Partidul Oamenilor Tineri (POT) este aproape de a produce un rezultat surprinzător la alegerile parlamentare 2024, pe modelul partidului AUR, la alegerile legislative din 2020.
Un partid relativ nou pe scena politică, POT are în sondajul exit poll publicat duminică seară un scor de 5,3% la Senat și 5,5% la Camera Deputaților, care i-ar permite intrarea în Parlamentul României. Rămâne însă de văzut dacă sondajul exit poll va fi confirmat și de numărătoarea oficială a Biroului Electoral Central.
- Pentru a intra în Parlament, un partid trebuie să strângă 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel național sau 20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puțin 4 circumscripții electorale pentru toți competitorii electorali
Când a apărut POT – Partidul Oamenilor Tineri
POT este un partid nou pe scena politică, fiind înființat în anul 2023, cu sediul în Deva, județul Hunedoara. Partidul a participat și la alegerile locale din 9 iunie 2024, unde a obținut 11 mandate de consilieri locali și 18 mandate de primar
La alegerile parlamentare 2024, Partidul Oamenilor Tineri a avut liste de candidați în toată țara, precum și în diaspora.
Anamaria Gavrilă, președinte POT, a fost membră AUR
POT a fost înființat de Anamaria Gavrilă. Fostă membră AUR, ea a fost aleasă în 2020 deputat al României, circumscripția Hunedoara, pe listele AUR. A devenit deputat neafiliat, după ce a părăsit partidul condus de George Simion.
În Parlamentul României, a făcut parte din Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale - Subcomisia pentru drepturile copilului, Comisia pentru afaceri europene, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci și Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare.
Anamaria Gavrilă, discurs împotriva UE și SUA
Un raport Expert Forum a evidențiat un top al narațiunilor din sfera dezinformării care s-au concentrat în jurul discursului radical deseori anti-UE și anti-american.
În topul popularității conținutului de acest tip îi avem Luis Lazarus TV, George Simion, Claudiu Târziu, Cristian Terheș, Diana Șoșoacă și Ana Maria Gavrilă.
„Mesajele transmise pe canalele AUR legat de UE au un limbaj mult mai vag. Se observă o moderare a tonului pe măsură ce partidul a crescut în sondaje şi a încercat să formeze parteneriate cu alte formaţiuni politice suveraniste din Europa.
Radicalismul extrem ca stil de comunicare rămâne cumva apanajul celor nou-veniţi (SOS) şi influencerilor independenţi, de exemplu Cristian Terheș. Europarlamentarul are o audiență de 408 000 de urmăritori și 1.9 milioane de interacțiuni cu pagina sa de Facebook. Cel mai popular conținut este cu titluri șocante precum: “Expoziție de bărbați în pielea goală în Parlamentul European”, “Vedeţi live cum se introduce prin vot netransparent Identitatea Digitala Europeana (eID) pentru a verifica vârsta pe internet”, arată raportul Expert Forum.
POT, susținător puternic al lui Călin Georgescu
Pe contul de TikTok, președinta POT, Anamaria Gavrilă, are peste 290.000 de urmăritori, iar o parte din postările sale sunt dedicate susținerii lui Călin Georgescu, cel care a candidat indpendent la alegerile prezidențiale și obținut un scor surprinzător în primul tur.
@anamaria.gavrila.deputat @Partidul Oamenilor Tineri cotează Călin Georgescu președinte #alegeriparlamentare #alegeriprezidentiale #parlamentulromaniei #românia ♬ The Champion - Lux-Inspira
În ciuda susținerii evidente pe rețelele sociale pe care POT a afișat-o pentru Călin Georgescu, acesta a declarat recent, la Realitatea TV, că „nu are niciun partid și că nu simpatizează niciun partid, nici parlamentar, nici neparlamentar.”
Cu toate acestea, ascensiunea POT este asemănătoare cu cea pe care a avut-o candidatul independent. Un partid care a trecut „pe sub radar”, inexistent în sondajele de opinie, dar care se bucură de o susținere în creștere pe TikTok, o rețea despre care CSAT a stabilit că a arătat un tratament preferențial unui candidat (Călin Georgescu, deși comunicatul CSAT nu i-a precizat numele), prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic.
În sondajele de opinie realizate înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, Partidul Oamenilor Tineri nu s-a remarcat. Cu toate acestea, într-un sondaj AtlasIntel publicat joi seară, 28 noiembrie, POT apărea creditat cu 4,6%, adică aproape de pragul electoral pentru intrarea în Parlamentul României. Potrivit aceluiași sondaj, tot 4,6% avea și S.O.S. România, un partid care este, însă, mult mai vizibil în spațiul public, prin președinta formațiunii politice, Diana Șoșoacă.
Ideologia POT
POT se identifică drept un partid de centru-dreapta. Pe site-ul formațiunii politice, cei de la POT spun că ideologia partidului „este compusă dintr-o varietate de idei provenite din diverse curente ideologice, care, îmbinate, pot crea echilibrul necesar în societatea românească pentru atingerea unui potențial material și armonia socială.”
„La POT totul este despre oameni, iar când vorbim despre România, trebuie să începem cu românii. Ei trebuie considerați în totalitatea lor, integrând atât aspectele fizice, cât și pe cele spirituale. Dezvoltarea potențialului uman, alături de valorificarea oportunităților pentru cultivarea dimensiunii spirituale, sunt esențiale pentru a asigura o viață împlinită și frumoasă pentru fiecare individ.
România trebuie să avanseze în dezvoltarea sa, dar această dezvoltare ar trebui să ne conducă, în final, spre armonie – între oameni, între om și natura și mediul său înconjurător. Trebuie evitat trendul de a reduce omul la un simplu număr, o statistică și un consumator. Prin implementarea practică a valorilor creștine fundamentale: iubirea, dăruirea, iertarea, acceptarea și cultivarea potențialului uman specific fiecăruia dintre noi, vom atinge nu doar bunăstarea materială, ci și armonia.”, se mai arată în prezentarea disponibilă pe site-ul oficial al Partidului Oamenilor Tineri.