"Faci profit aici, plătești impozit aici". Acesta este mesajul pe care PSD și PNL îl transmit multinaționalelor din România. Liderii Coaliției sunt hotărâți să impună o taxă pentru firmele care scot din țară profitul obținut aici. Decizia finală îi va aparține Comisiei Europene, după negocierile de la Bruxelles.
Săptămâna viitoare, la Bruxelles, se va deplasa o delegație a Guvernului României, care va avea drept obiectiv să renegocieze ținta de deficit bugetar a țării noastre și să discute despre măsurile fiscale pe care Guvernul ar putea să le implementeze, în perioada următoare.
Conform surselor Euronews, se va discuta și despre introducerea unui impozit pentru multinaționale. Se vorbește despre o schemă prin care marile companii care au cifre de afaceri de miliarde de euro, însă care raportează un profit 0 în țara noastră, să plătească o anumită sumă la sfârșitul anului.
De exemplu, își doresc cei din coaliția PSD-PNL să le ofere două variante multinaționalelor din țara noastră: fie vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri, fie nu-și vor mai ține profiturile ascunse și vor plăti 16% din profitul pe care l-au înregistrat în țara noastră, însă există condiția ca echivalentul sumei de 16% din profitul raportat în țara noastră să fie cel puțin egal cu echivalentul a 1% din cifra de afaceri, altfel acel profit declarat nu va fi luat în calcul și firma respectivă va fi pusă să plătească, de asemenea, 1% din cifra de afaceri.
Ne uităm la ENEL energie, de exemplu, care are o cifră de afaceri raportată la 5 miliarde de lei și un profit de 0 lei. Astfel de cazuri urmăresc reprezentanții Guvernului și își doresc ca firmele din străinătate să nu mai raporteze un profit 0 sau măcar să plătească 1% din cifra de afaceri, astfel încât companiile autohtone să nu mai spună că simt o nedreptate, din acest punct de vedere, pe piața internă.
Gabriel Biriș, vicepreședinte AOAR: Taxa de 1%, o propunere foarte periculoasă pentru viitorul României
Propunerea Coaliției de a impune o taxă de 1% pe cifra de afaceri pentru multinaționale care scot din țară profitul obținut aici este periculoasă pentru viitorul României. Este mesajul transmis de Asociația Oamenilor de Afaceri din România, prin vocea vicepreședintelui Gabriel Biriș.
Reprezentantul mediului de afaceri subliniază că România are o legislație specifică ce împiedică transferul profitului dintr-o țară cu impozite mai mari într-una cu impozite foarte mici sau zero. Iar aplicarea ei cade în sarcina ANAF.
Gabriel Biriș, vicepreședinte AOAR: ”Este o propunere foarte periculoasă pentru viitorul României. Nu ne ajută la nimic să facem distincție între companiile cu capital românesc și străin care investesc în România. Pentru că, până la urmă, noi avem nevoie ca țară de investiții și aceste companii multinaționale au adus în România foarte mult know-how și chiar o anumită disciplină, în zona de conformare fiscală. Deci, nu ne ajută.
1% pe cifra de afaceri este echivalent cu 16% pe o marjă de profit de 6%. Conform celebrelor reglementări privind prețurile de transfer, care sunt de fapt niște reglementări care împiedică transferul profitului dintr-o jurisdicție cu impozite mai mari, în țări cu impozite foarte mici sau 0, gen paradisuri fiscale, România are legislație privind prețurile de transfer la cel mai înalt nivel, deci este armonizată cu prevederile OECD. Acum, să vii să spui că, după atâția ani de zile, de când avem aceste reguli, nu se transferă profiturile este ca și cum faci o declarație de impotență, pentru că ANAF are toate instrumentele să controleze.
Conform acestor reguli privind prețurile de transfer, în special în zona de producție, marjele n-au cum să ajungă la 6%, în special în ceea ce privește manufacturing units. Adică, e cazul în majoritatea producțiilor de componente automotive și de autoturisme. Să nu uităm că nici Dacia și nici Ford nu au marjă de profit care să se apropie de 3%, darămite de 6%. Astfel de discuții fac rău României”.
Biriș: Aceste companii plătesc tot felul de alte impozite
”Au zeci de mii de angajați care înseamnă zeci de mii de salarii, pentru care se plătesc impozite și contribuții sociale. Înseamnă multe alte impozite și taxe locale, impozite pe clădiri, terenuri.
Sunt niște reguli care funcționează peste tot în lumea asta și care se aplică și în România. Nu avem nevoie să devenim oaie neagră pentru investitori”.