Comisia pentru Afaceri din Duma de Stat a Rusiei va elabora un proiect privind autosuspendarea Rusiei din adunarea OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare din Europa). Anunțul a fost făcut de președintele acestei comisii, Leonid Sluțki, ca urmare a faptului că România refuză să le acorde vize deputaților ruși pentru reuniunea OSCE de la București, care va avea loc între 29 iunie și 3 iulie.
Belarușii vor beneficia și ei de același tratament.
Senatorul Vladimir Djabarov, din partidul lui Vladimir Putin, a fost inițiatorul acestei idei, iar proiectul va fi dezbătut pe 3 iulie.
Rușii amenință după ce România nu le-a eliberat vize pentru reuniunea OSCE
Drept urmare, rușii au reacționat amenințător, iar deputatul Piotr Tolstoi, președintele adjunct al Dumei de Stat, a spus că încă "speră la continuarea dialogului". În schimb, el crede că OSCE va avea o nouă formă "după victoria noastră în Ucraina, (...) după noua Ialta și Helsinki". El face referire la acordurile din 1975, cele prin care a fost creată practic OSCE.
"Toți cei care ni se vor împotrivi acum vor fi duși de val în coșul de gunoi al istoriei", a amenințat Tolstoi, descendent al marelui romancier Lev Tolstoi.
Rusia a refuzat să-și plătească contribuția la OSCE, organizație pe care președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, o numește "sabat", pentru că "dansează pe ritmul Statelor Unite". În februarie, Volodin spunea că Rusia se va retrage din OSCE.
Nervoși după ce nu au primit vize pentru reuniunea OSCE de la București, rușii au reacționat și prin senatoarea Valentina Matvienko, citată de Pravda: "Cum poate Adunarea Parlamentară și OSCE în ansamblu, organizația responsabilă pentru securitatea în Europa, să excludă Rusia de la participare? Cum se poate discuta despre securitatea europeană fără participarea Federației Ruse?"
OSCE este formată din 57 de state și a fost formată pe 1 august 1975, la Helsinki. Adunarea a fost creată în 1991, cu mai multe prevederi, printre care prevenirea și soluționarea conflictelor, sau consolidarea instituțiilor democratice în țările membre.
În 2023, în mod oficial, OSCE a recunoscut Rusia ca "stat care sponzorizează terorismul", mai ales după legăturile cu grupul paramilitar Wagner.