Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a declarat că, prin decizia de a se retrage din cursa pentru șefia NATO, președintele Klaus Iohannis a transmis că ”România s-a alăturat consensului” de a-l susține pe premierul olandez Mark Rutte în postul de secretar general al Alianței Nord-Atlantice. În schimb, Remus Pricopie, rectorul SNSPA, a evidențiat că Iohannis a intrat în această cursă, nu pentru a câștiga, ci pentru a atrage atenția asupra problemelor de pe Flancul Estic, pe fondul războiului din Ucraina.
În emisiunea ”Vocile care contează” de la Euronews România”, Cristian Diaconescu a analizat decizia președintelui Klaus Iohannis de a se retrage din cursa pentru șefia NATO și de a-l susține pe Mark Rutte pentru postul de secretar general.
”În limbaj diplomatic, România s-a alăturat consensului. Nu eludez întrebarea, dar așa se cuantifică orice fel de decizie națională legată de un anumit tip de candidaturi, pentru că într-o ordine de priorități, faptul de a ține solidaritate și unitatea Alianței Nord-Atlantice într-o formulă operațională, de a arăta că și concesia, compromisul înăuntrul alianței are în vedere interesul tuturor.
România, din această perspectivă, a transmis acest tip de mesaj. Nu există vot, nu există polemică, nu există păreri, ci toate statele achiesează după negocierile preliminare la o astfel de decizie”, a explicat Cristian Diaconescu, la Euronews România.
Fostul ministru de Externe a evidențiat că ”orice fel de vulnerabilitate” în interiorul NATO ”ar putea fi speculată de o manieră extrem de categorică de Federația Rusă”.
”Ei (rușii, n.red) au ironizat și faptul că echipa de fotbal a României a învins echipa Ucrainei. Se ajunge la niște detalii de parcurs extrem de complicate. Din punctul de vedere al Alianței, noi (România, n.red) nu împiedicăm consensul, indiferent de perspectivele și așteptările pe care le avem la un moment dat”, a mai spus Diaconescu, în studioul Euronews România.
Remus Pricopie: ”De multe ori candidezi pentru a-ți face vocea auzită”
De asemenea, Remus Pricopie, rectorul SNSPA, a adus în discuție faptul că în spațiul public a fost pus accentul pe faptul că președintele Klaus Iohannis și-ar dori postul de secretar general al NATO, însă ”de multe ori candidezi pentru a-ți face vocea auzită”
”În toată discuția din spațiul public, accentul este pe președintele Iohannis - funcție, când de fapt nu este vorba despre așa ceva. E o practică la nivel internațional să ai candidaturi, iar candidatura nu se face întotdeauna cu scopul de a și câștiga.
De multe ori candidezi pentru a-ți face vocea auzită”, a afirmat rectorul SNSPA.
La rândul său, Remus Pricopie a amintit că el a candidat la ”poziția director general adjunct UNESCO”, pe care nu a câștigat-o, însă a reușit să promoveze ideile propuse de România.
”În momentul în care Pricopie a candidat la poziția director general adjunct UNESCO, oamenii au auzit de România, uite ce propune România. Nu a câștigat Pricopie. Care este problema?
În cazul de față, președintele României a atras atenția înainte de a candida, în diferite intervenții, după ședințele NATO, că este o problemă cu Flancul Estic.
Dar și fostul președinte Traian Băsescu a spus de-a lungul timpului același lucru. Pe acest subiect, Iohannis și Băsescu au fost pe aceeași lungime de undă. Rar s-a întâmplat, spunând că România trebuie să-și apere interesele”, a punctat rectorul SNSPA.
Rectorul SNSPA: Rutte e secretarul general cel mai greu acceptat
Chiar dacă nu există o procedură scrisă privind candidatura la șefia Alianței Nord-Atlantice, Pricopie a evidențiat că există o ”cutumă” ca postul de secretar general NATO să fie deținut de un oficial din nordul Europei.
”Există o cutumă, se pare, că poziția secretar general NATO se duce tot timpul în nordul Europei. Iată, o cutumă pe care nu o accept. Este al patrulea secretar general NATO care vine din Olanda, iar președintele României a atras atenția asupra unor lucruri: Flancul estic, nu suntem suficient de bine pregătiți.
Îngrijorările României au fost exprimate și nu numai la Washington, dar și în cadrul Alianței. Ambasadorul nostru la NATO duce o muncă extraordinară de luni de zile să atragă atenția asupra intereselor strategice ale României. Cred că este un lucru foarte bun, mai ales dacă președintele României a evaluat că numai așa poți să-ți faci vocea auzită, cu siguranță.
Rutte e secretarul general cel mai greu acceptat”, a concluzionat Remus Pricopie.