Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reuters: Rusia ar putea acorda 300 de miliarde de dolari în active înghețate ca parte a reglementării războiului din Ucraina, afirmă sursele

Rusia ar putea fi de acord să utilizeze 300 de miliarde de dolari din activele suverane înghețate în Europa pentru reconstrucția Ucrainei, dar va insista ca o parte din bani să fie cheltuiți pe o cincime din țară controlată de forțele Moscovei, au declarat trei surse pentru Reuters.

Rusia și Statele Unite au purtat primele discuții față în față privind încheierea războiului din Ucraina pe 18 februarie în Arabia Saudită și atât președintele american Donald Trump, cât și președintele rus Vladimir Putin au declarat că speră să se întâlnească în curând.

După ce Putin a trimis trupe în Ucraina în 2022, Statele Unite și aliații lor au interzis tranzacțiile cu banca centrală și ministerul de finanțe al Rusiei, blocând între 300 și 350 de miliarde de dolari în active suverane rusești, în principal obligațiuni guvernamentale europene, americane și britanice deținute într-un depozit european de valori mobiliare.

În timp ce discuțiile dintre Rusia și Statele Unite se află într-un stadiu foarte incipient, o idee vehiculată la Moscova este că Rusia ar putea propune utilizarea unei mari părți din rezervele înghețate pentru reconstrucția Ucrainei, ca parte a unui posibil acord de pace, potrivit a trei surse care cunosc subiectul.

Părți întinse din estul Ucrainei au fost devastate de război și sute de mii de soldați au fost uciși sau răniți de ambele părți, în timp ce milioane de ucraineni au fugit în țările europene sau în Rusia. În urmă cu un an, Banca Mondială estima că reconstrucția și redresarea vor costa 486 de miliarde de dolari.

Sursele au vorbit pentru Reuters sub rezerva anonimatului din cauza caracterului sensibil al discuțiilor și pentru că discuțiile sunt doar preliminare. Kremlinul a refuzat să comenteze.

Ideea că Rusia ar putea fi de acord să utilizeze banii înghețați pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei nu a fost raportată anterior și ar putea oferi o perspectivă asupra a ceea ce Rusia este dispusă să compromită în timp ce Moscova și Washingtonul încearcă să pună capăt războiului, într-un moment în care Trump face presiuni pentru accesul SUA la minereurile ucrainene pentru a rambursa sprijinul Washingtonului.

Principalele cerințe ale Rusiei pentru a opri luptele includ retragerea trupelor Kievului de pe teritoriul ucrainean pe care Moscova îl revendică și încetarea ambițiilor Ucrainei de a adera la NATO. Ucraina spune că Rusia trebuie să se retragă de pe teritoriul său și dorește garanții de securitate din partea Occidentului. Administrația Trump spune că Ucraina are obiective nerealiste, „iluzorii”.

Reuters nu a putut stabili dacă ideea de a utiliza fondurile înghețate a fost discutată între omologii din Rusia și SUA în cadrul reuniunii din Arabia Saudită.

Grupul celor Șapte a declarat în 2023 că fondurile suverane rusești vor rămâne înghețate până când Rusia va plăti pentru daunele pe care le-a provocat în Ucraina. Trump a declarat că ar dori ca Rusia să revină în G7, un grup de națiuni bogate.

Guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a declarat joi că banca nu face parte din nicio discuție privind ridicarea sancțiunilor sau deblocarea rezervelor Rusiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE