Corneliu Bjola, profesor de studii diplomatice la Universitatea Oxford, a declarat, la Euronews România, că o sistare a acțiunilor militare israeliene din Fâșia Gaza din rațiuni umanitare ar avea drept consecință o regrupare a organizației Hamas. În condițiile în care situația palestinienilor din Gaza se deteriorează de la o zi la alta, Bjola estimează că Rusia și Iranul ar putea profita de pe urma unei posibile escaladări a conflictului în Orientul Mijlociu, iar o ”ocupație militară a Gaza va conduce la o situație foarte dificilă, de război de gherilă”.
În direct la Euronews România, profesorul Corneliu Bjola a explicat de ce nu consideră posibilă o pauză a ostilităților din rațiuni umanitare, așa cum a propus Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru Politică Externă și Politici de Securitate.
”Un armistițiu sau o pauză umanitară ar însemna o anumită regrupare pentru Hamas și asta încearcă în momentul de față și Armata israeliană să întreprindă. Obiectivul principal pentru Israel rămâne același, de a destructura, de a elimina liderii Hamas și toată infrastructura care susține sau a susținut până în momentul de față agresiunea Hamas împotriva Israelului”, a precizat profesorul de studii diplomatice din cadrul Universității Oxford.
Profesorul apreciază că demersul Israelului ”nu va fi o operațiune ușoară”, în condițiile în care ”apare și această presiune pe care am văzut-o din partea statelor europene și a Statelor Unite de a calibra această intervenție”.
”Întârzierea pe care o vedem în momentul de față este determinată de mai mulți factori. Este cea legată de ostatici, pentru că sunt anumite negocieri care au loc prin Qatar în momentul de față și rămâne de văzut cât de fructuoase vor fi, dar și această situație umanitară.
Situația se degradează de la o zi la alta. În afară de situația umanitară, este și cum problema palestinienilor din Gaza poate inflama prin modul în care această campanie militară are loc. Poate inflama situația în Cisiordania, poate inflama și destabiliza situația în Iordania și în alte țări din zonă. Sunt mulți factori care îndeamnă la o anumită reținere”, a mai precizat el.
Iranul este interesat ca războiul Israel-Hamas să escaladeze. Profesor la Oxford: ” Este o axă de teroare”
Întrebat despre riscul de escaladare a războiului Israel-Hamas în Orientul Mijlociu, Corneliu Bjola a motivat că există o reținere din partea oficialilor israelieni și, în același timp, o ”axă de teroare” alimentată de Iran, care cu sprijinul Rusiei, sunt interesate să profite de pe urma tensiunilor din regiune.
”Unul dintre factorii care au fost luați în considerare de Armata Israeliană sau prin declarațiile publice pe care le-au făcut; există această reținere, această temere că în momentul în care o operațiunea israeliană de amploare va avea loc în Gaza, acela este momentul în care Hezbollah, la îndemnarea și cu încurajarea Iranului, va decide să intervină în zona de nord.
Este acest dublu factor pe care-l vedem în momentul de față. În ce măsură este Iranul interesat să escaladeze, să nu uităm că Iranul, de câteva ori prin liderul lor suprem religios a afirmat că ei sunt pregătiți.
Au această rețea pe care propagandistic o numesc axa de rezistență. Este o axă de teroare și care este formată din Hamas, din Hezbollah, din grupările houti din Yemen, din milțiile din Irak și din Siria. Toate sunt în momentul de față pregătite oarecum și au loc tot felul de altercații.
Statele Unite a sistat sau încetat operațiunea anumitor consulate americane în Irak și a avertizat că este posibil ca prezența lor militară în Irak să fie afectată de aceste miliții.
Iranul este interesat să exploateze acest lucru la maximum. O parte din atitudinea belicoasă a Iranului este și datorită sprijinul pe care și l-a asigurat din partea Rusiei”, a mai precizat profesorul.
În acest context, Corneliu Bjola a amintit că Iranul a sprijinit Rusia în războiul său de agresiune împotriva Ucrainei, iar acum Teheranul ”și-a câștigat o anumită autonomie, o anumită poziție care îi permite să fie mai belicoasă în atitudinea sa în regiune”.
”Vizita lui Serghei Lavrov de astăzi de la Teheran este de fapt o vizită între doi aliați, între doi parteneri în acțiuni de agresiune.
Rusia nu este un factor de stabilitate, este un factor destabilizator indirect susținând Iranul în această confruntare. Americanii au avertizat de mai multe ori acest lucru și iau toate măsurile militare astfel încât să prevină”, a explicat Bjola.
În situația unei escaladări, profesorul a punctat că ”un conflict de proporții ar bloca complet procesul de normalizare diplomatică” din regiunea Orientului Mijlociu, în condițiile în care nu toate statele arabe ar susține gruparea Hamas.
”Cine ar beneficia de escaladarea aceasta: un conflict de proporții ar bloca complet procesul de normalizare diplomatică care a avut loc înainte de acest lucru.
Semnale din Arabia Saudită sunt rezervate. Un discurs al fostului ambasador saudit în Statele Unite săptămâna trecută la Houston: sugerau prin poziția lor că procesul de normalizare cu Israelul rămâne valabil, dar tocmai din acest motiv contează cât de mult campania militară poate inflama și destabiliza regiunea respectivă.
