări europene. Avem o incidență de peste 30% și o rată de mortalitate de aproape 17%. La coada clasamentului se mai află și Bulgaria. În schimb, Malta are cea mai mică incidență, iar Finlanda este țara cu cea mai mică rată de mortalitate cauzată de cancerul de col uterin. 

Aceste diferențe mari dintre țări pot fi explicate prin politicile de vaccinare și de screening pentru cancerul de col uterin. 

În România, vaccinarea anti-HPV a fost inclusă în programul național de vaccinare în 2008. Apoi, a existat o pauză în acest program de aproximativ 10 ani. A fost reluat în 2019, dar nu a existat un interes foarte mare niciodată. Din septembrie 2023 au fost extinse categoriile care beneficiază de vaccinarea anti HPV: vaccinarea gratuită a fetelor şi băieţilor cu vârsta cuprinsă între 11 ani și 19 ani, şi compensarea 50% în cazul femeilor cu vârsta cuprinsă între 19 și 45 de ani.

Iar cât de mult punem accent  pe prevenție ne spun următoarele date: Procentul femeilor în vârstă de peste 15 ani care au beneficiat de un test de screening pentru cancerul de col uterin în România este de 30%, față de media U.E, de aproape 60% (59,5%).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE