Klaus Iohannis renunță la candidatura pentru șefia NATO. ”Președintele Klaus Iohannis a solicitat membrilor Consiliului să se pronunțe cu privire la candidatura lui Mark Rutte pentru funcția de Secretar General al NATO, aceștia declarându-se în favoarea susținerii de către România a candidaturii premierului olandez”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale, după ședința CSAT.
România era ultima țară care încă nu își exprimase spijinul pentru candidatura lui Mark Rutte.
Cronologia candidaturii lui Klaus Iohannis pentru șefia NATO
19 iulie 2021: Asocierea dintre președintele Iohannis și funcția de secretar general al NATO a fost făcută pentru prima oară în spațiul public. Atunci, publicația Politico vorbea despre posibili înlocuitori ai lui Jens Stoltenberg. Articolul a fost imediat preluat de presa din România.
Aprilie 2022: Apărea pe surse informația că o variantă de lucru în interiorul PNL era că președintele Klaus Iohannis va pleca înainte de termen de la Cotroceni, pentru că ar urma să îl înlocuiască pe secretarul general al Alianței la încheierea mandatului, adică în octombrie 2023. Patru luni mai târziu, președintele Iohannis a fost întrebat de un jurnalist într-o conferință de presă ce ar face dacă i s-ar propunere să-l înlocuiască pe Jens Stoltenberg.
12 martie 2024: Klaus Iohannis anunță că va candida pentru funcția de secretar general al NATO. ”Ne aflăm într-un context de securitate în care cred că este momentul ca țara noastră să-și asume o și mai mare responsabilitate în cadrul structurilor de conducere euro-atlantice”, declara, atunci, șeful statului.
3 aprilie 2024: Polonia dă de înțeles că l-ar putea sprijini pe Iohannis la șefia NATO. Ministrul polonez de externe Radosław Sikorski declară că ”ne place Mark Rutte, dar vom pleda pentru candidaţi din regiunea noastră la poziţii de top la NATO, UE şi ONU".
29 mai 2024: Publicația Politico notează că există presiuni tot mai mari la nivel internațional pentru ca președintele Klaus Iohannis să se retragă din cursa pentru șefia NATO.
30 mai 2024: Ambasdoarea SUA la NATO, Julianne Smith, declară că șefia Alianței nu este decisă și că ”nu toți aliații îl susțin pe Mark Rutte”.
4 iunie 2024: Viktor Orban, premierul Ungaria, afirmă că ”suntem capabili și dispuși să-l sprijinim pe președintele României pentru poziția de secretar general al NATO”.
18 iunie 2024: Klaus Iohannis rămâne fără susținători pentru șefia NATO. Ungaria își anunță oficial sprijinul pentru Mark Rutte, după ce și Slovacia a anunțat că nu i se mai opune lui Mark Rutte. România a rămas singura țară care nu și-a anunțat sprijinul pentru Rutte.