Ce se joacă în momentul de față este o anumită dinamică de putere în Orientul Mijlociu în care nu toate statele arabe nici vorbă să fie de partea Hamas. Au reacții foarte diferite. Ce nu se mai întrevede în momentul de față este o soluție politică care să asigure o anumită durabilitate după sfârșitul campaniilor militare”, a mai menționat profesorul.
Profesor de studii diplomatice: ”Hamas a încercat să saboteze orice fel de apropiere de Israel”
”O soluție politică, atunci când a avut loc summitul SUA-UE, înseamnă o soluție a celor două state; asta este direcția.
Problema cu soluția celor două state este să ai cu cine și aici este problema că Hamas, în mod intenționat pentru că asta este misiunea sa: distrugerea statului Israel, a încercat să saboteze orice fel de apropiere de Israel.
Este o problemă și pentru comunitatea palestiniană. În momentul de față sunt reprezentați de o organizație teroristă. E ca și când România ar fi reprezentată de mișcarea legionară la astfel de întrevederi, deci o organizație criminală.
Aici e o problemă mare când vorbim de soluția politică; cu cine te așezi la masă. Nu poți să te așezi cu Hamas. Hamas nu este interesat. A încercat să saboteze orice fel de apropiere de Israel.
Problema mare pentru comunitatea israeliană este să găsească să fie o nouă entitate care să o reprezinte politic. Fatah este alternativa, dar nu are prestanța și este foarte disputată și în Gaza”, a menționat Corneliu Bjola, la Euronews România.
- Biden promovează soluția celor două state în Orientul Mijlociu. ”Am cerut Guvernului Israelului să nu se lase purtat de furie”
- Ce înseamnă și cui îi folosește războiul din Israel. Analiza experților: "Ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu nu rămâne în Orientul Mijlociu"
- Ce este gruparea palestiniană Hamas, vinovată pentru atacul din Israel
Profesorul Corneliu Bjola: ”Responsabilitatea pentru această criză revine în exclusivitate Hamas”
”Ministrul israelian al Apărării este foarte conștient de faptul că ocupație militară a Gaza va conduce la o situație foarte dificilă, de război de gherilă. Ei au mai trecut prin această situație și o responsabilitate pe care nu o poate avea.
Problema mare pentru Israel. (...) Vacuum care se va crea prin destructurarea Hamas să nu fie ocupat de o altă structură la fel de periculoasă. Jihadul Islamic este o altă organizație în zonă, mai puțin vizibilă decât Hamas, dar care este la fel de radicală..
Responsabilitatea pentru această criză revine în exclusivitate Hamas”, a mai menționat Bjola.
Tensiunile din Congresul SUA privind războaiele din Israel și Ucraina, mesaj de slăbiciune
”Trimite un mesaj de slăbiciune și care încurajează genul asta de reacție din partea Rusiei și Chinei, pentru că ceea ce văd ei că se întâmplă la Washington este o criză internă care poate escalada de asemenea.
La nivel practic, este o anumită angajare a administrației Biden. Biden a avut un discurs foarte puternic în care a explicat publicului american care este miza acestui război. Biden a legat foarte bine că atât teroriștii de la Hamas, cât și tiranul Putin sunt uniți de același lucru: vor să distrugă o democrație vecină, nu să o învingă, să o anihileze”, a punctat profesorul.
”Partea pozitivă este că republicanii din Senat dau semne că vor aproba acea sumă cerută, dar rămân dubii. De ce?
Cei afiliați MAGA și fostului președinte vor să separe fondurile. Fondul pentru Israel să rămână, iar fondul pentru Ucraina să fie discutat cu o altă ocazie, o anumită decuplare, ceea ce este foarte grav.
Cele două conflicte sunt legate. Este vorba despre împingerea și diluare influenței americane și europene de peste tot, că este vorba de Europa sau despre Orientul Mijlociu și această instabilitate nu se va rezolva prin retragere.
Dacă se va întâmpla, va urmări Moldova, de exemplu, Țările Baltice. Asta va urma. Va urmări Orientul Mijlociu”, a mai spus Corneliu Bjola, la Euronews România.
Rusia și Iranul ar sprijini crearea de haos pentru a nu fi normalizate relațiile din Orientul Mijlociu
”Acordurile de normalizare erau extraordinar de importante, prin acordurile de la Abraham și cel cu Arabia Saudită. Aceste acorduri promiteau pace în Orientul Mijlociu și o presiune pe comunitatea israeliană să vină cu o nouă formațiune care să o reprezinte.
Pacea din Orientul Mijlociu are efecte benefice și pentru zona Africii de Nord și Africii de Est. În plan european se transformă prin mai puțini refugiați.
Toată această strategie este deraiată de Iran și de Rusia, prin sprijinirea reciprocă a ambițiilor sale prin crearea de haos.
Semnalul de slăbăciune pe care-l vedem în Camera Reprezentanților este extraordinar de prost... Să sperăm că liderului interimar i se vor da suficiente puteri să reprezinte.
Semnalul nu este deloc bun și subliniază în perspectiva Rusiei și Chinei o anumită tensiune internă, cu posibilitate de agravare, nu de diluare”, a concluzionat profesorul de studii diplomatice la Universitatea Oxford.