Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Istoric, despre implicațiile conflictului din Ucraina: „Războiul Rece nu s-a încheiat, suntem într-o fază de conflictualitate latentă”

Istoricul Virgiliu Țârău, profesor la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a oferit o analiză detaliată pentru Euronews România privind contextul geopolitic actual și implicațiile conflictului din Ucraina.

Acesta subliniază faptul că, deși se discută despre pace și soluții diplomatice, lumea postbelică nu s-a încheiat cu adevărat, iar Războiul Rece continuă sub o formă diferită.

Stăm și discutăm despre semnale. Să nu uităm că totuși, astăzi, un alt mesager american a fost în Ucraina, tocmai pentru ca Ucraina să fie auzită. Lumea postbelică nu s-a terminat. Toată lumea a zis că s-a terminat, dar nu e așa. Războiul rece a intrat într-o frază de devoluție după 1990, dar după 2000 cu revenirea lui Putin și noile paradigme geopolitce clasice sovietice reașezate în formatele noi din Rusia, am reintrat într-o fază din aceasta de conflictualitate latentă, în ceață.

Nicio pace n-a mai existat în termenii în care știm pacea după al Doilea Război Mondial, pacea aceea s-a semnat în 1990, când s-a semnat tratatul 4+2 al Germaniei. Toate crizele Războiului Rece sunt crize care se încheie cu procese de pace în care avem încetarea focului, armistiții, aranjamente, reînceperi, uitați-vă ce este Orientul Mijlociu, întreaga istorie postbelică, e mult mai complexă de simplificările modernității. Suntem într-o fază ultraincipientă a negocierii. Probabil pentru omul de afaceri Trump e prea greu să aștepte lucrul acesta. Odată ce diplomații vor intra în scenă, vor trebui să stabilească precedențe, vor stabili agende, va fi foarte complicat. Fiecare lucru se va complica suplimentar.

Tratele anterioare cu privire la Ucraina au fost stabilite în lipsa Statelor Unite. Depinde foarte mult de arhitectura procesului va fi setat. Faza aceasta e propice pentru declanșarea acestor negocieri. Nu cred însă că e favorabilă pentru lumea noastră. Planul lui Putin nu a fost să cucerească Ucraina, planul lui Putin a fost să demonstreze că Occidentul nu este unit, că e slab și de fapt asta face și în continuare.”, a declarat Virgiliu Țârău,profesor la Facultatea de istorie și filozofie, Universitatea „Babeș-Bolyai”, pentru Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE