Franța este alături de Israel, a declarat președintele Emmanuel Macron, aflat la Tel Aviv. Președintele francez s-a întâlnit cu omologul său israelian Isaac Herzog.
- Urmăriți evenimentele din ziua 17 a războiului Israel-Hamas.
Sumar:
- Franța este alături de Israel, a declarat președintele Emmanuel Macron, aflat la Tel Aviv.
- Guvernul şi armata israeliană au transmis luni un mesaj de unitate pentru a încerca să spulbere zvonurile despre existenţa unor divergenţe cu privire la operaţiunea terestră din Gaza pentru eliminarea grupării islamiste palestiniene Hamas.
- Emmanuel Macron a mers la Tel Aviv
- Șeful diplomației europene cere oprirea temporară a focului, pentru a permite împărțirea ajutoarelor.
- ONU spune că este nevoie de cel puțin 100 de camioane pentru necesarul de bază din Gaza.
- 222 de israelieni sunt ținuți captivi de Hamas în Gaza.
- Armata israeliană încă aşteaptă să primească ordinul de la guvern de a începe operaţiunea terestră în Fâşia Gaza, în timp ce ambele părţi încearcă să transmită un mesaj de unitate pentru a risipi zvonurile despre presupuse neînţelegeri între armată şi executiv cu privire la momentul declanşării unei ofensive terestre în enclava palestiniană.
- De la debutul războiului, bilanțul la acest moment este: peste 5.700 de morți și aproape 16.000 de răniți în Fâșia Gaza și mai mult de 1400 de morți și aproape 5.000 de răniți, de partea israeliană. Peste 200 de ostatici – israelieni și cetățeni străini – luați de gruparea Hamas, potrivit AP.
OMS face apel la încetarea urgentă a focului pentru a livra combustibil și materiale sanitare în Gaza
OMS a cerut o "încetare imediată a focului" pentru a permite trecerea combustibilului și a produselor medicale în Gaza.
Agenția ONU a menționat că există mai multe unități sanitare care se luptă să ofere servicii urgente pacienților, printre care Spitalul al-Shifa, Spitalul Indonezian și Spitalul Prieteniei Turcești. Șase spitale din Gaza au fost închise din cauza lipsei de combustibil.
"Dacă nu se livrează urgent în Gaza combustibil vital și provizii suplimentare pentru sănătate, mii de pacienți vulnerabili riscă să moară sau să sufere complicații medicale, deoarece serviciile critice se închid din cauza lipsei de energie", a avertizat OMS.
Ambasadorul Israelului la ONU cere demisia lui Antonio Guterres
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut un armistițiu umanitar imediat între Israel și Hamas și eliberarea ostaticilor. În discursul susținut în faţa Consiliului de Securitate, el a susținut că în Gaza există "încălcări clare" ale dreptului umanitar. În replică, ambasadorul israelian la ONU i-a cerut demisia lui Guterres. Consiliul de Securitate s-a reunit de urgență pentru a dezbate o rezoluție privind situația din Orientul Mijlociu.
"Sunt profund îngrijorat faţă de încălcările clare ale dreptului internaţional umanitar pe care le vedem în Gaza. Să fie clar: nicio parte într-un conflict armat nu este deasupra dreptului umanitar internaţional", a declarat Guterres, fără să menţioneze Israelul, conform Agerpres.
”Pentru a alina această suferinţă imensă, a facilita distribuirea ajutoarelor într-un mod mai sigur şi eliberarea ostaticilor, reiterez apelul meu la o încetare imediată a focului umanitară", a declarat secretarul general al ONU în faţa miniştrilor şi diplomaţilor din zeci de ţări reuniţi la sediul Naţiunilor Unite din New York.
Ajutoarele internaţionale au început să sosească de sâmbătă prin Egipt, însă într-o cantitate insuficientă, potrivit ONU.
”Este doar o picătură de ajutor într-un ocean de necesităţi.
În afară de aceasta, rezervele de combustibil ale ONU pentru Gaza se vor fi epuizat în câteva zile. Ar fi un alt dezastru. Fără combustibil, ajutoarele nu vor putea fi distribuite, spitalele nu vor avea electricitate, iar apa nu va putea fi purificată sau pompată", a avertizat Antonio Guterres.
"Chiar şi în acest moment de pericol grav şi imediat, nu trebuie să pierdem din vedere singura bază realistă pentru o pace şi o stabilitate durabile: o soluţie cu două state", a insistat secretarul general al Naţiunilor Unite.
Israelul ripostează după declarațiile lui Antonio Guterres
În discursul susținut în Consiliul de Securitate, secretarul general al ONU a afirmat că este ”important să recunoaştem că atacurile Hamas nu au avut loc într-un vid. Poporul palestinian a fost supus la 56 de ani de ocupaţie sufocantă”, potrivit agențieri DPA.
Declarațiile lui Antonio Guterres au stârnit nemulțumiri în rândul diplomaților israelieni.
"Domnule secretar general, în ce lume trăiţi?", a întrebat marţi ministrul israelian de externe, Eli Cohen, în faţa Consiliului de Securitate al ONU.
"Fără niciun dubiu, aceştia nu suntem noi", adaugă el, arătând fotografii cu atacuri ale grupării islamiste palestiniene Hamas împotriva civililor, în timp ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan, a denunţat pe X (ex-Twitter) "discursul şocant" al lui Antonio Guterres, pe care l-a acuzat că este "înţelegător faţă de terorism şi faţă de crimele" Hamas.
Ambasador israelian: ”Secretarul general al Naţiunilor Unite este complet rupt de realitatea din regiunea noastră”
"Discursul şocant al secretarului general al ONU în Consiliul de Securitate, în timp ce rachete sunt lansate asupra întregului Israel, dovedeşte în mod concludent, fără nicio îndoială, că secretarul general al Naţiunilor Unite este complet rupt de realitatea din regiunea noastră şi că el priveşte masacrul comis de teroriştii nazişti din Hamas dintr-o perspectivă distorsionată şi imorală", a precizat Gilad Erdan, potrivit Agerpres.
"Declaraţia sa conform căreia 'atacurile comise de Hamas nu s-au întâmplat într-un vid' exprimă înţelegere pentru terorism şi crimă. Este cu adevărat de neînţeles. Este cu adevărat trist că şeful unei organizaţii care a apărut după Holocaust are opinii atât de oribile. O tragedie!", afirmă ambasadorul israelian.
Secretarul american de Stat, despre escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu: ”SUA nu vor un conflict cu Iranul”
Secretarul american de Stat, Antony Blinken, a cerut comunității internaționale să își exprime indignarea față de atacul Hamas asupra Israelului și i-a îndemnat pe lideri să-și folosească influența pentru a fi eliberați ostaticii și pentru a împiedica Iranul și aliații săi să escaladeze conflictul din Orientul Mijlociu, scrie publicația israeliană Haaretz.
”Statele Unite nu vor un conflict cu un Iranul. Nu vrem ca acest război să se extindă. Dar în cazul în care Iranul sau aliații săi ne atacă angajații oriunde, să nu vă înșelați. Ne vom apăra cetățenii. Vom luat măsuri de securitate pentru a ne apăra rapid și decisiv”, a afirmat Blinken.
De asemenea, secretarul american de Stat a evidențiat că este nevoie să fie strămutați civilii aflați în pericol, prezicând ar trebui luate în considerare ”pauze” din rațiuni umanitare în acest sens.
”Israelul trebuie să aplice măsurile de precauție posibile pentru a evita rănirea civililor. Aceasta înseamnă că alimentele, apa, medicamentele și alte sisteme umanitare esențiale trebuie să pătrundă în Gaza și să ajungă la oamenii care au nevoie de ele", a adăugat el.
În plus, Antony Blinken a făcut apel la fiecare membru al comunității internaționale pentru a-și folosi ”influența” în vederea eliberării ”imediate și necondiționate” a persoanelor ținute ostatice de gruparea Hamas.
”Niciunul dintre noi nu-și poate imagina coșmarul pe care îl trăiesc. Ceva ce nicio familie nu ar trebui să îndure”, a menționat secretarul american de Stat, despre familiile ostaticilor, dintre care câteva au fost prezente.
Blinken a mai reiterat angajamentul SUA față de soluția celor două state, afirmând că ”chiar dacă abordăm această criză imediată, suntem cu toții de acord că trebuie să ne dublăm eforturile colective pentru a construi o soluție politică durabilă la conflictul dintre israelieni și palestinieni, singura cale către o pace și o securitate durabile în regiune. Singura modalitate de a ieși din acest ciclu oribil de violență este crearea a două state pentru două popoare”.
Autoritatea Palestiniană acuză comunitatea internațională de ”dublu standard” privind Fâșia Gaza
Riyad al-Maliki, ministrul de Externe al Autorității Palestiniene, a criticat în termeni duri comunitatea internațională pe care a acuzat-o de ”dublu standard și selectivitate”, în discursul susținut la Consiliul de Securitate al ONU.
”Nu vă jignește această ucidere în masă?", a întrebat el. ”Unde este indignarea pentru uciderea civililor din Fâșia Gaza?”
De asemenea, Maliki a condamnat ”eșecul continuu și de neiertat" al Consiliului de Securitate al ONU de a oferi protecție și demnitate civililor palestinieni.
Hamas susține că peste 700 de persoane au fost ucise în bombardamentele israeliene din ultimele 24 de ore
Atacurile aeriene lansate de Israel asupra Fâșiei Gaza au provocat moartea a cel puțin 704 persoane în ultimele 24 de ore, a anunțat marți Ministerul Sănătății, controlat de gruparea Hamas.
Potrivit The Associated Press, acest lucru reprezintă o creștere a bilanțului deceselor pe fondul intensificării bombardamentelor armatei israeliene asupra teritoriului.
Israel bombardează Fâșia Gaza, ca urmare a atacurilor lansate de gruparea Hamas asupra localităților din sudul statului israelian, începând din 7 octombrie.
De la declanșarea conflitului, 5.791 de persoane, printre care 2.360 de copii, au murit, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza, Ashraf al-Qidra. Cel puțin 16.297 de oameni au fost răniți.
De asemenea, cel puțin 1.550 de persoane au fost date dispărute. Printre acestea se numără 870 de copii care s-ar putea afla sub dărâmăturile clădirilor distruse.
Situația critică în spitalele din Fâșia Gaza
Aproape 75% din unitățile medicale din Fâșia Gaza nu mai funcționează ca urmare a bombardamentelor israeliene asupra teritoriului, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății.
Un număr de 46 dintre cele 72 de unități medicale, inclusiv 12 dintre cele 35 de spitale, și-au oprit activitatea în Gaza, conform OMS. Oficialii palestinieni din domeniul sanitar se plâng că nu mai există electricitate și combustibil pentru a alimenta generatoarele din cauza blocadei instituite de Israel.
Israelul și-a intensificat bombardamentele asupra țintelor din Fâșia Gaza, a anunțat marți armata, înaintea unei operațiuni terestre preconizate împotriva militanților Hamas.
Cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza au rămas fără alimente, apă și medicamente de când Israelul a izolat teritoriul în urma atacului. Un al treilea convoi mic de ajutoare a intrat luni în Gaza, transportând doar o mică parte din proviziile despre care grupurile umanitare spun că sunt necesare.
Emmanuel Macron, alături de Israel: „Lupta trebuie dată fără milă, dar nu și fără reguli”
Franța este alături de Israel, a declarat președintele Emmanuel Macron, aflat la Tel Aviv. Președintele francez s-a întâlnit cu omologul său israelian Isaac Herzog.
Cei doi șefi de stat au discutat despre cum s-ar putea evita escaladarea conflictului, dar și despre soluții pentru eliberarea ostaticilor. Macron are o întrevedere și cu premierul Benjamin Netanyahu.
Printre persoanele răpite de Hamas se află și cetățeni francezi. Până acum, 30 de francezi au murit în urma conflictului. Miercuri, președintele Macron se va întâlni și cu liderul Autorității Palestiniene, Mahmud Abbas, la Ramallah, în Cisiordania. Informația vine de la cabinetul președintelui francez. Potrivit presei franceze, președintele Macron ar vrea să negocieze un armistițiu umanitar, care să permită accesul de ajutor în Gaza.
Vizita lui Macron vine după ce președintele american, Joe Biden, cancelarul german, Olaf Scholz, premierul britanic, dar și șefa guvernului italian, Giorgia Meloni, au fost deja în Israel.
Președintele Emmanuel Macron a declarat că Franța e „umăr la umăr” cu Israel, dar cere ca războiul să nu escaladeze și propune un plan de pace autentic.
„Împreună cu partenerii, încercăm eliberarea tuturor ostaticilor din Gaza. Toți trebuie eliberați. Este, pentru Franța, o prioritate, și pentru asta trebuie să facem orice ca Hamas să îi elibere pe toți. Am venit să vă transmit solidaritatea Franței împotriva inamicului nostru comun, terorismul, și să vă vorbesc despre dreptul legitim al Israelului de a se apăra și să facă față acestor distrugeri. Această cauză a voastră este justă, punct”.
„Hamasul este o grupare teroristă al cărei obiectiv este chiar distrugerea Statului Israel, la fel ca Daesh, Al-Qaida și tuturor celor asociați acestor grupări în acțiuni și intenții. Prioritatea voastră, dar și a tuturor democrațiilor și a Franței este de a învinge aceste grupări teroriste. Noi, care am avut, de asemenea, parte de terorism, vă spunem un singur lucru: nu sunteți singuri”.
„Lupta trebuie dată fără milă, dar nu și fără reguli. Suntem democrații care luptă împotriva teroriștilor, dar democrații care respectă drepturile în situații de război și asigură accesul la ajutor umanitar. Suntem democrații care nu iau ca țintă civilii, nici în Fâșia Gaza, nici în alte părți. (…)”.
„O să construim o colaborare precisă, suntem gata să dăm un ajutor concret, așa cum am făcut-o în toți acești ani, cu soluții foarte practice pe care le vom discuta în întâlnirile noastre (…)”.
Liderul de la Elysee susține ideea unui stat palestinian și se declară împotriva continuării colonizărilor.
„Această luptă trebuie să o ducem evitând în același timp extinderea în toată regiunea. De aceea avertizez gruparea Hezbollah, regimul iranian, luptătorii Houti din Yemen și toate facțiunile din regiune care amenință Israelul să nu își asume riscul necugetat de a deschide noi fronturi. Asta ar însemna să fie deschisă ușa unei conflagrații la nivel regional, din care fiecare va ieși perdant. Este o nevoie pentru toate popoarele din regiune să facem totul pentru a nu mai adăuga lacrimi peste lacrimi și sânge peste sânge”, a mai spus Macron.
Armata israeliană aşteaptă ordinul de a intra în Gaza
Într-o declaraţie comună publicată de biroul prim-ministrului israelian, se afirmă că acesta, împreună cu ministrul apărării şi şeful Statului Major General, "lucrează împreună în strânsă cooperare, 24 de ore pe zi, pentru a obţine victoria totală asupra Hamas".
"Există încredere deplină între prim-ministru, ministrul apărării şi şeful Statului Major General al IDF, care sunt uniţi într-un scop clar", se arată în declaraţia comună.
La rândul său, Gallant a declarat luni că Armata se pregăteşte pentru "următorul pas" în Fâşia Gaza, care va consta într-o "operaţie multilaterală pe uscat, pe mare şi în aer".
"Pregătiţi-vă în continuare pentru operaţiunea noastră, care va sosi în curând. Noi ne pregătim temeinic pentru următorul pas: o operaţiune multilaterală pe calea aerului, terestră şi maritimă. Faceţi-vă treaba, pregătiţi-vă. Vom avea nevoie de voi," a declarat Gallant într-un mesaj către soldaţi.
La rândul său, liderul partidului ultraortodox Shas (al doilea cel mai puternic din coaliţia guvernamentală după Likud-ul de dreapta al lui Netanyahu), Aryeh Deri, a negat luni că ar exista astfel de diferende cu armata şi a subliniat că militarii încearcă să identifice momentul cel mai bun pentru a declanşa operaţiunea.
"Nu se poate intra aşa, oricând. Nu pot divulga toate detaliile, dar nu se pune problema că armata nu este pregătită şi nici că politicul nu îi permite" să declanşeze ofensiva terestră, a declarat Deri la o şedinţă a partidului său.
Emmanuel Macron a ajuns la Tel Aviv
Marți dimineață, președintele Franței, Emmanuel Macron, a sosit la Tel Aviv pentru a exprima „solidaritatea deplină” a țării sale cu Israelul.
Totodată, Macron a făcut apel la a ține departe de pericol populația civilă din Gaza în timp ce Israelul lovește teritoriul în încercarea de a distruge Hamas, potrivit Euronews.
Cel puțin 140 de persoane au fost ucise în Fâșia Gaza după o nouă noapte de raiduri aeriene israeliene. De asemenea, gruparea Hamas a raportat „sute de răniți” și foarte multe locuințe distruse.
Luni, în ultimul bilanț general, organizația a anunțat că peste 5.000 de persoane, dintre care peste 2.000 de copii, ar fi fost ucise începând cu ziua de 7 octombrie.
Știrea inițială:
Între timp, armata israeliană a prezentat pentru prima dată imagini cu masacrul comis de Hamas pe 7 octombrie. Și vorbește clar despre un copil decapitat, însă a precizat că nu va publica imagini cu acesta.
Organizația Națiunilor Unite anunță că este nevoie de cel puțin 100 de camioane pentru necesarul de bază al celor peste două milioane de locuitori ai Fâșiei Gaza.
Israelul permite intrarea proviziilor de hrană, medicamente și apă dar nu și combustibil, deoarece ar putea ajunge în mâinile teroriștilor Hamas. De partea sa, șeful diplomației europene spune că este nevoie de o încetare a focului temporară cu scop umanitar.
"Vom discuta despre solicitarea ONU de a avea o pauză umanitară de care este nevoie chiar și pentru eliberarea ostaticilor. Atacurile Hamas cu rachete care vin din Gaza trebuie să înceteze, cei răpiți trebuie eliberați, desigur, condiție pentru a evita o escaladare și apoi putem discuta despre procesul politic.", a declarat Josep Borell.
Imagini șocante ale masacrului comis de Hamas pe teritoriul Israelului au fost prezentate luni presei, pentru prima dată de la atacul din 7 octombrie.
Armata israeliană a recunoscut că a ezitat mult dacă să prezinte sau nu imaginile şi capturile video şi a subliniat că acestea fac parte din procesul intern al armatei de a înţelege de ce se află în război.
La Tel Aviv, rudele celor răpiți de Hamas încearcă să afle dacă aceștia mai sunt în viață și speră că vor fi eliberați. Potrivit autorităților din Israel, sunt 222 de israelieni ținuți captivi de Hamas în Gaza.
Armata israeliană a anunțat că operațiunile sale în Gaza sunt concentrate pe găsirea și eliberarea ostaticilor și pe distrugerea organizației Hamas.