EXIT POLL Alegeri Parlamentare 2024. Sondajul CURS arată că PSD a luat cele mai multe voturi atât la Senat, cât și la Camera Deputaților. Urmează AUR, USR și PNL. Partidul Oamenilor Tineri (POT), o formațiune politică apărută în 2023, atinge pragul electoral, potrivit sondajului exit-poll.
Rezultatele exit-poll nu sunt rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare 2024. Rezultatele oficiale sunt cele comunicate de Biroul Electoral Central (BEC), pe măsură ce sunt numărate buletinele de vot dn România și din străinătate.
Primele rezultate oficiale la alegerile parlamentare 2024 au început deja să fie încărcate pe site-ul prezenta.roaep.ro.
EXIT POLL Alegeri Parlamentare 2024 - Senat (date valabile pentru ora 21:00, numai în România)
- PSD - 25,7%
- AUR - 19,5%
- USR - 15,7%
- PNL - 15,6%
- S.O.S. România - 5,5%
- POT - 5,3%
- UDMR - 5%
- Altul - 4,6%
EXIT POLL Alegeri Parlamentare 2024 - Camera Deputaților (date valabile pentru ora 21:00, numai în România)
- PSD - 25,5%
- AUR - 19,3%
- USR - 15,7%
- PNL - 15,3%
- S.O.S. România - 5,5%
- POT - 5,5%
- UDMR - 5%
- SENS – 3,4%
- Altele - 4,8%
Ce diferențe pot să apară între sondale exit-poll și rezultatele BEC
Precizăm că între sondajele exit-poll și rezultatele oficiale BEC pot exista diferențe, așa cum s-a întâmplat duminica trecută, 24 noiembrie, în primul tur al alegerilor prezidențiale 2024. Două sondaje exit-poll (CURS și CIRA-Avangarde) l-au plasat pe Marcel Ciolacu pe primul loc, urmat de Elena Lasconi. Însă numărătoarea oficială a BEC a arătat o surpriză majoră: candidatul independent Călin Georgescu a obținut cele mai multe voturi, în România și în diaspora, urmat de Elena Lasconi, în timp ce Marcel Ciolacu, învingătoril din exit-poll-uri, a fost abia al treilea.
Pragul electoral: cum intră un partid în Parlament?
Procentul minim necesar este de 5% din voturile valabile exprimate, pentru ca un partid să acceadă în Parlamentul României. Însă pe lângă aceasta, mai există un prag alternativ, care vine în ajutorul partidelor care au un bazin electoral puternic doar în anumite regiuni ale țării, precum UDMR.
Pragul alternativ înseamnă că acești competitori electorali pot obține 20% din totalul voturilor valabile din cel puțin patru circumscripții electorale (județe).
Pragul electoral e de 5% pentru partidele police, dar de 8% pentru alianțe și 6% pentru grupurile independente de partide. O precizare importantă este că acel prag de 8% este necesar alianțelor cu două partide, de 9% pentru alianțele cu trei partide și de 10% pentru alianțele care au mai multe partide.
Ce este un exit poll
Exit-poll-ul este un sondaj electoral efectuat imediat ce alegătorii ies din cabinele de vot, numai în România, nu și în diaspora. Nu sunt rezultate oficiale ale alegerilor, ci doar permit o prognoză a rezultatelor. Astfel, sondajele exit poll nu reflectă, întru totul, cine câștigă și cine pierde alegerile.
Pentru alegerile parlamentare 2024, BEC a acreditat patru institute pentru realizarea sondajelor exit-poll:
- CURS - Centrul de Sociologie Urbană și Regională
- Avangarde S.R.L.
- CIRA - The Center for International Research and Analysis S.R.L
- ARA Public Opinion S.R.L.
Primele rezultate oficiale la alegerile parlamentare 2024, după ora 21:00
Rezultatele oficiale ale alegerilor parlamentare 2024 vor fi cele comunicate de Biroul Electoral Central, după ora 21:00, când se închid secțiile de votare. La fel ca în primul tur al alegerilor prezidențiale, rezultatele pot fi urmărite în timp real, pe site-ul prezenta.roaep.ro.
După ora 21:00, pe măsură ce procesele verbale şi materialele necesare votării sunt trimise Birourilor electorale judeţene, verificate şi urcate în sistem, „în mod instantaneu" rezultatul alegerilor parlamentare 2024 va fi afişat pe site-ul Biroului Electoral Central şi al Autorităţii Electorale Permanente. Astfel, va putea fi văzut în timp real care este rezultatul votării.